19 aprilie 2019

Ce trebuie ca să cunoaștem Clujul? Să-i citim istoria!

By In Carte, Clio

Cluj – Napoca este orașul îndrăgit de zeci de mii de inimi, dar puține dintre acestea îi cunosc istoria. Din păcate chiar și locuitorii înrădăcinați ai orașului cunosc doar la suprafață evenimentele prin care a trecut județul, a susținut astăzi profesorul Vladimir Bogosavlievici la lansarea cărților Asociației Vechiul Cluj.

Aceasta a relansat o serie de volume: Povești despre Cluj (coord.: Sebastian-Iacob Moga, Victor-Eugen Salcă, Tudor-Sălăgean, vol.I-IV), Re-descoperim Clujul (vol.I-II) de Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, Re-descoperim Clujul(vol.III) de Cosmin Cătălin Rusu și Istoria  Clujului de Jakab Elek(vol.I-II).

Istoricul Cristian Manolachi, a spus la lansare: ”Aici este vorba despre identitate locală, aceste cărți au rolul de a ne oferi acea identitate de care avem nevoie. Sigur că noi astăzi trăim într-o lume globalizată, o lume în care cultura facilă ne face să devenim cu toții identici, iar identitatea locală din cărți vine să compenseze acest lucru. Noi, aici la Cluj, avem o istorie multiculturală, pentru că nu avem doar Biserica Sf. Mihail, ci și Catedrala Mitropolitană, nu este doar istoria regelui Ferdinand I. Trebuie să ne asumăm, să ne iubim orașul, să promovăm aceste valori. Nu în ultimul rând, să știți că citind și recitind istoria locală, veți descoperi faptul că restaurantul Chios, din Parcul Central, a fost construit undeva la cumpăna secolelor XIX-XX, a fost ridicat pentru că acesta era un pavilion de patinaj și acesta are o istorie în spate, pentru că orașul Cluj practică acest sport începând cu anii 1860-1870”.

Clujul este un oraș plin de farmec, iar acesta trebuie dezvăluit, istorisit și cunoscut de către toți cei care știu ce e cultura și istoria. Suntem responsabili de orașul în care trăim, suntem obligați să-i cunoaștem istoria și să-i asigurăm un viitor, au susținut organizatorii.


Sebastian-Iacob Moga

Președintele asociației, Sebastian-Iacob Moga, a susținut că acum sunt patru volume Povesti despre Cluj, anul acesta va apărea volumul 5, volumul 4 din Re-descoperim Clujul și volumul 3 din Istoria Clujului.

”Iată că sîntem în al șaselea an de Povești despre Cluj, în primul an nu a apărut volumul, abia în al doilea am reușit să-l scoatem. Este foarte important ca să rămână cât mai multe dovezi scrise despre istoria Clujului. Eu, aici, cred că istoria înseamnă și ce au mâncat oamenii, și vrăjitoarele, și tunelele subterane… ceea ce este important, în aceste cărți se află lucruri reale, nu sunt povești, chiar dacă titlul este Povești despre Cluj. Sunt lucruri reale, probate sau cel puțin povestite de cineva din perioada respectivă. Despre Re-descoperim Cljul, al doilea proiect al nostru, are 3 volume, iar al treilea proiect al nostru, traducerea din maghiara veche – Istoria Clujului de Jakob Elek nu a mai fost niciodată tradusă în limba română…istoria nu se termină niciodată, mereu se află lucruri noi și clujenii au demonstrat pe parcursul proiectelor noastre că îi interesează ce s-a întâmplat în Cluj de-a lungul anilor.”

În același context, Victor-Eugen Salcă, coordonator de proiect, a spus: „ Ne bucurăm că  aceste proiecte ale noastre beneficiază de interes public însă aș vrea să fac o mențiune foarte importantă, noi, Asociația ”Vechiul Cluj”, nu suntem niște istorici, suntem furnizori de infrastructură, pentru că existența acestor cărți nu ar fi fost posibilă fără autorii care au scris textele. Am aflat cu surprindere, la începutul proiectului nostru, că în oraș este o foame de cărți despre istoria Clujului…”

Autorul Vladimir-Alexandru Bogosavlievici a spus:” Ce ne-a adunat aici, foarte simplu, pasiunea pentru Cluj…pasiunea asta pentru oraș, multă lume spune că-l cunoaște, dar sînt o serie de necunoscute, confuzii, sînt foarte multe treburi frumoase pe care trebuie să le cunoaștem…Clujenilor ce le spun, să-și cunoască mai bine orașul, pentru că asta contează într-o cultură civică, nu neapărat istorică.”

În toate aceste povești, autorii autorii au cuprins teme deosebit de valoroase precum multietnia, multi confesionalitatea, spiritul de toleranță al Clujului.


Tudor Sălăgean

Istoricul Tudor Sălăgean, inițiator proiectului:”…cred că la Vechiul Cluj a contat deschiderea, nu am avut nimic de demonstrat, noi am vrut pur și simplu să adunăm cât mai mulți oameni care se ocupă de istoria Clujului, care să vină cu opiniile lor, cu viziunile lor cât mai diverse. Vreau să vă explic și titlul seriei Povești depre Cluj, am renuțat să-i spunem Istorii despre Cluj, noi nu vrem să facem aceste volume doar cu istorici și doar pentru oameni de cultură. Ne-am propus ca la întâlnirile noastre să vină să povestească despre Cluj: medici, frizeri, ingineri, oameni de toate profesiile, practic toți oamenii care au ceva de spus. Ne dorim în continuare să-i avem alături de noi.”

Cărțile au apărut la editura Școala Ardeleană Cluj și se găsesc pe siteul acesteia și în librăriile clujene.

Text și foto de Gabriela Chiriac, studentă, an 2, Jurnalism, UBB.

Editor Tiberiu Fărcaș.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.