14 ianuarie 2015

Ce poţi face la Cluj de ziua lui Eminescu?

By In Carte

Val de evenimente la Cluj-Napoca cu ocazia aniversării  a 165 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu, denumită pompos şi…Ziua Culturii Naţionale!

Clujulcultural.ro vă prezintă evenimentele la care puteţi participa de ziua lui Eminescu de 15 ianuarie 2015.

Lansare de carte la Librăria Humanitas

O nouă ediţie a Poeziilor lui Eminescu va  fi lansată pe 15 ianuarie, la ora 17.00. Prezintăcriticii Ioana Bot şi Adrian Tudurachi.

Eminesciana la Şcoala Populară de Artă

De la ora 17.00, la Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda”, în sala “Şantier”, are loc un spectacol dedicat “Zilei Culturii Naţionale”,  instituită  de  către  Parlamentul  României  de  ziua  de  naştere  a lui Mihai Eminescu. Spectacolul se intitulează sugestiv “Eminesciana” şi constă într-un recital de muzică şi poezie, realizat de cursanţii şcolii de la clasele de canto muzică clasică, corală şi  actorie coordonaţi de experţii Doina Miclea, Petre Băcioiu, Marina Simionescu. De asemenea veţi putea asculta şi cvartetul vocal al şcolii,  format din MarinaSimionescu  –  sopran,  Andreea  Teodoru  –  alto,  Emanuil Toma  –  tenor  şi  DorinSimionescu – bariton. Spectacolul va fi prezentat de actorul Petre Băcioiu.

Eminescu

Clujul în epoca lui Eminescu la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

De  la ora 17:00, Muzeul Etnografic al Transilvaniei organizează vernisajul expoziției de grafică a artistului Horea Remus Epure, intitulată “Eminescu în Transilvania”.   Prin cele peste 50 de lucrări unicat prezentate în această expoziție, Horea Remus Epure își propune să reconstituie traseele eminesciene prin Transilvania, prezentând locurile vizitate de poet în cursul celor două călătorii realizate la vârstele de 16 și, respectiv, 18 ani. O secțiune distinctă a expoziției prezintă Clujul în epoca lui Eminescu, așa cum putea fi acesta văzut prin ochii poetului. Într-un alt registru, mai larg, sunt prezentate peisaje ardelenești, dar și monumente reprezentative ale Clujului, capitala culturală și de suflet a Transilvaniei. Convertite în limbajul graficii, cu rafinament şi emoție artistică, lucrările lui Horea Remus Epure reprezintă o temerară încercare de recuperare prin mijloacele artei a memoriei eminesciene, dar și a unui patrimoniu monumental unic, aparținând tuturor etniilor și confesiunilor reprezentative din spațiul transilvănean.

Născut în 29 iunie 1951, la Târgu-Mureș, Horea Remus Epure a realizat, începând din 1979, peste 200 de expoziții personale în țară și în străinătate (Viena, Budapesta, Salgotarján, Citta di Castello, Perugia etc). Este membru al Asociației Artiștilor Plastici Mureș din anul 1980. A fost membru fondator al Grupului Plastic ,,Mimesis”, de pe lângă Clubul Zamur din Târgu-Mureș. Lucrările sale sunt prezente în muzee, în galerii și în numeroase colecții private din țară și din străinătate.
Tehnici utilizate de artist sunt grafic în tuș și color, acuarela și caricatura.
Expoziția  va fi deschisă în perioada 15-31 ianuarie 2015, între orele 9-17.

 Federaţia SHARE “tapetează” autobuzele cu citate din Eminescu

În cadrul Cluj Capitală Europeană 2015 Federaţia SHARE a anunţat că va “tapeta” autobuze clujene ale CTP cu citate din literaţi români renumiţi.

 ”Se amplasează în autobuzele din oraş autocolante cu fragmentele unor autori clasici și contemporani în mai multe limbi, pentru a face cunoscut tinerilor și altor categorii de cetățeni informații despre cultura română și universală și de a-i îndemna pe oameni să citească. Mesajul este de a încuraja actul de cultură, de a-i încuraja pe tineri să nu se oprească la tehnologia avansată de azi, ci să se aplece spre carte. Sunt adeptul mesajului ”Fără carte, nu au parte!”. Trebuie să le sunem tinerilor că accentul pe carte este vital pentru desăvârșirea ta ca om. De joi, 15 ianuarie, veți găsi anumite citate care vor fi puse în autobuz și vor fi înlocuite. Vor fi autocolante prin care cetățenii care circulă cu mijloacele de trasport în comun să aibă contact cu lectura. Vor fi lipite 50 de autobuze cu citate din Eminescu, Caragiale, Rebreanu, Blaga sau Ion Mureşan”, a spus Primarul Emil Boc.

SHARE a anunţat că va menţine autocolantele timp de 30 de zile în mijloacele de transport în comun. Citatele literare au fost selectate de Centrele culturale din oraş şi de Uniunea Scriitorilor fiind traduse în  mai multe limbi.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.