Controversatul caz al deciziilor Consiliului Național al Cercetării Științifice  (CNCS), despre care Clujul Cultural a relatat prompt nu este încheiat.  Se așteaptă un răspuns oficial la contestația depusă de academicienii Ioan Bolovan și Ioan Aurel Pop la decizia de declasificare a revistei de istorie Transylvania Review.

Clujul Cultural a cercetat deciziile CNCS și a descoperit că nu doar editura Școala Ardeleană din Cluj a fost declasificată ci și alte două edituri clujene vechi, axate pe studii universitare și lucrări academic!

Declasificarea înseamnă că aceste edituri și reviste pot pierde autori, finanțări și diminuare de prestigiu, după ce ani de zile au figurat pe locuri care confereau aceste realizări. 

Acum e  vorba de Editura Argonaut și de editura Casa Cărții de Știință. Cele două edituri sunt private. Proprietarii lor sau editorii nu au reacționat deocamdată la decizia CNCS. 

Argonaut s-a înființat în 1994 și a obţinut prima acreditare a CNCS în anul 2002, fiind recomandată Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor şi Diplomelor Universitare pentru ca lucrările publicate să fie luate în considerare în procesul de promovare în cariera universitară. De-a lungul timpului a publicat lucrări sub egida Academiei Române.

Casa Cărții de Știință s-a înființat din 1992. „Portretul activităților editoriale întreprinse de Casa Cărții de Știință este conturat de colaborarea cu universitari, cercetători științifici, membri ai comunității academice, scriitori și traducători, formând fructuoase colaborări la nivel național, dar și cu institute culturale din întreaga Europă. În editarea și publicarea lucrărilor cu conținut științific, colaborează cu evaluatori externi aparținând diferitelor centre universitare din țară, a căror probitate profesională  asigură un eficient sistem peer review”, este descrierea editurii.

Mircea Trifu, directorul general al editurii Casa Cărții de Știință, primul din dreapta. Foto pagina de facebook a editurii

 

Alte două edituri clujene în schimb au fost avansate în urma evaluărilor CNCS . Este vorba de Editura MEGA și de Editura Napoca Star.

Deciziile CNCS au provocat nu doar reacția celor doi academicieni pomeniți mai sus ci și a editorului de la Școala Ardeleană, editură care a lansat o colecție de carte dedicată Centenarului care a dus la decorarea editurii de către Administrația Prezidențială!

Să mai spunem că pe lista de evaluatori CNCS se află 12 nume de intelectuali clujeni iar în Consiliul CNCS se află alți intelectuali, universitari clujeni renumiți.

De asemenea mai precizăm că majoritatea editorilor clujeni, evaluați sau nu de CNCS au expus o perioadă împreună la Târguș Gaudeamus în cadrul unui proiect expozițional comun, mai multe ediții.

Mai mulți evaluatori contactați de Clujul Cultural au refuzat să comenteze situația.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.