4 ianuarie 2019

Cărţile de istorie, eseurile şi jurnalele – în topurile vânzărilor de carte din 2018

By In Carte

Cărţile de istorie, eseurile şi jurnalele se situează, pentru al doilea an consecutiv, în topurile vânzărilor de carte ale marilor edituri din România, la fel ca şi cele de ficţiune, fapt evidenţiat de cele două mari saloane de carte – Bookfest şi Gaudeamus, releva o analiza a Agentiei Agerpres.

Astfel, la Salonul Internaţional de Carte Bookfest, organizat de Asociaţia Editorilor din România, volumele “Un om care scrie. Jurnal, 2011-2017” de Mircea Cărtărescu, “Sapiens. Scurta istorie a omenirii” de Yuval Noah Harari, “Mihai 1 al României – Regele nostru”, “12 reguli de viaţă. Un antidot la haosul din jurul nostru” de Jordan B. Peterson, s-au situat pe primele locuri în topuri ale vânzărilor, prezentate de editurile Humanitas, Polirom, Curtea Veche Publishing sau de Grupul Editorial Trei.

Top 10 Humanitas, la Bookfest 2018, a fost alcătuit în ordine din volumele: “Două mături stau de vorbă. Scene româneşti” de Radu Paraschivescu; “Ei mă consideră făcători de minuni. Viaţa lui Arsenie Boca” de Tatiana Niculescu; “Cum am trecut prin comunism. Primul sfert de veac” de Lucian Boia; “Un om care scrie. Jurnal, 2011-2017” de Mircea Cărtărescu; “România în 100 de ani. Bilanţul unui veac de istorie” de Oliver Jens Schmitt; “Nebiruita flacără a vieţii. Amintiri, 1867-1952” de Ana Kretzulescu-Lahovary; “Creierul. Povestea noastră” de David Eagleman; “Iubeşte şi fii iubit(ă). (Aproape) totul despre relaţia de cuplu” de Domnica Petrovai; “Bărbatul care aduce fericirea” de Cătălin Dorian Florescu şi “Cartea Filocaliilor. Cele mai frumoase pagini”, ediţia pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae. Dintre acestea, doar una, cartea lui Cătălin Dorian Florescu “Bărbatul care aduce fericirea”, este de ficţiune, restul fiind lucrări de eseistică, istorie sau jurnal.

Sursa foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


În schimb, la Humanitas Fiction a prevalat ficţiunea, topul incluzând: “Zuleiha deschide ochii” de Guzel Iahina, “Omul care vedea dincolo de chipuri” de Eric-Emmanuel Schmitt, “Şi deodată cineva bate la uşă” de Etgar Keret, “Pădurea întunecată” de Nicole Krauss, “Lincoln între vieţi” de George Saunders; “Dincolo de iarnă” de Isabel Allende; “Băiatul cel nou. Othello de William Shakespeare reimaginat” de Tracy Chevalier; “Viaţă de vânzare” de Yukio Mishima; “Wabi-Sabi” de Francesc Miralles, “Lebedele de pe Fifth Avenue” de Melanie Benjamin.

În nota preferinţei pentru eseu şi istorie, la Polirom, în Top cinci, pe primul loc s-a situat “Sapiens. Scurta istorie a omenirii” de Yuval Noah Harari, urmată, pe locul al doilea, de “Homo Deus. Scurta istorie a viitorului”, aparţinând aceluiaşi autor, pe locul trei – “Istoria omenirii” de G.M. Roberts, pe locul patru – “Labirintul spiritelor” de Carlos Ruiz Zafon şi pe locul cinci “Uciderea Comandorului. Volumul I” de Haruki Murakami, doar ultimele două fiind cărţi de ficţiune.

