19 martie 2014

Carte nouă despre Mihail Sebastian, lansată la Book Corner

By In Actualitate, Carte

Librăria Book Corner şi Editura Art vă invită joi, 20 martie,  de la  17.00, la o discuţie despre Mihail Sebastian alături de criticul literar Dana Pîrvan-Jenaru şi volumul recent apărut la editura Art, Sebastian şi lumea lui.

Invitaţi, alături de autoare: Cosmin Borza, Alex Goldiş şi Claudiu Turcuş.

Despre carte

O întrebare pe care ne-o punem în chip firesc este aceea despre locul lui Mihail Sebastian în critica românească. În concluzii, Dana Pîrvan-Jenaru nu i-l fixează, ci se mulţumește să afirme că el reprezintă o voce critică originală, ceea ce autoarea şi dovedise cu prisosință pe parcursul întregii lucrări. Cartea impune o personalitate certă, deja întrevăzută în publicistica ei de până acum… (Livius Ciocârlie)

Sebastian

Sebastian şi lumea lui își propune să contribuie la cercetarea operei lui Mihail Sebastian prin explorarea bogatei sale activități de critic literar, numai parțial cunoscută până azi, și prin relaționarea acesteia cu alte aspecte ale operei și biografiei sale, de la pasiunea pentru Proust și romanul modern despre care scrie pagini revelatorii, până la cultul prieteniei și felul în care acesta îi colorează judecățile critice și se reflectă în literatura sa memorialistică. Pe scurt, autoarea consideră că nici jurnalul lui Sebastian, nici figura mai complexă și mai interesantă care i se conturează în ultimele decenii, nu pot fi discutate fără o explorare integrală și atentă a operei sale care îi oglindește cel mai fidel și mai nuanțat ideile, sentimentele și evoluția, adică a criticii sale. (Mircea Anghelescu)

Această marcă a interbelicului românesc reprezintă cadoul neașteptat și prețios pe care o carte ca aceea a Danei Pîrvan-Jenaru îl face cititorului de astăzi. Investigația sa documentară, ireproșabilă, se transformă într-o viziune ce depășește documentul pentru a se înscrie în orizontul adevărurilor generale. (Mihai Zamfir)

Despre autor

Dana Pîrvan-Jenaru (n. 1979) este critic și istoric literar, doctor în filologie al Universității din București. A publicat cronici și eseuri în revistele Observator cultural, Cultura, România literară, Luceafărul, Bucureștiul cultural. Volumul Sebastian și lumea lui, Editura Art, 2013, reprezintă debutul autoarei.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.