23 ianuarie 2015

CAZUL CHARLIE HEBDO. Dezbatere aprinsă despre libertatea de expresie la Fabrica de Pensule

By In Esenţial

Cazul Charlie Hebdo a cutremurat o lume întreagă. Pornind de la acest caz extrem de grav, joi seara, la Fabrica de Pensule a avut loc o interesantă dezbatere publică organizată de Asociaţia URBANNECT.

“În urma evenimentelor din 7 ianuarie, unii dintre noi s-au declarat și ei
CHARLIE, aratându-se solidari prin acest gest, nu neapărat cu activitatea jurnalistică desfășurată anterior de către victimele acestui masacru, ci cu ideea că e inadmisibil să închizi gura cuiva cu gloanțe.
Alții au considerat că jurnaliștii au fost victimele propriilor lor acte,
fiindcă au îndraznit să râdă de niște subiecte de care nu ar fi avut voie
să se atingă. De ce este considerată necesară limitarea libertății
de exprimare? Cum ar fi justificabilă o astfel de limitare? Cine ar fi cei
care ar avea dreptul să traseze granița dincolo de care nu se poate merge?
Cine ar fi cei care ar trebui să apere această margine a “bunei cuviințe”?
În numele a ce ar fi permisă sancționarea încălcării ei? Cât de drastic ar
fi de înțeles să fie pedepsită? O libertate de exprimare limitată mai este
libertate?”, s-au întrebat organizatorii.

Invitați au fost Horea Avram (istoric de artă, analist media), Benoit Bavouset (directorul Centrului Cultural Francez), Corina Bucea (Fabrica de Pensule), Mihai Goţiu (activist social), Mihnea Măruţă (jurnalist), Doru Pop (analist media), Mihai Pop (curator), Dan Eugen Raţiu (filosof), Bogdan Bob Rădulescu (actor), Dumitru Cornel Vâlcu (activist social)
Moderatorul dezbaterii a fost arhitectul  Dan Clinci.

10934287_10205682425242764_1077394582_n

 

Charlie Hebdo nu ridiculiza Profetul, ci fanatismul religios, indiferent de religie.

Libertatea de gândire este absolută. Libertatea de expresie, libertatea de opinie au de-a face și cu ceilalți, cărora trebuie să li se respecte libertatea la viața privată.

Amenințarea teroristă nu este legată de acele caricaturi. Ele au reprezentat doar pretextul.

Caricaturistul de la Charlie Hebdo (care a scăpat cu viață pentru că fusese ziua lui și a întârziat la ședința de redacție):
„Scopul nostru a fost să atacăm tot ce înseamnă SIMBOL, până la banalizare. După 7 ianuarie, noi-înșine am devenit un simbol.”

Acestea au fost câteva dintre replicile notate de reporterul clujulcultural.ro.

10373635_330541737156737_6408390493534006575_n

Directorul Centrului Cultural Francez, Bernard Bauvoset prezentând ultimul număr din Charlie Hebdo-(c) clujulcultural.ro

 

Directorul Centrului Cultural Francez, Bernard Bauvoset a deschis dezbaterea surprinzând pe cei prezenţi cu ultimul număr din Charlie Hebdo. Aşa au putut vedea pentru prima oară, majoritatea, cum arată şi cum sunt caricaturile devenite celebre ale revistei de satiră franceze.

Bauvoset a explicat contextul în care apare revista, tradiţia ei, programul ei. “De la început a fost o revistă curajoasă, satirică, milizează pentru laicitate, cu accese de stânga, o revistă libertariană, care nu a ezitat să satirizeze simbolurile de orice fel inclusiv cele religioase”, a explicat Bauvoset.

Profesorul de estetică Dan Raţiu a fost de părere că “nimic nu justifica crima, omorul. De aceea mulţi s-au solidarizat uman prin acest Je suis Charlie. Se poate pune o limită libertăţii de exprimare de către societate dacă încalci libertatea altcuiva.  De exemplu, un discurs care incită la ură va fi interzis de societate. În Franţa, ofensa nu e interzisă! Asta nu se înţelege la noi, acolo lucrurile sunt clar legiferate, Charlie Hebdo a respectat legislaţia. Ei au fost daţi în judecată de mai multe ori şi au şi plătit contravenţional”.