Cititorii Grupului Editorial Trei care preferă cărţile de nonficţiune au optat pentru: “Un rasism imaginar” de Pascal Bruckner (serie de autor); “Porţile Europei. O istorie a Ucrainei” de Serhii Plokhy (colecţia Istorie); “Furtuna din ceaşca de ceai” de Helen Czerski (colecţia Acum pentru viitor); 4. “Istanbul” de John Freely (colecţia Istorie); “Viitorul minţii umane” de Michio Kaku (colecţia Acum pentru viitor). Nu au lipsit însă nici preferinţele pentru “ficţiune”, cele mai vândute volume fiind, în ordine: “Fiul” de Jo Nesbo, “Iubire amară” de Elena Ferrante, “Ziua în care am învăţat să trăiesc”, “Ura cu care loveşti” de Angie Thomas, şi “Filiera de la miezul nopţii” de Lee Child.

Sursa foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


La Curtea Veche Publishing “nonficţiunea” şi “ficţiunea” şi-au dat mâna la Bookfest, volume de “nonficţiune” precum “Un strop de eternitate” – Jacques Salome, “Am mâncat, o fi păcat ?” – Mihaela Bilic, “Mihai 1 al României – Regele nostru” – ediţie coordonată de Alexandru Muraru, ocupând locuri fruntaşe în preferinţele cititorilor, la fel ca şi cele de “ficţiune”: “Trei cuvinte, cinci minciuni” – Michel Stanovici, “Omon Ra” – Viktor Pelevin, “Paltonul cu gaică” – Mihail Siskin.

Nu acelaşi lucru au evidenţiat vânzările Litera, într-un Top 5 al preferinţelor cititorilor prezenţi la Bookfest 2018, locuri fruntaşe ocupând cărţile de ficţiune – “Ordinea de zi” de Eric Vuillard, urmat de “Drumul spre casă”, de Yaa Gyasi; “Testamentul lui Abraham” de Igor Bergler; Cartea Anului; “Omul suspendat” de Saul Bellow – doar ultima în clasament – “Marea Istorie Ilustrată a României şi a Republicii Moldova”, volum coordonat de Ioan-Aurel Pop şi Ioan Bolovanţ – fiind o lucrare de “nonficţiune”.

În schimb, în topul vânzărilor Corint, de la ediţia 2018 a Bookfest s-au numărat, majoritar, cărţile istorice, eseu sau jurnal: “Regele Mihai I. Loial tuturor”, album cu ilustraţii din proiectul Fotografii pentru Rege; “Jack Spintecătorul. Crimele din Whitechapel” – volumul 1 din seria Anchetele lui Audrey Rose de Kerri Maniscalco; “Ultimul an din viaţa Elenei Ceauşescu. Agenda Tovaraşei în 1989” de Lavinia Betea; “Regina Maria. Însemnări din ultima parte a vieţii (martie 1937-iulie 1938)”; volum editat de Sorin Cristescu; “Lămâi, cărţi şi prieteni” de Jo Cotterill; “Pe cuvânt de şoricel” de James Patterson şi Chris Grabenstein; “Poveştile Peleşului”, ediţia a doua de Carmen Sylva; volum îngrijit de Silvia Irina Zimmermann; “Iadul dezlănţuit” de Max Hastings; “Ghid de vicii şi virtuţi pentru gentlemen” de Mackenzie Lee; “Tinerele elite” de Marie Lu.

Sursa foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO


Situaţia nu s-a schimbat foarte mult, la Târgul Internaţional Gaudeamus, organizat de Radio România cele mai bine vândute cărţi la Editura Humanitas fiind “Orice om îi este teamă. Un partid, trei ani şi doi premieri”, de Radu Paraschivescu, urmată de “De la Dacia antică la Marea Unire, de la Marea Unire la România de azi”, de Lucian Boia, “Aşteptând o altă omenire”, de Gabriel Liiceanu, “România, te iubesc”, cu texte de Paula Herlo, Rareş Năstase, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu, “Dialoguri secrete. Cum se roagă scriitorii şi personajele lor”, de Ioana Pârvulescu, “Pe mâna cui suntem?”, de Andrei Pleşu, “Două eseuri despre paradis şi o încheiere”, de Horia-Roman Patapievici, “Variaţiuni pe o temă dată”, de Ana Blandiana, “Plăceri vinovate şi datorii împlinite. 12 confesiuni (o antologie)”, de Dan C. Mihăilescu, “Transparenţa”, de Radu Vancu. Dintre acestea doar două, cele semnate de Ana Blandiana şi Radu Vancu, fiind de ficţiune.

