4 iunie 2020

Carte academică despre eșecul naționalismului maghiar

By In Carte

Pe piața editorială va apărea un nou volum de istorie provocator intutulat „Războiul sfânt” al Rasei. Eugenia şi protecţia naţiunii în Ungaria (1900-1919), scrisă de profesorul Marius Turda de la Oxford Brookes.

Este vorba despre un proiect de anvergură derulat sub cupola Centrului de Istorie a Eugeniei şi a Rasismului (C.I.E.R.) care a luat fiinţă, de curând, în cadrul Institutului de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române în parteneriat cu deja celebrul Centre for Medical Humanities and the Working Group in the History of Race and Eugenics (H.R.E.) din cadrul Oxford Brookes University.

Este vorba despre un grup de lucru, creat în anul 2006 de către prof. Marius Turda, primul de acest gen din lume, care reuneşte specialişti din 18 ţări de pe 4 continente.

Autorul cărţii, prof. univ. dr. Marius Turda, Membru de Onoare al Institutului de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române, este unul din cei mai buni specialişti pe plan mondial în cercetarea eugeniei.

Volumul, apărut iniţial la prestigioasa editură Palgrave din Londra şi difuzat în toate centrele universitare şi academice de renume de pe plan continental şi nu numai, analizează, între altele, evoluţia şi eşecul naţionalismului maghiar prin prisma trecutului eugenic al Ungariei.

Reuşita demersului de faţă, asumat în România de Academia Română – Editura Centrului de Studii Transilvane şi Editura Şcoala Ardeleană, reprezintă o abordare, sine ira et studio, a unui subiect care încă suscită patimi şi tensiuni, dar care scoate în evidenţă, în premieră, şi o colaborare fructuoasă între istorici români şi maghiari deopotrivă:

Autor: Marius Turda – Oxford Brookes University
Prefaţă: Zsuzsa Bokor – Institutul pentru studierea problemelor minorităţilor naţionale din Cluj-Napoca
Traducători: Varga Attila – Institutul de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române; Răzvan Pârâianu – Universitatea de Medicină, Farmacie şi Tehnologie din Târgu-Mureş.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.