10937423_10205682429762877_153256180_n

Mihnea Măruţă (stânga) şi Doru Pop-(c) clujulcultural.ro

 

Analistul media Doru Pop a făcut o distincţie fundamentală: “Trebuie să fim clari, să facem o distincţie clară ca să înţelegem lucrurile: cea dintre libertatea de expresie personală şi cea a mediei. Ultima conferă ziariştilor puteri mai mari decât a persoanelor fizice, de a se exprima critic, chiar ofensa, pentru că esenţa societăţilor deschise, democratice, este dezbaterea liberă, critică, asta este fundamentul societăţilor deschise şi asta trebui să se înţeleagă. Teroriştii asta au atacat în fond”

Mihnea Măruţă, unul din cei mai respectaţi jurnalişti clujeni, fost redactor şef la mari ziare naţionale,  a explicat că în Franţa e un paradox,  “poţi ataca religia dar nu şi pe adepţii ei”, exemplificând cu celebrul caz Sarkozy (nu poţi jigni preşedintele Franţei, un cetăţean a fost condamnat pentru asta n.r.) si Houllebecq (acest caz se poate rezuma astfel: renumitul scriitor Michel Houllebecq a fost achitat după ce a spus într-un interviu că islamul e “cea mai stupidă religie” deşi anterior renumita actriţă  Brigitte Bardot fusese amendată pentru declaraţia că “m-am săturat să fim duşi de nas de aceşti musulmani francezi care ne distrug ţara” n.r).

  “Asta vine din vechiul curent iluminist, oamenii sunt deasupra, vine din individualismul iluminist, care în Franţa a apărut”, a spus Mihnea Măruţă.

Măruţă s-a alăturat punctului de vedere al lui Doru Pop, privind libertatea de exprimare a media ca esenţă a vieţii publice şi a criticat starea presei româneşti.

“Nu mai există pe plan naţional nici o redacţie liberă, neafiliată la interese economice sau politice. Nu mai există curajul de a critica sau de a te opune, potrivit propriei conştiinţe, la ce nu îţi convine E o imensă ipocrizie, cine şi-ar da viaţa pentru principii în presa română, aşa cum au spun mult înainte de atentat cei de la Charlie Hebdo prin vocea redactorului şef?”.

Mihai Goţiu, fost jurnalist, acum activist anti RMGC şi exploatare gaze de şist,  a spus că “în România şi la Cluj e o mare ipocrizie. Toţi clamăm libertatea de exprimare dar când să o aplicăm apar problemele” referindu-se la piedici puse de autorităţi unor proteste civice.

10947729_10205682428322841_1390189170_n

Bernard Bavouset (stânga) şi Mihai Goţiu-(c)clujulcultural.ro

 

El a fost întărit pe acest subiect de Cornel Vîlcu, alt activist social cunoscut, care a criticat serviiciile secrete şi unii politicieni.

“Repede au încercat să ne treacă legi tip Big Brother ca să să ne mai controleze, pe spatele celor întâmplate în Franţa”.

Un punct de vedere plin de culoare a avut actorul Bogdan Bob Rădulescu, de la emisiunea de umor Epic Show de la Prima Tv. Sala a râs în hohote.

“Am povestit astăzi cu bunica mea.  Maica Tatiana, că așa-i zicem de când eram mici. Are 85 de ani și nu are multă școală, 4 ani în sat, când era copilă. E, însă, chintesența înțelepciunii populare, e simplă și profundă-n același timp. Astăzi a venit în vizită așa cum face de ani de zile. Încărcată cu o pereche de desagi în spate, merge pe jos 2 kilometri de acasă până la gară, ia trenul și vine la noi. Stă întotdeauna de azi pe mâine,“ca să nu ne facă bai și pagubă”, așa cum se scuză întotdeauna. Stăm de povești, întoarcem lumea pe toate parțile. La un moment dat mă vede îmbrăcându-mă și mă întreabă:
-D’apii indie me’i, țucu-te?
-Ia, maică, mă duc să mă ‘tălnesc cu niște oamini, cu care să vorovim despre ce s-o-ntâmplat în Franța amu 2 săptămâni, când s-or pușcat oaminii aceeia. Știi dumneata ce zâc?
-Dară că, auzîi la radiu.
-No, și? Ce zici dumneata de treaba aiasta?
-D-apăi, țucu-te…ala nu-i lucru! Dacă ‘ceia de-or pus lucrurile alea la ziar, or greșit cu oarice ori or mâniat pe oarecine, trăbuiau lasați în truda lor să-i judece Dumniezo alduitu’. Da’ dacă ceilalți s-or dus păstă ei și i-o pușcat…amu’ Dumniezo a trăbui să-i judece și pă unii și pă ceilalți!

Discuţiile au continuat până spre ora 21.00 . Nu s-a tras o concluzie definitivă…

Următoarea dezbatere la Cluj pe tema libertăţii de exprimare pornind de la cazul Charlie Hebdo va avea loc în organizarea Asociatiei Profesionistilor din Presă Cluj, la Centrul Cultural Francez, pe 29 februarie,  ora 18.00.

3 Comments
 1. […] Citeşte întregul articol pe Clujulcultural.ro  […]

  Reply
 2. Charlie 23 ianuarie 2015

  Emisiunea Epic Show e la Prima TV, nu la Look TV.

  Reply
  • Redactia 23 ianuarie 2015

   ok, reparam. mersi de comment.

   Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.