10 august 2018

Ce activități propune ediția a treia Smida Jazz Festival

By In Cooltura

Peste exact o săptămâna începe ediția a treia a Smida Jazz Festival, 16-19 august, sus la Smida, în inima Munților Apuseni. Este un festival de jazz contemporan, unic în județul Cluj și în Transilvania atât prin locație cît și prin muzica și activitățile care le presupune.

Cum de concertele propuse în acest an la festival am scris AICI, AICI și AICI, astăzi ne vom concentra pe activitățile conexe acestora.

Zona din Munții Apuseni unde e organizat Smida Jazz Festival este  ofertantă iar explorarea împrejurimilor se poate face în cadrul unor ture montane  atractive. Mulți participanți fac în timpul zilei câte o tură pe traseele din apropiere, drumeții de neuitat. 

Astfel Cluj Guided Tours vă invită la o drumeție cu poveste bazată pe turism responsabil pe traseul Smida-Giurcuta de Sus-Smida.

“Vei fi drumețul care se scufundă în natură și în autentic. Nu vei fi un observator, ci un călător responsabil, care învață din fiecare pas al drumeției.”, ne spun cei de la Cluj Guided Tours.

Alte tururi se fac spre Cetățile Ponorului sau Platoul Padiș, în zonă există hărți și marcaje dar e bine dacă nu cunoașteți zona să vă luați un ghid, este munte serios și nu e de joacă, mai ales că unele circuite sunt lungi, de câteva ore dus întors. 

Amănunte AICI

 

Vizitați peșteri 

Pentru cei pasionați de peșteri, în timpul zilei gazdele vă propun o serie întreagă de posibilități. Sigur, trebuie să fiți echipați corespunzător. 

Cea mai cunoscută peștere la care se poate ajunge într-o drumeție de la Smida este Peștera Ghețarul de la Scărișoara. Se gaseste la o altitudine de 1.165 m, la marginea platoului carstic Scarisoara. Lungimea totala a pesterii este de 720 m cu o adancime de 105 m. Accesul se face printr-un aven de 48 de metri adancime si 60 de metri in diametru. La baza avenului se gaseste poarta propriu-zisa a pesterii care da acces la o sala imensa, numita Sala Mare, cu un diametru de aproximativ 47 m, ce se continua spre NV cu alte doua sali aflate una in continuarea celeilalte: Sala Mica si Biserica. In partea de sud a Salii Mari se deschide intrarea larga de 15 m si inalta de 7 a Galeriei Maxim Pop, care dupa ce coboara 68 m se continua cu Rezervatia Mare a pesterii. Din aceasta se urca in Catedrala, frumos concretionata si lipsita de gheata. Din Catedrala, printr-o mica fereastra se trece in Culoarul Coman, cel mai cald sector al pesterii (+5 °C) si de asemenea lipsit de gheata, dar bogat in concretiuni calcitice. Tot din Sala Mare se ajunge in Rezervatia Mica, prin coborarea unei faleze de gheata inalta de 14 m. In sectorul nord – estic al Rezervatiei Mici se gaseste Palatul Sanzienei, lipsit de gheata si concretionat. Blocul de gheata are un volum de 75.000 mc; si o grosime medie de 16 m si se gaseste cantonat in Sala Mare, formand planseul acestei sali, de unde se prelungeste sub forma unor limbi de gheata in Rezervatia Mare, Biserica si Rezervatia Mica. In aceste trei sali, la o oarecare distanta de blocul de gheata se dezvolta stalagmite de gheata, cu dimensiuni variabile, de la cativa cm la peste 10 m (in Biserica). Spre deosebire de blocul de gheata care are o varsta de 3.500 ani, aceste stalagmite se pot topi de la un an la altul, sau chiar disparea cu desavarsire in unele perioade.

Va prezentam in continuare o parte din pesterile din Apuseni si va invitam sa faceti cunostinta cu cateva dintre elementele peisajului carstic a carui complexitate si valoare a stat la baza declararii Parcului Natural Apuseni din apropiere de Smida Park**** – Transylvanian Mountain Resort AICI

Yoga, ture de caiac, literatură și…pescuit

Darius Moldovan – Yoga  vine la Smida pentru sesiuni relaxante de yoga în inima naturii. Trainerul a a absolvit modulele de yoga teacher în India / Rishikesh în 2013 şi respectiv 2014, la invitaţia unei şcoli RYS 200 din U.S. În 2015 certifică la rândului lui şi o primă generaţie de yoga teacheri în cadrul unui curs, în Jamaica, din poziţia de co-teacher. Darius îşi continuă aprofundarea în yoga atât prin cursuri cât programe specifice (Inner Engineering / Isha Foundation), cărţi, interacţiunile externe cu studenţii sau terapii, cât şi prin practica, prin experimentarea personală şi descoperirea intuitivă. Sesiunile de Yoga au fost foarte gustate în edițiile trecute de festival.

Ture de caiac sunt organizate de cei de la Extreme Șuncuiuș pe lacul Beliș-Fântânele, la doar câțiva zeci de metri de locul de desfășurare a festivalului. Înscrierile se pot face accesând link-ul evenimentului de Facebook, pe baza unui avans de 50%, iar alte detalii, precum și termenii de participare vor fi trimise de organizatori, printr-un mesaj sau e-mail.

Amatorii de  pescuit  sunt răsfățați pentru că în apropierea festivalului curge un râu care oferă posibilitatea de a practica această pasiune celor care doresc să o facă în timpul zilei.

Amatorii de literatură au din nou șansa întâlnirii cu doi autori de literatură contemporană aleși de cei de la librăriile Cărturești. Așadar vin la Smida scriitori Ana Maria Sandu (sâmbătă, 18 august, ora 13.00), cu care se va discuta despre cea mai recentă carte publicată, „Pereți subțiri” (ed. Polirom, 2017), dar și despre anterioarele patru volume, despre scris în general, dar și despre ce înseamnă să fii redactor la „Dilema veche” sau să faci selecția documentarelor pentru TIFF, și Augustin Cupșa (duminică, 19 august, ora 12:00). Acesta va fi întrebat de moderatorul Mihai Mateiu despre cum se împacă scrisul cu medicina, despre ultimul său roman, „Așa să crească iarba pe noi” (ed. Humanitas, 2017) și celelalte trei volume de dinainte, despre diferența dintre a scrie roman, proză scurtă și scenarii de film, despre ce te face să pleci din țară și de ce alegi să revii.

O baie și o saună la Smida Park

Între zecile de activități pe care le puteți face la Smida, una din cele mai solicitate este sauna urmată de o baie la piscina interioară a resortului din imediata apropiere a festivalului. Aici trebuie să plătiți suplimentar față de prețul abonamentului sau al biletului la festival.

Zonă pentru copii

Fundația Română pentru Copii, Comunitate și Familie a pregatit pentru familiile cu copii, în 18 august, începand cu ora 10.00 până la 18.00, un spațiu în care joaca și prietenia rămân împreună, respiră aer curat și se bucură de natură. Vor fi ateliere în paralel: tir cu arcul pentru oameni mari și pentru cei mai mici, atelier de confecționat zmeie, face painting, modelaj baloane și altele.

Multe alte activități sunt pregătite de organizatorii de la Smida în încercarea de a vă face să vă simțițila festival, sus la munte. Nu trebuie decât să vă decideți să mergeți și să cumpărați bilete de AICI

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!