Caş maturat, miere cu anason şi ceaiuri tradiţionale la TransilvaniaFest

Special

Transilvania Fest 2013 aduce la Cluj‐Napoca producători locali, meşteşugari şi ansambluri folclorice, care vor anima timp de trei zile PiațaUnirii. Acestora li se alătură experții în domeniul gastronomic de la Universitatea Oxford Brookes, care vor face demonstrații de gătit. Evenimentul are loc între 20 şi
22 septembrie, iar fiecare seară de festival va fi încheiată de proiecții de film, găzduite de Casa TIFF.
Transformat în festival itinerant de cultură  şi mâncare, după ce a debutat în 2005 ca Turda Fest, festivalul se află la ediția a opta şi este organizat de Asociația Transilvania Fest, alături de Primăria Municipiului Cluj‐Napoca,  Asociația Produs de Cluj şi Centrul Județean pentru Conservarea  şi Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. Totodată, acesta se desfășoară sub
Înaltul Patronaj Național al Alteței Sale Regale Principesa Margareta a României  şi Înaltul Patronaj Internațional al Alteței Sale Regale Prințul Charles de Wales.
În cadrul festivalului, peste 100 de producători vor participa la târgul din Piața Unirii. Vizitatorii vor descoperi produse naturale, cum ar fi mierea cu anason şi fructele în miere, caşul maturat, sucurile şi  siropurile, uleiurile presate la rece cu diferite mirodenii – piper roşu, cimbru, busuioc sau ardei iute –
dulcețurile şi ceaiuri tradiționale sau produsele de patiserie.
De asemenea, Piața Unirii va găzdui demonstrații culinare prezentate de Paul Bloomfield, cunoscutul chef londonez pasionat de Transilvania. Acestuia i se vor alătura sous‐chef‐ul Boysie James Kevill şi o echipă de voluntari de la Oxford School of Hospitality Management. Pe lista preparatelor se află
gnocchi şi cârnăciori tradiționali cu varză kale şi salată de fasole,tocana românească de miel, tarta de măr şi afine şi tortul de trandafiri cu gem de zmeură şi fistic.

„Publicul străin începe să  guste bucătăria autohtonă, cu propriile reinterpretări  şi arome variate. Avem astăzi variante moderne minunate ale unorrețete tradiționale. Bucătarii devin din ce în ce mai creativi  şi dau un suflu proaspăt bucătăriei transilvănene. E un lucru extraordinar pentru România, mai ales că  ajută  la păstrarea rețetelor autohtone, parte din moştenirea culturală  a regiunii”, precizează Pamela Rațiu, preşedintele Asociației Transilvania Fest.

Programul festivalului include – printre altele – şi parade ale portului popular, care se vor derula în Piața Unirii  şi pe Bulevardul Eroilor. Acestea vor reuni câte 300 de artişti populari din toată Transilvania.

„La Transilvania Fest, alături de meșteșugarii  și producătorii locali, URSUS aduce în atenția  participanților un alt simbol autentic românesc: ursul brun. Prin activitățile interactive din cadrul festivalului, ne propunem să evidențiem rolul pe care îl are ursul în cultura românească, precum  și importanța de a proteja această specie. Pentru noi, Transilvania Fest este locul în care se împletesc perfect toate valorile, simbolurile  și tradițiile românești”, declară  Mihai Bârsan, Vice‐Președinte MarketingURSUS Breweries, sponsorul principal al evenimentului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *