1 august 2013

“Casa care dansează” de Klaus Obermeier, atracţia zilei la “Colours of Cluj”

By In Spectacol

Prima ediţie a Festivalului “Colours of Cluj” (1-4 august) se deschide astăzi cu unul din momentele pe care organizatorii le consideră cele mai importante De  la ora 22.00 clujenii care vor trece prin zona centrală a orașului  vor avea ocazia să participe la un experiment artistic inedit, pus în scenă de Klaus Obermaier, unul dintre cei mai apreciați artiști media ai momentului. „Dancing House” („Casa care dansează”) este un proiect de videomapping interactiv – o proiecție video pe fațada unei clădiri la care pot participa toți spectatorii. Proiecția se va realiza pe fațada clădirii de pe Bulevardul Eroilor nr. 1.

Practic, imaginea video proiectată pe clădire va fi controlată direct de către privitori, prin mișcările lor. Evenimentul este inspirat de tema acestei prime ediții a festivalului:„Împreună”.

Instalația va fi prezentă și în celelalte zile ale festivalului, în 2, 3 și 4 august, între orele 22.30 și 23.30. Proiecția se va realiza pe fațada clădirii de pe Bulevardul Eroilor nr. 1.

În era social media, cu Facebook şi Google+, aşteptările tinerei generații de la artă s-au schimbat, mergând mai ales lucrări de artă în domeniul public. Instalaţiile interactive trec de receptarea pasivă și amuzament deoarece creează o experienţă imersivă şi comunicativă. Lucrarea de artă devine vie numai prin participarea activă a vizitatorilor, prin felul ludic în care aceştia o folosesc. Receptorii pasivi se transformă în jucători creativi. În Dancing House, utilizatorii sunt invitaţi să se mişte, să sară şi astfel să ajungă – aşa cum sugerează şi titlul – să danseze: atât ei, cât şi clădirea”, explică artistul.

Pentru a-și prezenta tehnica și conceptul, Klaus Obermaier susține, în premieră în România, și un atelier de tehnici media interactive, care se va desfășura în perioada 31 iulie-3 august, între orele 11:00 și 17:00, la Casa TIFF (str. Universității nr. 6). La atelier este invitat și artistul media Stefano D’Alessio.

Atelierul se adresează tuturor artiștilor video sau celor care au o minimă experiență în filmare și editare video, eventual și în renderizare 3D, și va fi predat în limba engleză. Tehnicile învățate vor putea fi folosite pentru crearea de instalații video interactive.

[stextbox id=”clujulcu” caption=”Cine este Klaus Obermaier”]

Klaus Obermaier este un artist media, regizor şi compozitor austriac ce lucrează în domenii diverse: dansul, teatrul, muzica, artele media. Creația lui se remarcă prin viziunea artistică radicală şi prin inovațiile tehnice propuse, bucurându-se de o largă apreciere din partea criticii şi a publicului. Modalitățile sale inedite de lucru îmbină limbajele mediatice cu spectacolul în timp real, desființând astfel limitele clare dintre realitate şi lumea virtuală, dintre corp şi imagine. Mai multe despre artist pe www.exile.at.

[/stextbox]

Performance-urile şi proiectele inter-media create de el au fost prezentate la festivaluri şi teatre din Europa, Asia, America de Nord şi de Sud şi Australia. A colaborat cu Bălănescu Quartet, condus de cunoscutul musician de origine română Alexander Bălănescu, dar şi cu German Chamber Philharmonics şi Art Ensemble of Chicago ori dansatori renumiţi precum Chris Haring, Robert Tannion (DV8), Desireé Kongerød (S.O.A.P. Dance Theatre Frankfurt). Din 2006 este profesor la Universitatea din Veneţia, unde predă cursuri de regie şi new media. În 2010 şi 2011 a susţinut cursuri de coregrafie şi new media la Accademia Nazionale di Danza di Roma, fiind invitat la diverse universităţi şi instituţii din lume.

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.