15 ianuarie 2014

Care sunt cafenelele care sprijină cultura clujeană?

By In Special

Clujulcultural.ro îşi propune în acest început de an o serie de demersuri jurnalistice de amploare care să releve sprijinul acordat culturii clujene de evenimentele derulate în spaţii neconvenţionale, aportul unor localuri care nu apar ca operatori culturali dar care, prin tot ceea ce întreprind, contribuie decisiv  la  dinamismul cultural al oraşului.

Începem acest demers cu… cafenelele  clujene. Că e vorba de Casa TIFF, Doamna T Cafe,  Diesel Club,  Godfather Cafe, Zorki Cafe,  Casa Tauffer,  Janis Cafe,  L’Atelier Cafe, La Cizmărie, Insomnia Cafe, Cafe Bulgakov, Papillon Cafe, Piano Cazola (inchisă între timp n.r.), Corso Bistro sau de The Soviet, Klausenburg Cafe ori Răgaz Cafe, în aceste localuri se produce cultură, de cele mai multe ori  de calitate. Evenimentele culturale găzduite de cafenelele clujene sunt extrem de gustate şi frecventate de public, în special de studenţi dar nu numai. La Cluj există tradiţie în ce priveşte cafenelele care sprijină cultura, dacă ne gândim că la Cafe New York,   fostul Conti, de exemplu, s-a înfiinţat importanta revistă “Gândirea”. Mai sunt şi alte exemple.

Insomnia

Atmosferă la o lansare de carte în Insomnia Cafe

Va invitam sa nominalizaţi primele trei astfel de cafenele care au găzduit şi astfel au încurajat evenimente culturale în 2013: lansari de carte, conferinţe intelectuale, teatru independent, diferite concerte, seri de poezie.

Clujulcultural.ro roagă cititorii să pună comentariile pe site. În urma lor vom trece apoi la votare, ca să putem desemna un top cinci al celor mai importante cafenele din punctul de vedere al găzduirii de evenimente culturale.

In urma criticilor primite, Poll-ul  pe care s-a votat pana acum top 5 cafenele culturale  a fost scos. Acesta va fi reintrodus miercuri mult îmbunătăţit, si va contine toate propunerile de cafenele  facute de cititori la secţiunea de comentarii la acest articol. In urma voturilor vom desemna impreuna Top 5 cafenele culturale din Cluj.

Mulţumim!

 

 

89 Comments
 1. […] exemplu, s-a înfiinţat importanta revistă “Gândirea”. Mai sunt şi alte exemple”, scrie ClujulCultural.ro.”Va invitam sa nominalizaţi primele trei astfel de cafenele care au găzduit şi astfel au […]

  Reply
 2. alex 20 ianuarie 2014

  Cafeneaua culturală e locul unde merge lumea să bea după evenimentele organizate de cafenelele care sprijină cultura.

  Reply
 3. Adrian "Janis" Munteanu 16 ianuarie 2014

  Domnisoara Rarita, vedeti ca se poate? Cum v-ati dat jos coltisorii de lapte, cum ati devenit (ceva) mai coerenta si mai logica…Sa fie oare efectul serii culturale Eminescu, pe care, cu siguranta, cea mai culturala cafenea din targ a organizat-o? Cat despre varsta respectabilei doamne M ( M de la Mecena, desigur), necunoscand-o personal, m-am lasat indus in eroare de prodigioasa si longeviva activitate culturala a domniei sale si a stabilimentului ce-l pastoreste…Scuzele mele publice! Oricum, sper ca nu v-ati ingrijorat ca am lipsit atat…Am fost sa-mi fac niste investigatii la inima, pt linistea dvs, e totul in regula!
  Domnule pamfletar inchipuit, cu nume de cod, nu asistam la nicio schimbare, ci doar la continuarea delirului tau. Vad ca mai nou bantui securistic si prin BCJ, unde vezi avioane, rachete si cai verzi. Racheta e de fapt un stalp totemic suspendat, avioanele, alti stalpi totemici, cu aripi, extraterestrii de pe pereti sunt cantareti de jazz, de culoare, ozn-urile sunt palarii de dama, constelatiile-candelabre etc. Asta e o poza pt cititori, sa inteleaga si dansii: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=574867585925419&set=a.151043988307783.39617.151043871641128&type=1&theater .
  Dar, am -iata- un mare cadou pentru tine: poti sa vii sa scuipi pe Janis, cat vrea fierea ta cea culta – https://www.facebook.com/events/216491098537444/?ref=5 !
  Draga domnule Andrei Mogosan Nagy, e frumos ce spuneti, numai ca Belle Epoque-ul si perioada interbelica, la care va referiti dvs indeosebi, n-are absolut nicio legatura cu Românica de azi…n-am prea inteles ce ati vrut sa ziceti cu “stimabilii lustrabili”…cat despre lansarile de carte, la librarie cu ele, stimabile!:)

  Reply
  • Andrei Mogoșan Nagy 17 ianuarie 2014

   Dragă domnule Adrian Munteanu e frumos că ați citit scurta mea prezentare istorică , și Vă asigur cănd va veni vremea de a povestii despre ” Belle Epoque-ul” în perioda post comunistă din Ardeal , o singură cafenea va fii pomenit în contextul cultural Insomnia, datorită exat pentru acești “stimabilii lustrabili” (și evident pentru Doamna M) pe care tot trimiteți în librării. (nu că n-ar umbla acolo, destul dănșii). Și despre lansări de carte ,
   după logica Dvs:
   1. în cafenea te duci strict pentru a consuma, corect
   2. în librărie te duci să cumperi carte, absolutisimo.
   3.” Și tot așa cu dirlidinga,și la dreapta și la stănga ”
   E enervant zău,cănd n- ajungi pănă la raft.

   Reply
  • IONUȚ 17 ianuarie 2014

   Te am prins Adriane, te-am prins. n-ai pășit niciodată în Insomnia, ori dacă da, patron țăfnos ce ești, n- ai realizat că una dintre fetele alea drăguțe care colo te servesc, e însuș doamna M (Markos , dar prea bine ai definit rostind Mecena). În plus îmi dai bănuit că tu ai comandat șarada asta de pe link, numai că a luat o întorsătură neașteptată precum se pare. Zici că nu vrei , vorba ta , ”tichie de margaritar”, după cum se vede ești singurul cu aspirații de gen?! Pe deasupra expansionistă.
   AUTORECLAMĂ! AUTORECLMĂ! și iară AUTORECLAMĂ!!!!!!!!!!!
   Și înfăptuirile tale bune, ai devastat. ( afirmații indecente, inadecvate, de prost gust, etc.)
   Apropo unde sunt ”yesman”ii tăi? Precum vezi Dînsa nu
   duce lipsa. Slava Basileus

   Reply
  • Rarița 17 ianuarie 2014

   Dragul meu Domn, sunt nespus de fericită , pentru rezultatele de la inimă. Atenție că Redacția asta a deschis un nou poll, sunteți și Dvs. acolo( ce jignire), și au pus poză de data asta cu casa Tiff, abea aștept să aflu căți ani are Oana Giurgiu, și de ce nu face mai multe ori festivaluri de film, totuși e rușinos că defapt o săptămînă lucrează într-un an , pe cănd Dvs……..
   cu pupiciile mele de rigoare Vă aștept cu drag pe articolul redeschis cu imaginea de la Casa Tiff.

   Reply
 4. TFM 16 ianuarie 2014

  Categoric, Insomnia! Sa-i dam totusi Cezarului ce-i al Cezarului!
  Precum spunea si Andrei Mogoșan Nagy “Ei sunt obărșia fiecărui cafenele așa zise literare -artistice- de acum din Tărgușorul nostru drag”.
  Daca azi exista un fenomen hipsteresc in Romania, el se datoreaza faptului ca in 1997 in Cluj s-a infiintat Insomnia, inainte de Greenhours si Club A in Bucuresti. Si pentru ca un singur bar nu putea gazdui atata puzderie de oameni au aparut mult mai multe, fiecare aducand cate un plus si avand meritele sale.

  Reply
 5. Adrian "Janis" Munteanu 15 ianuarie 2014

  Draga redactie,
  Te inseli, oamenii nu cunosc cafenele clujene, in marele lor ansamblu. Faptul ca sunt cititi si bautori de cafea, nu presupue ca stiu si ce alternative culturale au in carciumile orasului.
  Fiecare voteaza ce stie direct sau ce a auzit, si asta e foarte clar, oricat ati incerca sa induceti alta idee. Or, asta nu sunt “alegeri”, in orice caz, nu libere…Nu exista nicio prezentare punctuala a actvitatii din 2013, din partea nimanui. Eu am prezentat activitatea pe 3 luni a Insomniei, care este caraghioasa, nu culturala.
  Un preopinent de aici, care de tacea, intelept ramanea, imi zice ca e inceput de an. Si, ce daca? Noi avem deja vreo 9-10 evenimente cert culturale, fara sa participam la vreun “sondaj” si fara “plan” sau veleitati. Eu nu m-am referit la evenimentele Insomniei din 2014, caci acelea sunt sublime, dar lipsesc cu desavarsire, ci strict la ce am vazut pe pagina dansilor, pe 2013, fara sa merg mai jos de 16 oct, atat imi aparea pe prima pagina…Acum, chiar mai alte si alte ocupatii, nu sa atrag doar atentia cititorilor dvs de buna-credinta ca sunt pe cale “sa puna botul” la o manipulare (din partea cafenelei care vrea -musai- tichia-…). Ce-ar fi sa mai faca si altcineva treaba asta, de pilda redactia, daca tot a initiat dezbaterea?
  Mai exista pe aici o juna care in lipsa logicii si argumentelor se tot leaga de varsta mea. O linistesc din nou, este atat de agramata si de semidocta, incat nici cand o sa aiba varsta doamnei M, adica cu vreo 20 de ani mai mare ca a mea -tot respectul!), si cu toate orele de lectura si poezie la care -presupunem- ca participa, la cafenea, nu o sa-i treaca…
  Brusc, oamenii de treaba de pe acest forum devin precupati de inima mea, ma sfatuiesc sa nu ma ambalez, imi arata multa condescedenta. Ii primesc pe totii in ea ( in inima, adica) , e mare si sanatoasa, doar ca nu e atat de batrana pe cat as vrea eu…
  Acelasi opinent care a ratat sansa intelepciunii (vorba vine), cu o cugetare tipic hipsterista, imi spune ca noi -nu Insomnia, modestia intruchipata- am vrut sa devenim regat. Mai urma sa zica ca ” imparatul e gol”…(noroc ca habar n-are ce inseamna asta…dar il poate intreba pe dasteptu’ de Mihai Popa, daca vrea sa afle…). Ce sa spui la asa ineptie? Janisul a crescut cat se poate de natural, din toate punctele de vedere, si nu a cotropit terititoriul nimanui, niciodata, in niciun fel. Nici nu si-a dorit titluri goale de continut. In rest, e doar o chestiune de energie, eu am ceva mai multa, atat.
  Revenind la chestiuni serioase, culturale: azi e ziua de nastere a lui Mihai Eminescu. Haideti sa vedem cate cafenele au pregatit ceva pt acesta zi speciala in istoria culturala ( si nu numai) a natiei noastre! Poate cei ce au cluburi de lectura…
  Noi, dupa putirinta (evenimente sunt in toate “cafenelele” noastre, au fost si anul trecut si in fiecare an, dau numai un exemplu, sa nu ne facem prea multa reclama, se supara colegii) : https://www.facebook.com/events/643590022368855/?context=create&ref=5
  P.s. Pentru ca nu stiu cum se pune poza in avatar aici ( observ ca unii au) si pt ca nu e frumos sa nu ai chip cand vorbesti cu lumea buna, imi permit sa trec si pagina mea de fb : https://www.facebook.com/adrian.munteanu.7796?ref=ts&fref=ts