Şi la Polirom, topul Gaudeamus a evidenţiat aceleaşi preferinţe pentru eseu, interviu, sau jurnal, dintre volumele ocupante ale primelor locuri – “21 de lecţii pentru secolul XXI”, de Yuval Noah Harari; “O viaţă în scrisori. Corespondenţă I (1879-1890)”, de A.P. Cehov; “Pur şi simplu despre muzică”, de Haruki Murakami şi Seiji Ozawa; “De ce scriem”, de Philip Roth, “Fontana di Trevi”, de Gabriela Adameşteanu – doar ultima fiind un roman.

Printre cărţile din aceeaşi categorie din topurile Gaudeamus putem aminti volumele “Povestea mea”, de Michelle Obama, “Trenul lui Lenin”, de Catherine Merridale, ambele la Editura Litera, sau lucrările “Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri”, de Bogdan Bucur şi “De la Marele Război la România Întregită”, de Liviu Maior, apărute la RAO.

Sursa foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


Şi în 2018, un segment important din vânzările editurilor la târgurile Bookfest şi Gaudeamus l-a constituit cartea pentru copii, volumele de colorat, ori cărţile de poveşti, fabule, sau aventuri fiind căutate de cei mai mici dintre cititori.

În sprijinul celor afirmate, este de reţinut declaraţia ambasadorului Adrian Cioroianu, delegat permanent al României pe lângă UNESCO, a care a susţinut că “vânzarea de carte pentru copii este în creştere în ţara noastră”.

“Se pare că în România este în creştere vânzarea de carte pentru copii. Ceea ce (…) nu poate decât să ne bucure dacă există o piaţă de carte pentru copii. Că e vorba de literatură, că e vorba de istorie, că e vorba de geografie sau de ştiinţele naturii, indiferent ce se adresează copiilor, pentru noi e o bucurie”, a spus Cioroianu, la Gaudeamus, la lansarea volumului “Istoria României pentru copii în 100 de imagini” de Cristian Vornicu, la standul Editurii Niculescu.

Diplomatul a mărturisit că el însuşi are în curs de apariţie cărţi pentru copii. “Şi asta gândindu-mă că, v-o spun foarte direct, dacă voi face curios de Istoria României un tânăr, un copil la vârsta de 13, 14, 15, 18 ani, Dumnezeu ştie câţi ani, poate că peste alţi ani el va fi curios să citească o carte de istorie mai avansată”, a precizat Cioroianu.

Sursa foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


În top cinci Humanis Junoir, la Bookfest conducea clasica “Aventurile lui Habarnam şi ale prietenilor săi” de Nicolai Nosov,- ediţie cartonată, urmată de “Arhimede şi începuturile ştiinţei” de Jeanne Bendick, Trilogia Aventurile acvilei şi jaguarului (“Oraşul Fiarelor” vol.I, “Regatul Dragonului de Aur” vol.II, “Pădurea pigmeilor”, vol.III)” de Isabel Allende, “Cele mai frumoase poveşti japoneze pentru copii” şi Adaptarea grafică a Jurnalului Anei Frank de David Polonsky şi Ari Folman.

