2 august 2020

Cazul ”Hărțuire prin sms”. Răspunsurile teatrologului vinovat Mircea Morariu

By In Clio

Renumiții scriitori și universitari clujeni Marta Petreu și Ion Vartic dar și regizorul Andrei Măjeri  au fost hărțuiți doi ani de criticul de teatru și universitarul orădean Mircea Morariu, a dezvăluit în ultimul număr al revistei Apostrof , redactorul șef al revistei, Marta Petreu. Un alt articol pe temă e scris de eseistul Ion Vartic. Tânărul regizor Andrei Măjeri, cu piese puse în scenă la Teatrul Național Cluj, a aflat din revista Apostrof de situația în care a fost implicat, după ce o prietenă a distribuit pe Facebook articolul uluitor al Martei Petreu.

Petreu a făcut plângere la Poliție, care a identificat sms-urile ca trimise de Mircea Morariu. Acesta a primit NUP de la procuror dar are un termen de judecată pe 3 noiembrie la Tribunalul Cluj.

Trei reviste au încetat colaborarea cu acesta în urma scandalului

Mircea Morariu

În replică, Morariu a răspuns la trei întrebări puse de cunoscuta publicație Observator Cultural, singura care a reușit să-i smulgă răspunsuri lui Morariu:

De ce îi trimiteaţi SMS-uri de pe numere necunoscute doamnei Marta Petreu?

În primul rînd, aș observa că o problemă între două sau mai multe persoane a devenit una de anvergură națională. O veritabilă psiho-dramă. Aș mai observa și că ea a furnizat muniție celor pe care i-am deranjat prin articolele mele de critică teatrală și de comentariu politic. Posturi precum România TV sau TVR 1, acesta din ur­mă prin emisiunea România 9, au organizat veritabile tribunale ale poporului. Am fost supus unei arderi pe rug. Am pierdut imens și moral, și material. Am fost acuzat de vrute și nevrute.

Dar, revenind și răspunzînd întrebării dvs. Nu i-am trimis doamnei profesor Vartic (Marta Petreu) respectivele mesaje cu vreun motiv malign anume. Citite cu atenție, SMS-urile în chestiune nu conțin nici injurii, nici amenințări, nici insulte. Se subsumează farsei. Glumei. Gluma și farsa au o istorie lungă în arta, literatura și teatrul românesc. Soțul doamnei Petreu, dl profesor Vartic, știe foarte bine despre ce vorbesc. La fel cum știu și alții. Sînt cîteva cărți care relatează farse celebre. Caragiale are niște vorbe extraordinare despre cu cine și cum se poate glumi. Vă las plăcerea de a le descoperi și savura singuri.

Cum aţi cataloga dvs., din punctul dvs. de vedere, acest comportament al dvs.?

Am greșit. Am apreciat eronat. Am exa­gerat. Regret. Sincer. Mi-am cerut scu­ze. Nu o dată. Se pare însă că nu ajunge.

Dacă ar fi să vă autosancţionaţi, care ar fi sancţiunea pe care v-aţi aplica-o?

Cred că deja m-au sancționat cu vîrf și îndesat alții. Pe drept sau pe nedrept. Corect sau incorect. Au apărut tot felul de acuzatori publici. Pariez că mulți dintre ei nu au citit un rînd din creația doamnei Petreu. Eu am citit-o și o apreciez. Și, sincer, am regretat că romanele domniei sale nu au fost premiate. Le socotesc nedreptățite. Nu îmi cereți să îmi dau singur foc în Piața Publică. Horatiu spunea că este o măsură în toate.

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.