Cluj-Napoca e plin de paradoxuri

Asociaţia Cluj Capitală Culturală Europeană 2021 a dat publicităţii, pe siteul propriu, cele 9 teme majore pe marginea cărora se vor dezvolta 15 proiecte  cu care Clujul intră oficial în cursa pentru râvnitul titlu de Cluj Capitală Culturală Europeană 2021.

Temele sunt tehnice, de aceea clujulcultural.ro le va sintetiza pe scurt. Detaliat le puteţi citi pe siteul asociaţiei.

Temele au fost prezentate şi membrilor Asociaţiei, în cadrul Adunării Generale care a avut loc miercuri la Casino.

Reamintim că anul acesta Clujul depune oficial în luna octombrie dosarul de candidatură iar anul viitor Comisia Europeană va anunţa câştigătorul. Clujul concurează cu Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Craiova, Sf. Gheorghe pentru acest titlu, pe care Sibiul l-a derulat în 2007.

“Până în octombrie aveam de pregătit dosarul de candidatură și trebuie să plătim și consultanții. De asemenea trebuie să pregătim zece clujeni care să ne reprezinte în fața juriului. Vom avea multe cheltuileli și mult de lucru”, a menționat Moroșanu în cadrul Adunării Generale a Asociației care a avut loc în 5 martie” citat desiteul generalist actualdecluj.ro.

Moorsanu BUN
Florin Moroşanu, director general Asociaţia Cluj 2021

 

Iată temele care pot fi citite detalia pe siteul asociaţiei:

Satul Transilvan. Scopul proiectului este întărirea legăturilor culturale, artistice, sociale și turistice între orașul Cluj și arealul rural apropiat. Componente majore:  7-8 spaţii-reper (sate din regiune + Muzeul Etnografic din Cluj), care găzduiesc seturi de activităţi reprezentative ale proiectului: artă și rezidenţe, tradiţii și sărbători, gastronomie, muzică, patrimoniu, agro-turism etc. Definirea unor trasee turistice și culturale de tip stea, cu centrul la Cluj, care conectează câteva sate transilvane reprezentative. Program de stimulare a meșteșugurilor tradiţionale: conectarea atelierelor existente, crearea de noi ateliere în centrul orașului, susţinerea evenimentor meșteșugarilor.

Creativitatea Socială. Crează o reţea de comunităţi bazate pe cooperare, convivialitate și încredere socială, în convergenţă cu ideea de “smart city” susţinută de de Strategia de Industrii Creative a orașului, și care experimentează cu :  integrarea sistemică a orașului în circuite sustenabile de resurse naturale și energetice;  organizarea vieţii sociale și comunitare.

Interculturalitate. Este o reţea colaborativă de operatori culturali care generează activităţi care depășesc conceptele multiculturalităţii pasive de acceptanţă și toleranţă.

Someș de la Vest la Est. E un proiect de regenerare urbană de-a lungul culoarului Someșului – Somesul ( vest- est ) are o poveste a sa care trebuie spusă – extinderea și îmbunătăţirea spaţiului public – crearea de spaţii de întâlnire, noi facilităţi – poduri, scene – activităţi culturale și proiecte participative adresate comunităţii – extinderea și creșterea calităţii spaţiilor verzi – amenajarea de spaţii pentru sport și activităţi în aer liber – accesibilizarea malurilor râului și dezvoltarea de trasee pentru biciclete – amenajarea de spaţii pentru animale de companie și îmbunătăţirea habitatului faunei endemice

 

Youth Legacy. Asigură continuitatea la nivelul politicilor și programelor de tineret între Cluj-Napoca 2015 Capitală Europeană a Tineretului și Cluj-Napoca 2021 CEC  ShareED – o reţea formată din unităţile de învăţământ clujene și mediul asociativ de tineret, dedicată unor iniţiative comune care să încurajeze implicarea tinerilor în viaţa comunităţii.

Artele Spectacolului. Implicarea directă a comunităţii în cadrul proiectelor de arte performative cum ar fi proiect de înfrăţie a liceelor clujene cu instituţiile și organizaţiile din domeniul artelor performative, Terapia prin artă) , Comunismul (Cultura în bloc, spectacole/performance-uri/instalaţii pe tema comunismului, Generaţia cu cheia la gât). Mitologia/Istoria locală (Pădurea Hoia, Hotel Continental, povești/personalităţi ale Clujului). Communities of East of West (colaborări tematice și lucrative în plan local, est-european și international).

Centru European de Artă Contemporană CEAC. Va avea un statut de platformă multifuncţională de cercetare, expunere, educaţie şi promovare în domeniul artelor vizuale şi arhitecturii contemporane, fiind gandit ca o formulă inovatoarea pentru ceea ce reprezintă muzeele de artă contemporană. Având ca prioritate focalizarea pe creaţia artistică şi activitatea de curatoriat realizate la Cluj-Napoca, CEAC se definește ca platformă europeană – atât prin abordarea artei contemporane într-un context european, cât și prin practicile și instrumentele curatoriale, educaţionale, comunicaţionale utilizate. CEAC va funcţione ca instituţie publică de cultură în baza unei structuri organizaţionale interne autonome relaţionate cu celelalte entităţi din domeniul artelor vizuale clujene: Muzeul de Artă, Universitatea de Artă

Cluj Media City. Scopul proiectului este fondarea unui centru de producţie media și cinematografică care să coaguleze resursele locale și regionale existente.

Treasure Cluj. Scopul proiectului este dezvăluirea Clujului, prin locurile sale și prin oamenii săi, pentru clujeni și pentru vizitatori.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.