18 octombrie 2019

Cea mai mică piață de carte din UE. Peste 18,5 milioane români nu cumpără nicio carte pe an.

By In Carte

Numărul românilor care cumpără cel puțin o carte într-un an nu depășește 1,3 milioane, potrivit unei statistici Eurostat citată de Asociația Editorilor din România, al cărei director executiv susține într-o discuție cu Profit.ro că nici studenții și nici măcar profesorii nu sunt interesați de citit, iar mulți dintre politicieni au rămas blocați, în ceea ce privește lectura, la nivelul gimnaziului.

Estimată la 30 de milioane de euro, piața de carte școlară și auxiliare se concentrează, ca vânzări, în lunile septembrie și octombrie, când încep școlile și universitățile.

Mihai Mitrică, directorul executiv al Asociației Editorilor din România (AER), spune pentru Profit.ro că, din totalul pieței de carte școlară, în primele două luni de toamnă sunt vânzări de 20 de milioane de euro.

“Studenții și elevii nu se omoară cumpărând cărți în afara programei școlare, pentru că aportul profesorilor este destul de redus în ceea ce privește consumul de carte alta decât cea școlară. Calitatea profesorilor este una foarte scăzută, iar profesorii de română nu încurajează cititul. Noi nu suntem un sistem educațional care să producă cititori”, afirmă Mitrică. El citează o statistică Eurostat potrivit căreia în România sunt doar 1,3 milioane de persoane care cumpără cărți, dintre care majoritatea sunt femei.

Mai multe AICI

1 Comment
  1. […] Cea mai mică piață de carte din UE. Peste 18,5 milioane români nu cumpără nicio carte pe an. […]

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.