  Reply
  • Redactia 15 ianuarie 2014

   adrian “Janis” Munteanu: regretăm că aveţi o aşa proastă părere despre publicul care frecventează cafenelele culturale, ca să vă permiteţi să spuneţi că “Faptul ca sunt cititi si bautori de cafea, nu presupune ca stiu si ce alternative culturale au in carciumile orasului”. Tocmai asta incercam să spunem, că ŞTIU. Şi ştiu foarte bine! O zi frumoasă vă dorim!

   Reply
   • Anonim 15 ianuarie 2014

    Draga redactie,
    Va faceti ca nu intelegeti, si incercati sa starniti cititorii impotriva mea. Doar ca o faceti cam stangaci. Cititorii dvs sunt mai destepti decat noi, eu si membri redactiei. Este evident ca eu nu puneam in carca publicului informarea insuficienta, ci in acea a localurilor, sau a publicatilor de specialitate, eventual. Sunt zeci de localuri in oras care pot fi ” suspectate” de comiterea de mici acte culturale.
    Credeti ca toti cei care sunt “oameni de lume”, care au si o viata de oras/cafenea, se perinda prin toate carciumile, cauta avid informatii pe net, sau pe diverse ziduri, reale sau virtuale?! Eu nu cred. Oamenii seriosi au un loc, sau cateva, putine, in care merg regulat, iar informatia trebuie sa ajunga la ei! In rest, de buna-credinta fiind, tind sa creada ce li se spune, mai ales cand vine de la atot-puternica presa.
    Pentru buna si completa informare a cetatenilor exista toate meodele de promovare, inclusiv presa de specialitate, sa-i dea Dumnezeu sanatate, cui o face!

    Reply
    • Redactia 15 ianuarie 2014

     Anonim: nu incercam sa starnim nici un cititor impotriva dvs (sic!), nu ne ocupăm cu aşa ceva. Am raspuns doar colegului dvs Adrian “Janis” Munteanu. PS: cand sariti in ajutorul prietenului dvs nu o faceti va rog de pe o adresa de la localul unde lucrati. Zau, se vede si nu da bine. Salut!

     Reply
     • Anonim 15 ianuarie 2014

      Draga redactie,
      Va contaminati, vad, cu lipsa de logica a “discipolilor ” Insomniei. De unde ati dedus dvs ca e vorba de un anonim?! Din moment ce era un reply, iar eu am zis ” MEA” , nu “lui”, nu era oare limpede ca sunt eu, “marele anonim”? Si ba da, o starniti, impotriva mea, printr-o grosolana deformare a afirmatiilor mele! Cine si cand si unde a zis/sugerat ca eu am o parere proasta despre publicul in cauza?! Am o parere proasta doar despre cei ce-si inchipuie ca sunt altceva si vor sa le bage pe gat chestia asta si celorlalti! Si lasati-o mai incet cu detectivismele si ironiile de genul (sic!)! Nu era nicio greseala acolo, vedeti mai bine de ale dvs.!

   • marius 16 ianuarie 2014

    Dragă Redacție , uite e joi și încă n-am aflat care sunt cele mai tari cinci cafenele culturale din cluj?!
    ” Lectură” am avut din belșug. Știi votul meu
    1.Insomnia
    2.Insomnia
    3.Insomnia
    4.Insomnia
    5.Insomnia
    Suntem nerăbdători.

    Reply
  • Rarița 15 ianuarie 2014

   Dacă Doamna M. e mai în vărstă cu douăzeci de ani ca Dvs hop.,……… arătați cam nașpa.
   Asta însemna că aveți vreo douăzeciși, cu tot respectul arătați spre cincizeci. Degeaba atăta birturi, plus că v-ați mai apucat și de scris…. sau mai bine zis de criticar, cronicar, crucificar cultural/artistic. Toată admirația mea văzînd caracterul ordonat al expunerii, și o adevărată sistemă, bazată pe o idee personală de cultură generală. Dar să nu utităm că plăcerea cronicarului nu e analiza evenimentelor. Împărtăşind opinia lui Călinescu despre cronică, el mizează (cronicarul) pe capacitatea criticului de a spune, şi uneori în premieră, da sau nu evenimentelor. Dar Dvs înacelași timp doriți să fiți și criticar și cronicar. (precum știim grija criticului pare aceea de a ambala promoţional marfa pe care o prezintă). în concluzie Dl Janis este un „maestru de ceremonii”. Cutare este „vedeta criticii noastre literare”. Și nu numai. Mii de pupici. Și o îmbrățișare

