Ce (mai) citim în concediu. Zece recomandări de carte pentru vacanţă

Carte Special

Vacanţa e pe aproape dacă nu a început de-a binelea. Putem spune că vremea lecturii a sosit iute, ca şi vara fierbinte. Şi cînd avem vreme mai multă de citit dacă nu acum, când avem şansa unui concediu sau al unei final de săptămână lejer? Trebuie să profităm.

Ca în fiecare an, în prag de sezon, care are vîrful între 15 iulie şi 15 august, siteul clujulcultural.ro vă oferă recomandările de lectură.

Nu e numai opinia noastră aici ci am apelat şi la un specialist, un editor priceput, un poet valoros şi mai ales un cunoscător fin al cărţii. Un om care cunoaşte bine piaţa de carte şi care îşi petrece multe ore prin librăriile clujene în afara timpului alocat editării de cărţi la Editura Şcoala Ardeleană. Una din editurile importante clujene care organizează şi Festivalul Internaţional de Carte Transilvania.

Dancu
Vasile George Dâncu în discuţie cu conducerea Uniunii Scriitorilor Cluj

 

Astfel vă oferim mai jos lista lui Vasile George Dâncu

Recomandările verii… de cărți

La solicitarea clujulcultural.ro, recomand pentru lectură câteva noutăți editoriale pe care le-am citit recent și pe care le-am ales după următoarele criterii:

  1. propunerile sunt absolut subiective, după placul și capul meu;
  2. am ales cărți care sunt și profunde, și atrăgătoare la citit, care pot să stea și pe masa scorțoasă a academicianului, dar și pe șezlongul de plajă;
  3. am ținut să fie doar autori români deoarece am mustrări de conștiință că am neglijat mult cultura scrisă română, citind mai mult autori străini, și cred că a sosit vremea să echilibrez lucrurile.

 

Roman

Radu Mareș: Când ne vom întoarce, ediția a II-a, Editura Polirom

 mares

Proză scurtă

Iocan. Revista de proză scurtă, anul I, nr. 1, Editura Vellant

 

Poezie

Alexandru Vlad: Poemele | The Poems, ediție bilingvă româno-engleză, traducere de Virgil Stanciu, Editura Școala Ardeleană

 POEMELE

Eseu

Vasile Gogea: Anamteme. Exerciții de anamneză, Editura Eikon

 

Studii

Gabriel Andreescu: Existența prin cultură. Represiune, colaboraționism și rezistență intelectuală sub regimul comunist, Editura Polirom

 existenta-prin

Istorie

Liviu Maior: Doi ani mai devreme. Ardeleni, bucovineni și basarabeni în război. 1914-1916, Editura Școala Ardeleană

 maior

Jurnal

Mihail Sebastian: Jurnal. 1935-1944, Editura Humanitas

 

Convorbiri

Dan Grigore de vorbă cu Dia Radu: Lumea în Si bemol, Editura Polirom

 

Iar ca bonus, vă îndemn să citiți cărțile de la Humanitas din Colecția „Râsul lumii”. Recenta apariție este Cum gândesc politicienii (Cum? Gândesc politicienii?). Catalog de perle, o antologie realizată de Radu Paraschivescu, care este și coordonatorul colecției.

cum-gandesc-politicienii-cum-gandesc-politicienii-catalog-de-perle_1_fullsize

Recomandările redacţiei clujulcultural.ro

Istoria secretă a visului, de Robert Moss Nemira 2016, traducere din engleză de Ana Maria Ştefănescu

Un autor australian a scris o carte extraordinară, o radiografie completă a visului, Cu toţii visăm, unii mai mult, alţii mai puţin, Cu toţii am avut vise stranii, zbuciumate, care ne-au influenţat. Toate teoriile, credinţele despre vis, acest straniu fenomen, sunt analizate strălucitor de Robert Moss. Este o carte fascinantă pe care dacă o începi cu greu o mai laşi. Un must read !

Enciclopedia Statelor lumii 2016, ed. Meronia

Encicplopedia-statelor-coperta

O lucrare clasică, cu autori clasici. În nebunia geopolitică în care ne aflăm cartea aceasta face ordine, oferă informaţii rare, foarte bine documentate. O lectură pasionantă, plină de surprize. Bine scrisă, bine documentată, extrem de utilă.

Tragedia Germaniei, de Lucian Boia, ed.Humanitas

Noi vă recomandăm toată opera istoricului Lucian Boia dar în mod special pentru vara aceasta, pentru că suntem marcaţi de Brexit şi alte cutremure geopolitico-strategice credem că această carte merită citită.

boia

Ce alegem, care e mai bun, modelul britanic, german, francez? Cum a ajuns Germania la nazism, a fost ea predispusă la aşa ceva,  a fost mai nedemocratică? Cum s-a reconstruit Germania? Modelul francez e mai bun?

Boia răspunde fascinant la toate provocările de mai sus. Nu o puteţi lăsa din mână cartea, garantat.

 

Lectură plăcută!

PS

În foto de deschidere scriitorul Marius Chivu , foto blog.libris.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *