18 august 2020

Ce cărți se mai fură din bibliotecile clujene

Cartea document istoric valora 2000 de euro

By In Carte

Polițiștii clujeni au recuperarat o carte din anul 1787, sustrasă din incinta Bibliotecii Academiei Române – Filiala Cluj în urmă cu aproape un an de zile, comunică IPJ Cluj.

Astfel, în  1 octombrie 2019, poliţiştii de investigații  criminale din cadrul IPJ Cluj s-au sesizat din oficiu cu privire la furtul unei cărţi care datează din anul 1787, intitulată  „Hunnias, vagy Magyar Hunyadi, az az Ama` hires Magyar Vezel Hunzadi Janos, eletenek egygy resze, mellyet a` Virgilius` Eneisse` formajaba ontve, negy soru Magyar Strofakkal” a autorului Horvath Adam

Poliţiştii clujeni au identificat bunul cultural pe un site de licitaţii on-line maghiar, iar în urma probatoriului administrat a fost emis un ordin european de anchetă, de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

Astfel, prin intermediul cooperării internaţionale, organele judiciare din cadrul Poliţiei Budapesta au reuşit indisponibilizarea cărţii, care se afla la o casă de licitaţii din Budapesta. Prețul de strigare pentru cumpărarea cărții era de 2000 de euro, dar anchetatorii cred că ar fi ajuns mult mai sus.

În cursul lunii iunie a.c., Inspectoratul de Poliţie al Budapestei a ridicat sechestrul asupra bunului cultural, astfel că, în luna august, Biblioteca Academiei Române a emis o împuternicire a poliţiştilor din cadrul IPJ Cluj, în vederea ridicării cărţii de la autorităţile judiciare maghiare. 

În perioada 10-12 august a fost constituită o delegaţie externă a IPJ Cluj, cu scopul desfăşurării unor activităţi de audiere, precum şi a ridicării bunului cultural.

Delegația a fost primită la Ambasada României din Budapesta, într-un cadru oficial, în prezenţa ambasadorului României din Budapesta, a şefei Institutului Cultural Român şi a ataşatului de afaceri interne.

La data de 17 august a.c., cartea a fost predată reprezentanţilor Bibliotecii Academiei Române. 

Se desfăşoară în continuare activităţi investigative.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.