   Reply
  • IONUȚ 16 ianuarie 2014

   Da Adriane da, de unde să știu ce vrea să zică ”împăratul e gol”, n-am eo atăta carte, dar știu de împăratul Iustinian al II-lea a fost pe tronul Imperiului Bizantin între 565 şi 578. În timpul domniei sale, Bizanţul a pierdut o parte din teritoriile sale în favoarea Persiei(ai sentimentul că pierzi ceva în favoarea cuiva?) După acest eveniment, se pare că Iustinian şi-a pierdut minţile. Se pare că el a ordonat ca în tot palatul său să fie cântată o “muzică organică”, pentru a-i alina mintea sa cea tulburată. Baftă, Adriane, baftă

   Reply
  • IK 16 ianuarie 2014

   Cu respect si parere de rau pentru efortul dumneavoastra financiar, domnule Munteanu, sunteti perceput ca si adaptat cererii nu ca si trend setter. va pot garanta ca printre cei ce frecventeaza mai vechile cafenele culturale ale Clujului, exista temerea ca odata ce veti fi reusit sa scoateti de pe piata cafenele traditionale, dumneavoastra va veti plia din nou pe o alta tendinta.
   La fel de bine puteati sa detineti un lant de localuri pe profil “Bamboo”.
   In timp ce unii se chinuie sa promoveze tineri artisti, dumneavoastra le contestati meritele. Cum, Dumnezeu, Allah, Darwin, vreti sa fiti luat in serios ca si cafenea culturala ?
   Si repet imi pare rau pentru efortul dumneavoastra financiar care dovedeste ca un minim de bune intentii ati avut.

   Reply
   • Adrian Munteanu 17 ianuarie 2014

    Amice, asta ai inteles matale din tot ce se intampla aici, ca noi vrem sa ne incunam cu tichia de margaritar? Eu am demonstrat deja, pt cine vrea sa priceapa, nu pt yesmeni si hipsteri, ca nu exista cafenele culturale. Iar Janisul nu doreste sa faca nimic altceva decat ceea ce face de 6 ani. Presupun ca habar n-ai despre ce vorbesc, pt ca bati campii cu gratie…demult nu mi-a mai facut atata placere sa-l parafrazez pe Caragiale, multumesc!

    Reply
    • Redactia 17 ianuarie 2014

     Adrian Munteanu: comentariul dvs a fost moderat. Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat pe acest site.

     Reply
     • Un amic 17 ianuarie 2014

      Amice, comentariul meu nu a fost moderat, ci ciopartit! Este o premiera absoluta, sa intervii astfel asupra unui comentariu! Poti foarte bine sa nu-l postezi – e dreptul detinatorului oricarui sit sa publice doar ce-i convine-, dar nu sa modifici textul! In speta, e atat de cunoscuta licenta literara cu pricina, incat a fost, de fapt, de-a dreptul futila specificatia de la sfarsit…
      Caldura mare, monser!
      P.s. Uite, un bonus, sa nu mai fii atat de acru: http://m.youtube.com/watch?v=in0AXo49Wgc

 6. Adrian "Janis" Munteanu 14 ianuarie 2014

  Stati linisiti, domnule Mihai Popa, nu polemizez cu necunoscuti (cu numele “criptat”) sau cu pamfletari inchipuiti. Dupa cum spuneam, ma adresez -si raspund- doar publicului de bunacredinta. Reiterez motivele pentru care am intervenit:
  – nu doresc sa fim nici macar inclusi intr-un astfel de “sondaj” intrucat el se desfasoara in cvasiabsoluta necunostinta de cauza. Publicul larg nu e informat si nimeni nu-l ajuta. Se voteaza exact cum s-a votat in Romania in ultimii 24 de ani, dupa simpatii si fantezii.
  – am enumerat, destul de succint, meritele culturale, preponderent muzicale, ale cafenelelor noastre, din doua motive: mai intai, eu am “ridicat piatra” si trebuie sa spun cine sunt, de pe ce pozitie am facut-o, repet, celor care nu ne cunosc activitatea la fel de bine ca dl Popa, suspect de bine informat (daca nu e ziarist, sigur e securist, sau ambele). In al doilea rand, pentru a provoca o comparatie legitima, necesara, intre ceea ce sustin veleitarii de aici ca fac si ceea ce facem noi. Nu am vrut sa merg mai departe, initial, cu critica adusa celor care vor musai tichia de margaritar, dar am gresit, trebuie, pentru ca nu merita nici macar acea tichie. Publicul e neinformat, dezinformat sau derutat, cel care nu e “montat”. Sa ne uitam nitel pe pagina de fb a Insomniei: https://www.facebook.com/insomniacafecluj?sk=events&key=events&ref=5 .
  Ce vedem noi aici:
  – nu exista anuntat niciun eveniment, de orice fel, nu neaparat cultural;
  -in perioada 16 oct-14 Ian, in afara de Revelion, sunt 12 evenimente in 13 saptamani, niciunul anul acesta. Cinci sunt legate de clubul de lectura, doua lansari de carte, avem si un “one man show”, un concert de jazz ( stiam eu ca se face si asa ceva!), si inca doua in limba maghiara, doar pentru dansii, corect, conform reprezentarii populatiei maghiare in urbe. Am omis, pardon, un vernisaj intitulat “Ce faci atunci cand nu faci arta?”. Greu de zis. Faci cultura de cafenea…?
  Daca acesta este activitatea culturala a celei mai tari cafenele culturale clujene (anticipez rezultatul sondajului), dati-mi voie sa fiu trist, stam foarte rau la capitolul asta. Nu mai readuc in discutie oportunitatea si compatibilitatea marii majoritati a acestor activitati culturale cu o cafenea. Daca insa ele se desfasoara in alte spatii, anexe, cum am inteles ca e cazul expozitiilor, atunci nu mai sunt in cafenea.
  Dar, uitati ca dezbaterea produce deja roade culturale: am realizat ca nu trebuia sa renuntam la concertele sustinute de virtuozii din Cvartetul “The Mood” la Janis cafe, chiar daca ele nu se ridica la inaltimea lansarilor de carte sau a recitalurilor de poezie, sunt ceva mai adecvate unei cafenele si se vor relua spatamanal, incepand de vineri, cu intrare libera pentru toata lumea: https://www.facebook.com/events/1389290207995994/?context=create&ref=5
  P.s. Pentru Rarita: vad ca nu avem doar referinte culturale, ci si o logica diferita. Angajatii nu au ascultat-o pe doamna patroana, in mare parte, iar eu am aflat despre interdictie chiar de la ei, in Janis.

