Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” (BCU)  este depozitara unui valori culturale, spirituale inestimabile. De unele se ştie, de altele nu. Depinde cine ce caută în această instituţie fundamentală a culturii ardelene.

Reporterul clujulcultural.ro a dat peste o comoară.

Marele intelectual, critic literar, istoric al ideilor Adrian Marino a donat BCU Cluj o impresionantă bibliotecă, absolut superbă, de mii şi de mii de cărţi! Situată la etajul ultim al BCU, sala în care e aranjată biblioteca poartă numele donatorului ei, Adrian Marino. Cărţile, frumos aranjate, îngrijite, te invită la lectură non stop. De altfel, sala e frecventată intens de studenţi, masteranzi, doctoranzi dar şi de public divers dornic de lectură.

Cărţile, unele cu adevărat unice, ediţii prime, editii critice, în mai multe limbi,  dictionare, carti din toate domeniile umanioarelor, ale unor intelectuali mari, scriitori renumiţi cum ar fi Mircea Eliade de exemplu, cu care Marino s-a aflat în dialog, se pot împrumuta la sală fără probleme. Multe se pot găsi doar aici, în sala Marino.

marino
Adrian Marino

Biblioteca e publică iar comoara e sub nasul tuturor.

Mulţi, enorm de mulţi intelectuali români, clujeni sau din toată ţara i-au scris dedicaţii lui Marino pe cărţile pe care le-au trimis spre lectură. Marino ajunsese o somitate fără, culmea, să fie angajat undeva sau să predea la facultate, dar asta e altă poveste.

De la clujenii Aurel Codoban sau Corin Braga la Mircea Popa sau Ion Cristofor, nu este practic intelectual clujean să nu îi trimită cartea  cu autograf spre lectură lui Marino.

Îi secondează toţi mari intelectuali români din Bucureşti, Iaşi, Timişoara sau Craiova, de la Alina Mungiu-Pippidi, Gabriel Andreescu, Mircea Cărtărescu sau Lucian Boia la Dan Petrescu, Andrei Cornea, Iordan Chimet, Horia Patapievici sau Gabriel Liiceanu, cu care Marino a avut o polemică de amploare.

Din SUA îi dedică ediţii originale cu autograf Vladimir Tismăneanu sau Dorin Tudoran.

Iar de la Paris îi scrie însuşi Mircea Eliade, căruia Marino i-a dedicat o carte renumită „Hermeneutica lui Mircea Eliade”.

13618191_1037035726373471_185582741_neliade

Autograful lui Horia-Roman Patapievici:

PATAPIEVICI

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.