20 septembrie 2015

Carta Culturală a Minorităților Naționale Clujene va fi lansată la Muzeul de Artă

By In Clio

O iniţiativă intitulată Carta Culturală a Minorităţilor Naţionale Clujene va fi lansată, luni, 21 septembrie 2015, la Cluj-Napoca, de un grup de iniţiativă.

Sursele clujulcultural.ro susţin că documentul a fost iniţiat de Csilla Hegedus, vicepreședinte executiv al UDMR, fost ministru al Culturii, fost secretar de stat şi fost director al Fundaţiei Transilvania Trust care restaurează Castelul Banffy de la Bonţida, primit în administrare de la ultima rudă a fostului conte, rudă domiciliată de zeci de ani în Maroc. La el au aderat, informează aceleaşi surse care doresc să îşi păstreze anonimatul, toţi directorii de instituţii culturale clujene care au sprijin UDMR dar şi o multiudine de ONG-uri maghiare, inclusiv grupul Muszaj-Musai, care militează pentru impunerea tăbliţelor bilingve în Cluj.

Cluj-Napoca e plin de paradoxuri

O Cartă a interculturalităţii se va lansa luni la Cluj-Napoca

Numele lui Hegedus apare într-un dosar penal DNA în care e implicat fostul primar din Sf.Gheorghe. Mai multe pe acest subiect într-un articol publicat de agenţia de presă de stat Agerpres AICI

Alţi politicieni sau fost politicieni cu greutate care s-au alăturat iniţiativei sunt fostul preşedinte al UDMR, Marko Bela sau fostul ministru al Mediului, alt politician UDMR cu dosar la DNA dar scăpat de urmărirea penală datorită votului Parlamentului, Laszlo Borbely.

Se doreşte interculturalitate la Cluj


Luni, 21 septembrie 2015, la ora 11.00 va fi semnată Carta Culturală a Minorităților Naționale Clujene, un document ce vizează inițierea unui model funcțional de interculturalitate în orașul Cluj. 


Evenimentul va avea loc la Muzeul de Artă din Cluj (P-ţa Unirii nr. 30), Sala Nicolae Tonitza în prezența  reprezentanților unor instituții culturale și ale minorităților naționale clujene care își vor prezenta argumentele privind importanța principiilor și acțiunilor cuprinse în acest document. Momentul va fi urmat de semnarea Cartei, gest prin care semnatarii lansează documentul în spațiul public clujean.

“Avem convingerea că încurajarea dialogului intercultural, respectiv dezvoltarea unei relații active între culturi, contribuie la dezvoltarea unei comunități democratice, reprezentând totodată, o condiție esențială pentru dezvoltarea societăților coezive și creșterea calității vieții” – subliniază inițiatorii în textul Cartei elaborate în spiritul unor prevederi cuprinse în convențiile europene și internaționale ratificate de România.
Documentul se dorește a fi fundamentul dialogului permanent dintre comunitățile Clujului, în scopul cunoașterii, înțelegerii și respectului reciproc față de valorile culturale ale fiecăruia. 
Vă așteptăm cu drag la evenimentul de semnare a Cartei!”, au transmis redacţiei clujulcultural.ro iniţiatorii acesteia.

Vom reveni mâine cu amănunte de la conferinţa de presă!

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.