Editura Casa Cărții de Știință și Centrul clujean pentru studii indiene din cadrul Universității Babeș-Bolyai vă invită la lansarea volumului Omagiu lui Rabindranath Tagore (ediție îngrijită de Mihaela Gligor), ce va avea loc în 23 iulie 2021, ora 13, la Casino, Centrul de Cultură Urbană.

Vor lua cuvântul, Excelența Sa, Dl. Rahul Shrivastava, Ambasador al Indiei la București, Mihaela Gligor, director al Centrului clujean pentru studii indiene și Alexandra Blendea, redactor, editura Casa Cărții de Știință.

Rabindranath Tagore (n. 7 mai 1861, Calcutta, India – d. 7 august 1941, Calcutta, India) a devenit primul laureat Nobel al Asiei, în 1913, când a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură pentru poemele cuprinse în volumul Gitanjali: Song Offerings, cu o introducere de W.B. Yeats.

Personalitate de tip enciclopedic, Rabindranath Tagore a surprins ca nimeni altul sensibilitatea şi frumuseţea Bengalului. A fost poet, dramaturg, eseist, filosof, pictor, muzician, educator și vizionar. Două din cântecele lui Tagore sunt astăzi imnuri naţionale ale statelor India şi Bangladesh: Jana Gana Mana, respectiv Amar Shonar Bangla.

Universul lui Rabindranath Tagore şi respectul pentru personalitatea sa este neschimbat şi astăzi. Omagiul adus lui Tagore este un ritual fără de sfârşit. Pentru bengalezii de azi această veşnică reverenţă este o trăire profundă, o legătură intimă, peste timp, cu cel care le-a deschis ochii şi minţile, a sădit în sufletele lor dorinţa de cunoaştere şi le-a arătat calea către sensibilitatea ce zăcea în interiorul fiecăruia dintre ei.

Tagore a fost tatăl celebrei iubite a lui Mircea Eliade, Maitrey. Din cauza relației cu aceastam Tagore, cu care nu a fost de acord, Eliade a plecat din casa lor în Himalaya.

Volumul Omagiu lui Rabindranath Tagore apare în anul în care se împlinesc 160 de ani de la nașterea și 80 de ani de la moartea lui Tagore. Majoritatea autorilor, colaboratori dragi ai Centrului Clujean pentru Studii Indiene, sunt oameni care au călătorit, de mai multe ori chiar, în India, la Calcutta și Shantiniketan. Și s-au întors de acolo cu o fărâmă din spiritul locului, cu dragoste față de Tagore și lumea lui.

Volumul Omagiu lui Rabindranath Tagore apare în Colecția Biblioteca Indiană a Editurii Casa Cărții de Știință și reunește importanți specialiști în cultura indiană. Cuvântul înainte este semnat de Dl. Rahul Shrivastava, Ambasador al Indiei la București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.