  Reply
  • Rarița 14 ianuarie 2014

   Prin asta sâ înțeleg că sâraca Doamna M. e înconjurată de trădători?!
   1. Dvs. aveți încredere în angajații proprii?!
   2.Nu credeți că intenționat au făcut să creeze dușmănii?!
   3.Dacă oricum nu putem să votăm cu lanțul Janis , nu vi se pare corect să iasă Insomnia pe primul loc?!
   4. Aveți ceva cu Doamna M?!
   Noi oricum credem că Insomnia și LAtelier e a noastră, și amăndouă sunt alternative, culturale, și artistice, de aia umblăm tot acolo, alternativ , zile și zile.
   5.De Atelier n-aveți nimic de spus?!
   6.Sau de Casa Tiff?!
   7.Aveți probleme cu ungurii?! (știind că Doamna M e unguroaică)
   8. Dacă da de ce spuneți JAZZHAZ (care îmi place cel mai mult) nu vine de la unguri Haz?
   Aveți grijă la inimă, nu vă enervați prea tare, că de la o vărstă la bărbați……În continuie Vă pup.

   Reply
   • marius 14 ianuarie 2014

    1.Insomnia
    1.Insomnia
    3.Insomnia

    Reply
   • Adrian Munteanu 14 ianuarie 2014

    E hilara replica dvs, dar ignorand-o, asa cum ar trebui, daca dialogul nostru ar fi privat, s-ar putea intelege gresit lucruri importante. Sper din toata inima mea perfect sanatoasa (va multumesc pt grija) si din toata mintea mea inca intreaga ( spre deosbire de a prea multor conationali), ca sunteti doar un “yesman” la curtea reginei M, nu un “factor cultural”, cu influenta.
    Daca asa sunt cei care apreciaza Insomnia, inseamna ca alegerea lor e corecta. Ma asteptam ca nenumaratele ore de lectura in grup sa aiba un efect vizibil asupra logicii si exprimarii, dar se pare ca nu…
    Legat de acuza stupida cu asa-zisa mea ungaro-fobie, v-ati raspuns singura. Admiratia mea pentru natiunea maghiara si cultura ei este dovedita prin faptul ca mi-am botezat cel mai drag mie local in maghiara, jumatate, si au fost perioade in care 3/4 din personal era maghiar… Nici macar nu cred ca evenimentele in limba maghiara ar fi trebuit sa aiba o traducere si in limba romana, la prezentare…
    Nu am nimic personal cu doamna M, i-am urat succes si sanatate (dansa chiar e la o varsta respectabila, la care are mai mare nevoie decat, sa zicem, avem noi cei aflati inca in floarea varstei), ci doar cu dorinta domniei sale si a “discipolilor” sai de a se incununa fara merit, cel putin fara unul pe masura pretentiilor, asa cum am demonstrat fara echivoc, prezentand ceea ce oricine poate vedea, programul evenimentelor Insomniei pe trei luni! Chiar asa, macar din respect pentru participantii la acest sondaj, bine-intentionat, desigur, ar fi putut incropi niscai evenimente, nu credeti? (Nu dumneavoastra, desigur)
    M-am referit numai la Insomnia pentru ca poza ei apare – intr-un mod cel putin discriminatoriu- in articol, iar cvasimajoritatea comentarilor aiuristice, ca cele pe care le aveti si dvs, fac referire la acesta frumoasa cafenea (fara “culturala”).
    Nu am “cercetat” activitatea altor stabilimente de gen, intrucat nu am sesizat vreo agitatie din partea lor, intru dobandirea “tichiei de margaritar”…dar, aveti dreptate, cred ca toti cei care vor sa voteze cu buna credinta aici ar trebui sa ia in considerare faptele, nu impresiile sau povestile, si sa se uite pe fb sau pe situl corespunzator ce activitate concreta au avut respectivele localuri in 2013….Sau, ce-ar fi sa ne-o prezinte aici -dupa cum bine propunea si redactia -, doar cei care vor tichia, desigur, nu se poate amor cu forta…
    Nu, nu am incredere in nimeni atunci cand imi spune lucruri negative despre altcineva. Am verificat din mai multe surse informatia cu atitudinea dansei fata de dorinta fireasca a unor tineri de a se distra dupa program in clubul lor preferat, si s-a confirmat. In timp, am avut si angajati proveniti din staffu-ul doamnei M…Nu era cazul sa am vreo reactie, la vremea aceea, si e prima oara cand pomenesc chestiunea, relevanta, in opinia mea, intr-un context larg.

