15 mai 2019

”Cărticica Meseriei de Bucătar/ Cartea de bucate de la Cluj 1695”, lansare în magazin din Zorilor

By In Carte

Editura GastroArt lansează Cărticica Meseriei de Bucătar/ Cartea de bucate de la Cluj 1695 în prezența lui József Lukács – istoric, traducătorul volumului, Cosmin Dragomir – initiator gastroart.ro și a invitaților lor.

Lansarea va avea loc luni, 20 mai, ora 19:00 la magazinul Moldovan – Carmangeria Sânnicoara (str Ștefan Luchian 2 cartier Buna Ziua)

Degustare de preparate istorice by chefs Ciprian Corneliu Tataru & Tudor Marcu.

Eveniment organizat cu sprijinul Moldovan – Carmangeria Sânnicoara

“Cărticica meseriei de bucătar – cartea de bucate de la Cluj tipărită în 1695”, o traducere în premieră din maghiara medievală realizată de istoricul clujean József Lukács, cel care semnează și notele explicative și studiul introductiv.

Cartea de față marchează multe alte premiere mai mult decât demne a fi menționate și subliniate: cea mai veche rețetă de sarmale de la noi, cea mai veche rețetă de varză à la Cluj, cea mai veche rețetă de pâine de pe actualul teritoriu românesc.

Nu în ultimul rând, “pe baza argumentelor putem afirma că Sofia Tofeus poate fi recunoscută drept autoarea primelor patru părţi ale Cărticelei meseriei de bucătar şi, implicit, prima autoare de pe teritoriul României căreia i s-a tipărit o lucrare”.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.