4 iunie 2016

Carmen Galin, actriță: Eu n-am crezut că sunt atât de importantă pe Pământul ăsta!

By In Esenţial

Carmen Galin este actrița care primește premiul de excelență anul acesta în cadrul TIFF. Deși și-a încheiat cariera ca actriță în anii 1990 după niște nedreptăți ale directorului de la teatrul la care lucra, Carmen Galin a vorbit în cadrul TIFF Lounge cu multă emoție despre teatru, film, despre artă, dar și despre copilăria și viața sa.

În anii  ’70-’75 Carmen Galin a fost actriță chiar la Cluj. Legătura sa cu acest oraș nu este însă una întâmplătoare deoarece ea a copilărit aici:

,,De fiecare dată când trebuie să mă spovedesc în fața presei am emoții. Vreau să spun că am jucat în Teatrul Național din Cluj, dar aici au mai avut loc foarte multe spectacole de care nu știe nimeni și pe care totuși le-am jucat. Aici am fost la grădiniță, aici am învățat să patinez în jurul bisericii, aici am văzut primul film din viața mea, chiar la capătul străzii Paris. Aici am văzut primul spectacol de operă.”

Dacă în copilărie a dus flori pe scena teatrului din Cluj balerinilor, cântăreților și actorilor s-a întors aici și a stat aproximativ șase ani în oraș despre care spune că a format-o. Actrița declară cu multă emoție că toți oamenii cu care a avut de-a face în Cluj au format-o.

Întrebată cât de mult s-a schimbat Clujul față de imaginea de la începutul anilor 1970, Carmen Galin a răspuns:

,,Pentru mine este neschimbat, lucrurile adevărate s-au menținut. Am o mândrie pentru oamenii care știu să păstreze cu dinții ce este frumos și zdravăn, educația și cultura. Când vin la Cluj mă simt bine, e lumină, e frumos. Aseară am revăzut totul și îmi imaginam cum alergam eu spre grădiniță. Și am văzut un casino minunat, refăcut. Totul mi-a plăcut foarte mult. Sunt foarte mândră că am copilărit aici.”

De ce s-a retras din lumea actoriei în 1995?

Carmen Galin a povestit că singurul motiv care a determinat-o să plece de pe scenă a fost o nedreptate comisă de directorul teatrului la care lucra.

Înainte de anii 1990 ea lucra la Teatrul Mic din București. Andrei Șerban, omul cu care a făcut spectacole în vremea studenției s-a întors atunci din Statele Unite ale Americii și a ocupat funcția de director de la Teatrul Național. Atunci Carmen Galin a plecat de la Teatrul Mic, încântată fiind de propunerea lui Andrei Șerban. Experiența de acolo nu a fost deloc plăcut însă pentru proaspătul director deoarece foarte multă lume ,,era campioană la demolări de clădiri, de suflete, de tradiții”, spune actrița. Așadar, Andrei Șerban a demisionat, însă Carmen Galin a rămas actriță acolo.

La unul dintre spectacole a mers în numele tuturor colegilor ei să întrebe conducerea unde este o anumită sumă de bani pe care actorii trebuiau să o primească. Actrița povestește că a fost tratată atât de urât de acel director, încât și-a dat demisia, regretând chiar că nu a plecat o dată cu Andrei Șerban de la Teatrul Național București.

,,Niciodată în acești 20 de ani n-am dat interviu, n-a apărut pe nicăieri o poză de-a mea. La șapte seara, ora la care se urca pe scenă, ani de zile simțeam că trebuie să fac ceva, nu mi-a fost ușor. Acum, datorită acestui festival încerc să vă dau parte din inima mea.”, a completat Carmen Galin.

Actrița a mai povestit faptul că la câțiva ani de la retragerea de pe scenă o doamnă, la un coafor, i-a reproșat decizia pe care a luat-o. Carmen Galin mărturisește însă că niciodată nu a crezut că ea ar putea fi atât de importantă pentru cineva. ,,Eu n-am crezut că sunt atât de importantă pe Pământul ăsta!”, a mai spus ea.

Carmen Galin

Carmen Galin

Ar mai juca în filme?

Deși a stat deoparte de lumea scenei vreme bună, Carmen Galin spune că ,,embrioni de dorință de a juca pe scenă o bântuie”, mai ales când vede filme făcute de noua generație de regizori.

Despre ,,Faleze de nisip”, filmul care a fost proiectat și anul acesta la TIFF spune că a fost interzis în timpul comunismului deoarece, după ce l-a vizionat, Nicolae Ceaușescu a spus că este o insultă adusă tineretului din țară. Reacția aceasta a venit în urma unei scene în care cineva fura o sacoșă de pe plajă. Nicolae Ceaușescu a dat ordin ca filmul să fie scos din cinematografe, prin urmare acesta nu a mai fost difuzat decât după revoluție.

Despre premiul de la TIFF a declarat cu modestie că nu știe dacă îl merită, dar că se bucură enorm pentru că îl primește. Din punctul său de vedere, echipa festivalului i-a umplut inima de bucurie: ,,Aici nu se simte chinul;  se simte pasiunea, plăcerea, cunoașterea și sufletele care lucrează în echipă.”

 

2 Comments
 1. Daraban Mircea 4 iulie 2016

  Asi dori sa-i trimit lui Carmen Galin o poza facuta de mine la strandul din Turda impreuna cu sora ei, in urma cu peste 50 de ani… Poate ma puteti ajuta sa-i trimit aceasta poza de ziua ei…
  Cu stima,
  Mircea Daraban.

  Reply
  • Redactia 4 iulie 2016

   mai bine contactati pe cei de la Casa TIFF, pe domnul Cristian Hordila, el v poate ajuta, are contactele, noi nu

   Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.