    Reply
  • IONUȚ 15 ianuarie 2014

   Adriane , cu ieșiriile astea din fire ai avut un singur scop AUTORECLAMA. Chiar de ce nu te-ai legat de restul cafenelelor? Te legi de o doamnă finuță, drăguță, care în ciuda anilor care au trecut și-a păstrat, devotamentul față de cultură ,umorul, eleganța și frumosețea. Da sunt un mare admirator al Doamnei. Spui despre programe omule? Ai greșit data, e început de an, Casa Tiff e închis temporar dar asta nu înseamnă nimic. Mihai a vorbit bine, te a luat tare, tu iară nu răspunzi, ci faci reclamă și ataci Insomnia. Baftă Adriane , baftă.

   Reply
   • IONUȚ 15 ianuarie 2014

    Tot eu sunt Adriane, mi-a scăpat ceva, de ce ești fustrat omule , insomnia nu dorește să devină Regat ca Janis, cînd au apărut, tu nu erai nicări, putea să-și închirieze tot centrul. Te ai găndit vreodată la asta? Baftă omule, baftă.

    Reply
    • Rarița 15 ianuarie 2014

     Sunt puternic impresionată de replica Dvs. M-ați lăsat fără grai.
     Totuși mare grijă la inimă , păreți un moș drăguț după mine.O singură întrebare aș mai avea: v-ați informat de angajații demiși a Doamnei M? Și tot Vă pup.

     Reply
     • Rarița 15 ianuarie 2014

      Mea culpa mea culpa am vrut să scriu /de la angajații demiși/ , ați văzut, dacă m-ați intimidat.

  • Redactia 15 ianuarie 2014

   adrian: cred ca afirmatia că publicul ar vota in necunostinta de cauza e complet pe lângă. Din contra, noi credem ca publicul care citeste un site cultural e unul de calitate si stie ce consuma. De la cafea la carti! Oamenii astia merg la cafenea/ele si stiu foarte bine ce consuma, ce evenimente sunt, unde e fain, unde e rau. Se duc si la Insomnia dar si la Jazz Haz, sa fii sigur de asta, pentru ca noua ne ajung pe mailul redactiei reactii din aceste localuri de mult timp, de accea si am decis sa scriem despre cafenelele care incurajeaza cultura. Nu are nimeni nimic cu Grupul Janis, din contra, respect si opinia ta dar cred ca te inseli spunand ce ai spus despre public.

   Reply
  • Mihai Popa 16 ianuarie 2014

   Woohoo! Asistăm la o adevărată schimbare la față a domnului Jen(ant)is. De la seninul om de cultură la Jenghis Han și Alexandru cel Mare apoi iată, enter Terminatorul Justițiar, Iancu Jianis.
   O, da, dragul meu Domn.. sunt ziarist și securist, ba chiar cum ziceți într-un moment deosebit de inspirat, securistoziarist. Hm, oare de ce mă duce mintea la politichia din zilele noastre unde sare securistul și alte delicii paleoprimitive de îndată ce un mahăr enervat și enervant se simte atins la inimuța aia de catifea? Hai la mai mare Mister J, așa adunați voturi la senatul cultural. Poate cine știe, ajungeți și ministru al culturii… cu talentele care apar acolo zilele astea, aveți șanse imense. Eu vă sprijin din tot sufletul! Cum zice românul, mai rău să nu hie.
   Înainte, mândrule pionier al pseudoculturii! Faceți atacuri la persoană (o observație bine făcută de Rarița, care evident e și ea din breasla securisto-ziariștilor), arătați-vă potența extraordinar de hardcore culturală dacă altundeva nu vă iese. Cel mai elocvent exemplu în acest sens este perla referitoare la vârsta colegei de breaslă. (Chiar m-ați făcut curios s-o cunosc în persoană.) Eu unul aș crede că mai jos nu se poate ajunge, dar totuși, am dubiile mele… Dvs, dragul meu Domn, puteți ajunge și mai jos.
   A, și dacă tot vorbiți de sondaj, ar fi bine să vă luați în stilul Dvs exuberant și spumos și de Răgaz Cafe, că ei au ieșit primii, cel puțin până la momentul în care sondajul a dispărut de pe site. Bravo lor. Bravo Atelier. Bravo Tiff. Bravo Bulgakov. Soviet. La Cizmărie. Doamna T. Și tot așa.
   Și vezi, Doamne, Bravo Janis. Eu mă voi duce și de acu încolo în anumite lăcașuri, vapoare, avioane, rachete ale imperiului Dvs “cultural”, nu de alta, dar vreau să vă ofer niște bănuți să vă mai cumpărați cărți de specialitate din care se poate învăța arta (vai ce termen obscen) argumentării sau ale bunelor maniere.
   A, da. Ce faci când nu faci artă? Faci Janis, pe baza celor declarate de Dvs. Felicitări.
   Hai că asta-mi place, preiau de la Rarița. Vă pup și eu în continuare.