Cei mai mici dintre cititorii Trei s-au bucurat în vara lui 2018 de întâlnirea cu personajele lor preferate, cele mai dorite titluri din colecţiile Literati şi PanDA fiind: “Ultimii urşi polari” de Harry Horse; “Călătoria mea cu Charlie” de Mark Lowery; “Când Findus era mic şi a dispărut” de Sven Nordqvist; “Război cu bunicul” de Robert Kimmel Smith; “Spiriduşii luminii” de Andreea Iatagan, toate apărute la Editura Pandora M.

La Curtea Veche Publishing, în topul Bookfest al cărţii pentru copii s-au situat volumele: “Elena a României – Regina mamă, regina suferinţei şi a speranţei” – Adrian Cioroianu şi Alexandru Groza, “Erus şi valea generozităţii” – Alec Blenche, “Erus şi valea răbdării” – Alec Blenche, “Tup – Imposibil e doar un cuvânt” – Alex Donovici, “Iacării acrobaţi – povestea unui vis” – Alina Baltac.

Sursa foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


La Gaudeamus, în colecţia Humanitas Junior, primul loc în topul vânzărilor l-a ocupat “Pana lui Finist Şoimanul. Basme fantastice ruseşti”, urmat de cartea “De prin veacuri. Povestiri istorice şi legende populare pentru copii”, de Regina Elisabeta a României (Carmen Sylva), “George şi corabia timpului”, de Stephen şi Lucy Hawking, “Basme”, de Wilhelm Hauff, “Miturile Nordului. Poveştile lui Odin, Thor şi Loki”.

Şi în acest an, cartea de Crăciun a fost căutată de micuţii vizitatori ai Târgului Gaudeamus alegând, la Editura Nemi: “24 de poveşti de citit înainte de Crăciun” de Brigitte Weninger şi Eve Tharlet; “Spărgătorul de nuci” de Valeria Docampo; “Poveste muzicală de Crăciun” de Cristina Andone; “Un vultur în zăpadă” de Michael Morpurgo; “Fetiţa care a salvat Crăciunul” de Matt Haig. “Crăiasa zăpezii” de Hans Christian Andersen (Litera Mică), “Petrecerea de Crăciun a lui Pettson” de Sven Nordqvist şi “Crăciunul lui Iepuraş” de Harry Horse (ambele la Pandora) au fost alte cărţi “de sezon” preferate de copii la Gaudeamus.

Dincolo de topuri şi statistici, la finalul anului editorial 2018, rămâne însă poziţia publică exprimată de filosofului Gabriel Liiceanu, care s-a declarat revoltat, la Bookfest, de faptul că românii nu citesc, în condiţiile în care cartea este un bun la îndemâna tuturor, în România fiind înregistraţi 42% de analfabeţi funcţionali.

Sursa foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


El a prezentat drama din timpul Revoluţiei Culturale din China lui Mao, relatată în paginile cărţii scriitorului chinez, în care “un popor de 900 de milioane de oameni nu citeau nicio carte”, pentru că “lectura se suprimase, nu se citea”, copiii de 14-15 ani copiind noaptea cărţi scăpate de prigoana regimului. Filosoful a relatat cum, după sfârşitul Revoluţiei Culturale, cei care nu mai apucau să-şi procure o carte livrată pe bonuri aşteptau în faţa librăriei pentru a mângâia cărţile celor care avuseseră şansa de a şi le lua.

Liiceanu s-a declarat revoltat de faptul că lectura nu a devenit o deprindere a românilor. “Vă spun toate astea ca să ştiţi ce avem aici şi ca să vă spun revolta mea împotriva oamenilor care nu citesc. Îmi vine să urlu gândindu-mă că o experienţă de genul ăsta ar face poate dintru noi un popor care ar avea mai puţin decât 42% de analfabeţi funcţionali şi un prim-ministru care ar putea să pună laolaltă două-trei cuvinte într-o propoziţie. Ei bine, aici suntem. Bucuraţi-vă de acest târg de carte! Vă rog foarte mult!”, a mai spus Gabriel Liiceanu. 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.