11 mai 2014

Ce spun oamenii de cultură bonţideni despre Festivalul Electric Castle

By In Cooltura

Ediţia a doua a Festivalului Electric Castle de la Bonţida, judeţul Cluj, este mult-aşteptat de fanii muzicii electronice dar şi de oamenii de cultură şi de sătenii din Bonţida, din motive culturale dar şi comerciale şi turistice. Datorită succesului primei ediţii, Festivalul este extrem de atractiv.  Organizatorii acestuia au mai adăugat o zi în plus faţă de anul trecut, deci vor fi 4 zile consucutive de show total,

În acest context, al extinderii Festivalului, Liga Oamenilor de Cultură Bonţideni a publica un text apreciativ pe siteul asociaţiei.

“A trecut aproape un an de la marea grozăvie de la Castel, iar de atunci sound-ul electro a devenit tot mai familiar în casele şi cîrciumile bonţidenilor.Generaţia tânără s-a afiliat din mers noilor direcţii muzicale promovate şi girate de Electric Castle, făcând loc în playlistul lor unor nume care până mai ieri nu le spuneau nimic. Festivalul e aşteptat cu nerăbdare, mai ceva ca o sărbătoare sau ca târgul lunar, de toată suflarea din sat, din motive cât se poate de variate. S-a trecut destul de repede peste şocul provocat de venirea hoardelor alternative, cu tatuaje şi frizuri de văzut doar în reclame şi veşnic căutând surse de hidratare. Hipsterii sunt de multă vreme reprezentanţii unui curent mainstream, cu un look şi straie care plac până şi bunicilor din mediile rurale, favorizate sau defavorizate, aşa că sunt priviţi cu înduioşare de localnicii care deprind din mers know-how-ul agro şi eco-turismului.

ElectricCastle_poster_48x68_antwoord

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dacă s-ar putea tăia vreo panglică la inaugurarea celei de-a doua ediţie, sunt sigur că s-ar găsi câţiva oficiali care să o facă, de la judeţ sau de la centru, ca mai apoi să prezinte festivalul drept o mare ispravă rezultată din politicile lor înţelepte, menită să aducă un suflu nou asupra lumii satului şi mai ales să pună Bonţida şi Castelul Bánffy pe harta turismului. Dar meritele sunt ale altora şi nu despre asta vreau să vorbesc în rândurile de faţă, ci despre impactul şi efectul produs de Electric Castle asupra satului.

Dacă la începutul primei ediţii un vecin mai în vârstă, derutat de terminologia folosită pentru a circusmcrie o mare plajă muzicală, m-a întrebat discret, în faţa porţii: „Măi vecine, că tu eşti mai tânăr şi mai şcolit, îmi spui şi mie cum mai e şi muzica asta electrică? E cu curent?” „Da!, i-am răspuns, e cu foarte mult curent şi zgomot”, „Adică, cam ca o ţîrculă, nu?”, „Cam aşa ceva!”; de data asta oamenii sunt „la curent” cu sonorităţile actuale, nu că s-ar fi pus pe ascultat s-au că şi-ar fi luat toţi ţîrcule, ci pentru că au tras cu urechea la prima ediţie şi, mai ales, pentru că o dată cu încheierea festivalului muzica electro (în sens larg) n-a plecat din sat. Anul trecut, în plin festival, mufele USB ale calculatoarelor din crâşmele satului s-au deschis larg pentru a primi cum se cuvine folderele cu muzici exotice purtate de stick-urile pelerinilor veniţi să celebreze muzica şi binefacerile tehnologiei de ultimă oră. Acolo a rămas, aşteptând noi prilejuri pentru a-şi croi drum spre difuzoare.

Cifrele de participanţi anunţate anul trecut au fost privite cu suspiciune de către localnici, asta până să înceapă marea invazie. Unii au făcut bani frumoşi, din cazare, din mâncare şi, mai ales, din comerţ, astfel că dacă în primă fază mai şi strâmbau din nas la dezmăţul văzut prin sat, la chipurile ciuruite de pierce-uri sau la beat-urile intense care provocau tulburări stomacale, galbenii revărsaţi în vistierii au scos la iveală o mare calitate umană: toleranţa sau îngăduinţa.”

Textul integral poate fi citit aici

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.