13 iunie 2018

Ce efecte au războaiele asupra demografiei analizate într-o conferință la UBB

By In Actualitate

Universitatea Babeș-Bolyai vă invită să participați miercuri, 13 iunie 2018, de la ora 15.00, la ceremonia de decernare a titlului Profesor Honoris Causa doamnei profesor emerit Antoinette Fauve-Chamoux, director de cercetare al CRS de la L’Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS), Paris, Franța.

Ceremonia va fi organizată în Aula Magna a Universității Babeş-Bolyai (str. Mihail Kogălniceanu nr. 1, et. 2).

Titlul este acordat în urma propunerii formulate de reprezentanţii Facultăţii de Istorie şi Filosofie.

Reputația științifică a prof. Antoinette Fauve-Chamoux este recunoscută pe plan internațional datorită cărților și articolelor publicate de-a lungul carierei, prezenței la congrese și conferințe din întreaga lume cât și activității derulate în câmpul cercetării din ipostaza de membru al diverselor asociații profesionale din câmpul istoriei, cu precădere al demografiei istorice.

De-a lungul timpului, doamna Antoinette Fauve-Chamoux, licențiată a Universității Sorbona și doctor în istorie, a sprijinit activitatea de cercetare a numeroși studenți, masteranzi, doctoranzi, cercetători și cadre didactice ale Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Timp de 25 de ani, între 1985 și 2010, a deținut calitatea de Secretar General al Comisiei Internaționale de Demografie Istorică, promovând la nivel global studiul demografiei istorice și al istoriei familiei, din perspectivă comparativă și al relațiilor de gen.

Laudatio va fi prezentată de Luminiţa Dumănescu, director adjunct al Centrului de Studiere a Populației din cadrul UBB.

Ceremonia de acordare a titlului de Profesor Honoris Causa va fi urmată, de la ora 16.15, de deschiderea conferinţei internaţionale „War Hecatomb, Effects on Health, Demography, Territory and Modern Thought (19th-21th Centuries)”, care are loc în perioada 13-15 iunie la Cluj-Napoca, fiind organizată de Centrul de Studiere a Populaţiei.

La ceremonia de deschidere vor vorbi prof. univ. Ioan Bolovan, prorector al UBB şi preşedinte al al Comisiei Internaționale de Demografie Istorică şi Helena Da Silva, profesor la Universitatea NOVA din Lisabona, Portugalia.

Conferinţa abordează, pe parcursul sesiunilor care au loc în cele două zile, efectele războaielor asupra sănătăţii, demografiei, teritoriilor şi a curentelor moderne de gândire.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.