26 noiembrie 2014

Cea mai veche colecţie de obiecte de farmacie împlineşte 60 de ani! Ziua Porţilor Deschise la Casa Hintz

By In Esenţial

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei vă invită  joi, 27 noiembrie, între orele 12.00- 18.00, la Ziua Porţilor Deschise  organizată la Colecţia de Istorie a Farmaciei (Piaţa Unirii nr. 28, Cluj-Napoca).

Mai mult decât o simplă zi a porţilor deschise, evenimentul marchează şi împlinirea a 60 de ani de la înfiinţarea Colecţiei de Istorie a Farmaciei şi include o serie de momente speciale:

 

  • Proiecţie cu imagini de epocă din activitatea Colecţiei de Istorie a Farmaciei
  • ora 13.00 – Vernisajul expoziţiei temporare Despre pipe şi fumat în Transilvania. Piese din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei
    • Prezentarea unui tiraj special după plăci de gravură din colecţia muzeului, reprezentând etichete farmaceutice de secol XIX, din donaţia Valeriu Bologa, pentru vânzare.
    • Târg de carte, cu publicaţii ale muzeului
  • casa hiontz

Colecţia de Istorie a Farmaciei este cel mai timpuriu muzeu de profil din România şi unul dintre cele mai timpurii din Europa, fiind înfiinţat în anul 1954. La originea sa se află colecţia de obiecte farmaceutice transilvănene a profesorului Orient Gyula (1869-1940), expusă în anul 1904 într-una dintre sălile Muzeului Ardelean şi apoi donată acestei instituţii, precursoarea MNIT.

Profesorul Bologa, şeful catedrei de Istoria Medicinei şi Farmaciei din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Cluj, a fondat în anul 1954 Muzeului Farmaciei, care a fost organizat şi panotat de Dr. Izsak Samuel. Iniţial, muzeul a fost subordonat Facultăţii de Medicină şi Farmacie, însă în anul 1963 a primit numele de Colecţia de Istorie a Farmaciei, fiind unită cu mai vechea donaţie Orient şi subordonată Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei. Colecţia a fost îmbogăţită pe parcurs prin alte donaţii valoroase care ilustrează activitatea farmaceutică din Transilvania între secolele XVI-XIX.

Locaţia Colecţiei de Istorie a Farmaciei a contribuit dintotdeauna la succesul său muzeografic şi anume, clădirea vechii Farmacii Hintz, unul dintre monumentele istorice deosebite ale Clujului. Casa Hintz păstrează structura farmaciilor de oficină din Transilvania şi din Europa. Oficina era încăperea cea mai decorată, unde se vindeau medicamentele şi unde se trata cu clienţii.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.