10 iunie 2018

Cartea săptămânii: “Ei mă consideră făcător de minuni. Viața lui Arsenie Boca”

By In Carte

“Ei mă consideră făcător de minuni. Viața lui Arsenie Boca” este biogafia controversatului preot Arsenie Boca, apărută la editura Humanitas.

Cartea face parte din seria de biografii semnată de Tatiana Niculescu, a treia după cele dedicate Reginei Maria, Regelui Mihai  și lui Corneliu Zelea Codreanu.

 

Arsenie Boca. Cine este acest om care dă sens şi speranţă atâtor vieți deznădăjduite? Este cultul lui o vastă operaţiune de marketing religios, şi-atât? Are viaţa lui datele recognoscibile ale vieţilor de sfinţi ai creştinătăţii? Cum se face că un om preocupat de profunde căutări intelectuale şi care s-a declarat în repetate rânduri împotriva «minunismului» a ajuns să fie asociat atât de insistent cu miracolul, cu fantasticul, cu paranormalul? Am încercat să dau câteva răspunsuri scriindu-i povestea. Sunt încredințată că, dincolo de procesul de canonizare a lui Arsenie Boca și de controversele pe care acesta le stârnește, dincolo de turismul religios și de politicile bisericești, biografia lui este cel puțin la fel de pasionantă ca un pelerinaj la locurile secrete din noi înșine, unde se nasc deopotrivă spaimele și speranțele.“, explică Tatiana Niculescu.

Tatiana Niculescu

“La mine vine multă lume. Eu însă nu le fac nimic, decât stau de vorbă cu ei, îi îndrum – și când pleacă spun că au fost schimbați, și atunci ei mă consideră făcător de minuni.“, ARSENIE BOCA, declarație din dosarul său de Securitate.

Cartea se citește ca un roman de aventuri, pentru că Arsenie Boca este un personaj aparte, cu o viață extrem de interesantă, puțin cunoscută cu adevărat de public. Cultul acestuia din ultimii ani accentuează doar pe virtuțile monastice, dar cartea ni-l redă așa cum a fost, cu lumini și umbre. Volumul este extrem de bine documentat, scris analitic, autoarea are detașare. Un volum necesar în marea de hagiografie a personajului, un volum care arată pe bază de mărturii, arhive, documente, mărturisiri cine a fost cu adevărat Arsenie Boca, aflat în ultimii ani în mijlocul unui adevărat cult, care îl consideră Sfântul Ardealului.

TATIANA NICULESCU este scriitoare, autoare a romanelor Spovedanie la TanacuNopţile PatriarhuluiPovestea domniţei Marina şi a basarabeanului necunoscut şi a două piese de teatru (Spovedania şi Brâncuşi contra SUA), semnate cu numele Tatiana Niculescu Bran.

O cronică a cărții puteți citi AICI

Un interviu cu autoarea AICI

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.