   Reply
 7. Florin 14 ianuarie 2014

  Q Caffe

  Reply
  • Jani 14 ianuarie 2014

   Mie mi-a plăcut, Insomnia cu porcușorii
   1.L ‘Atelier Cafe
   2.Insomnia
   3.Bulgakov Cafe

   Reply
 8. Adrian "Janis" Munteanu 13 ianuarie 2014

  Dar daca, totusi, muzica e culturalizatoare?
  Sigur ca e! Dorind insa sa scot altceva in evidenta, in prima mea interventie, am minimalizat nepermis importanta culturala a muzicii din localuri. Nu am -admit- argumente in sprijinul ideii ca muzica nu are darul de a imbogati spiritul uman, chiar si intr-o carciuma. Am gresit.
  Faptul ca nimeni nu se inghesuie -deocamdata- sa-si prezinte aici vastele proiecte de “cultura de cafenea” ma indeamna sa revin. Decisiva este insa exceptia, si anume stradania -admirabila in sine- unei respectabile doamne de a ne convinge ca papadia culturii a fost gaurita in cafeneaua dumneaei.
  Din obligatie morala fata de cultura, in general, fata de muzica buna, in special, si fata de clientii nostri – la fel de destepti ca ai dansei, dar ceva mai multi-, in mod exceptional, ma simt obligat sa punctez anumite aspecte. Tot ceea ce spun e simplu-verificabil si este adresat exclusiv oamenilor de buna-credinta, care nu si-au dat “check in” in toate crasmele “culturale” clujene.
  Asadar, Casa Jazz Ház ( alias Tauffer) inseamna, sinoptic, in esenta, urmatoarele (din nefericire, enumerarea aleatorie si seaca ii cam strica farmecul…):
  – 45 de instrumente muzicale autentice, de la pian si contrabas, pana la unele mai putin cunoscute publicului larg, chiar exotice (sincer, nu stiu care lipseste, din cele consacrate,cel putin…);
  – 89 de fotografii si 15 picturi(reale)cu spuma muzicienilor de jazz & bluez din istoria universala a acestei minunate muzici;
  – 21 de afise de la mari festivaluri de jazz;
  – 1145 de piese de jazz, blues, chansonette, din toate timpurile si locurile, exclusiv in varianta video (a se scuza calitatea, multe-s vechi…), si care toate se gasesc in meniul muzical, adica pot fi “ingurgitate” de catre toti musteriii nostri, “by request”;
  -last but not least, 3 concerte de jazz “live & free”, saptamanal (104 au fost in 2013)!
  Nu, nu e un muzeu dedicat jazz-ului si muzicii, ci doar o carciuma oarecare, printre multele din orasul in care suntem binecuvantati sa traim…
  Imagini, ce fac cat o mie de cuvinte: https://www.facebook.com/CasaJazzHaza?ref=hl .
  Oare cum ar fi mai complet tributul adus “artei sufletului” si mai intens transmis (direct si indirect, subliminal) mesajul ei culturalizator?! Sa angajam pe post de barmani absolventi de conservator si ca ospatari cantarete de jazz? Sa cant eu?! Doamne fereste!
  Sau Janis cafe, fosta “cultural”(am renuntat la apelativ cand am realizat ca nu e decat o carciuma, poate boema; pe fb nu s-a putut schimba…):
  – 48 de fotografii cu floarea actorimii din toate timpurile si locurile, in sala numita simbolic “Cinemateca Janis”…(de fapt, nu chiar simbolic, caci am incercat si cu cinemateca -tot gratis-, multe capodopere clasice…n-a mers, se inghesuia lumea in celelalte sali…poate daca incercam cu filme de la Tiff…);
  -16 picturi si lucrari de grafica autentice (nu tiparituri) cu Clujul de odinioara, in sala cu pianul si biblioteca, un mic omagiu adus orasului nostru;
  -845 de volume, mai mult de jumatate cumparate “pe bune”(nu de la anticariate), ce pot fi citite si luate acasa de oricine vrea , “moca”;
  – 38 de fotografii si lucrari de grafica cu muzicieni celebri;
  Imagini: https://www.facebook.com/JanisCulturalCafe?ref=hl .
  Pomelnicul nu este exhaustiv, iar eu nu fac vorbire despre “proiecte”, nu avem niciun astfel de “plan” de impartasit, e doar ceea ce facem de 5-6 ani, chestiuni palpabile.
  Mai mult, consider ca este util de stiut ca in toate localurile noastre, cele care nu sunt cluburi (adica si in Beraria Ursus din centru, in BCJ, sau in Janis la Stup de pe Piezisa), exista playlisturi video, cu minimum 1000 de piese, ce se pun la cererea clientilor! Zeci si sute de ore de munca, numai pentru a oferi musafirilor nostri maxima placere! Cred, cu tarie, ca asa se induce cel mai bine informatia cultural-muzicala, atat novicilor, cat si “maturilor”(o “improspatare” nu e nicicand de prisos).
  Chiar daca finalitatea pe care o urmarim e una fara pretentii culturalizatoare, derivand din dorinta noastra vie de a crea pentru clientii nostri un ambient cat mai placut, efectul e obiectiv: multi oameni, mai ales tineri, intra astfel intr-un contact complet, auditiv si vizual, cu o muzica pe care -dati-mi voie- nu prea mai au unde s-o mai asculte, in vremurile astea obsedate de hipsterism (ma refer la centru, nu la periferia cotropita demult de manelism).
  A nu se intelege cumva ca noi cultivam doar muzica “batrana”, nici pomeneala! O punem doar alaturi de cea mai “tanara”, dar la fel de buna, si le servim impreuna, “pe licori si bucate”, intru desfatarea tuturor simturilor oaspetilor nostri. Cred ca asta e menirea unei carciumi.
  Stimata doamna colega, dumneavoastra cum ii “invatati” pe tinerii frumosi ce va calca pragul ce inseamna muzica “adevarata”? Da, stiu, aveti muzica ok, acolo, in difuzoare ( poate ca aveti si The Beatles, The Rolling Stones, Queen, Cat Stevens, Bob Dylan,Edith Piaf, The Doors, Elvis, Led Zeppelin, Deep Purple, Maria Tanase, Jimi Hendrix, Janis Joplin etc etc), ati avut, cu siguranta, si multe concerte “live” (eu nu am pus la socoteala nenumaratele concerte ocazionale din tot “grupul Janis”, ci doar pe cele regulate, care, chiar daca sunt gratuite pt public, nu sunt defel gratuite pt noi, stiti dvs cum e…), dar, credeti-ma, nu e destul, niciodata…Categoric, si ceea ce facem noi ajunge la genunchiul broastei, nu ne imbatam cu apa rece…
  Va rog sa nu luati textul meu ca pe un atac perfid, personal. Este unul sincer, deschis, pe fata, colegial, am ridicat doar manusa! Va admir si va inteleg efortul (vorba aceea, daca nu eu, atunci cine…?:) ), m-ati inspirat, la origini -si o faceti in continuare!-, sunteti o concurenta redutabila, sa va dea Dumnezeu sanatate! Eu inteleg cat de important e pt toata lumea sa existe o competitie autentica. Succesul nostru merge mana in mana cu al dvs si, implicit, cu al intregii comunitati! Uitati-va la efervescenta din Centrul Vechi al Bucurestiului, o paradigma formidabila…
  Ma ingrijoreaza insa putin excesul de energie cheltuita aici de multa lume, pentru o cauza marunta, totusi, titlul de “cea mai culturala cafenea a targului”, iar daca as fi si nitel paranoic, vazand si poza din articol, m-as putea gandi la lucruri necurate, pacatele mele!…
  Aveti, scumpa doamna, o cafenea care e una din legendele urbane vii ale orasului, nu are nevoie de tichii de margaritar, ca altele care nu mai stiu cum sa se afirme, lasati-o asa, e foarte ok! Sa nu fiu gresit inteles, nu faptul ca faceti ceva sau ca spuneti ce faceti mi se pare nepotrivit -dimpotriva-, ci o anumita incrancenare, plus un iz de prea multa admiratie de sine, pe care o percep in toata povestea asta…Dar poate ma insel, tare as vrea…
  Da, stiu ce inseamna localul dvs (spre deosebire de dvs), pt ca -marturisesc public- v-am fost client fidel ani de zile, odinioara, chiar si dupa ce am deschis Janisu’, pana ce am aflat -vai- ca le interziceati drastic angajatilor sa mearga in Janis, dupa program…Asta chiar mi-a cauzat insomnii…(apropo, mai aveti porcusorii aceia draguti, care se imperecheau pe unde apucau -pe pereti- ? Scarile de zugravi am aflat ca nu mai sunt demult…:( …).
  Mai stiu -vag- ca activitate culturala a stabilimentului dvs. nu se reduce la muzica (eu ma refer doar la muzica pt ca atata am/vreau/pot), dar, asa cum spuneam si in prima postare, eu mai cred, din ceva experienta, ca celelalte forme de “cultura de carciuma” sunt derizorii, simplu “decor statistic”, in realitate, si asta nu din vina cuiva…Vernisaje si expozitii de pictura? Unde, direct peste porcusorii iubareti de pe pereti?! Nu ar fi mai bine sa fie un spatiu special destinat, cu expunere si lumina potrivita etc? Lansari de carte? Ca cea din poza, cu o duzina de intelectuali respectabili? Vorba unui opinent de pe acest forum, de ce oare nu se lanseaza cartile la ele “acasa”, adica intr-una din multele si frumoasele librarii din oras?…Poezie, literatura, teatru (serios)? In carciuma, loalalta cu clientii veniti sa savureze (doar) o cafea?… Ma rog, in cafenea…Permiteti-mi sa am, in continuare, mari, mari rezerve…
  Dintre multele noastre (mele) pacate, unul major e si acela al trufiei, materializata, in context, printr-o neglijare vinovata a popularizarii lucrurilor pe care le facem, plecand de la prezumtia -falsa si paguboasa- ca toate lumea ne stie, cumva, si ca nu e treaba noastra sa spunem lumii si orasului, “sus si tare”, ceea ce credem noi ca sunt merite, aspecte pozitive si -posibil chiar- “culturalizatoare”. Incerc sa ma corijez.
  Venind vorba de omisiuni, pacate, cultura si arte, cata lume, stie, de pilda, ca la Beraria Ursus din Piata Unirii exista sapte picturi murale, incluse in patrimoniul cultural, pe care le-am gasit intr-o stare de grava deteriorare (din cauza inculturii celor care au avut locul, din 1974, cand s-a redeschis), si pe care doar prin munca minutioasa, de trei luni de zile, a domnului Pompei Grapini ( respecte, maestre!), de la Muzeul de Istorie, unul din putinii restauratori de biserici din tara, si exclusiv pe cheltuiala noastra, au putut fi salvate? Am lasat una nerestaurata, drept marturie… Puteti vedea poze aici: https://www.facebook.com/BerariaUrsus?ref=hl .
  Tocmai de aceea consider, in pofida criticilor (inevitabile si binevenite), ca demersul publicatiei este salutar, chiar si numai pentru ca starneste polemici, fie ele si pasionale, contribuind astfel la mai buna informare a unui public avid sa-si cunoasca orasul si optiunile de timp liber.
  Nu inteleg insa, in ruptul capului, de ce “Clujul Cultural” risca sa devina “Clujul tabloidal”, aproband si comentarii suburbane sau aiuritoare, fara legatura cu tema ( cum e cel cu cafeaua, de exemplu).
  In incheiere, felicit redactia pentru initiativa (si in special pentru perfectionism) si imi permit sa-i sugerez, data fiind declaratia de intentii expusa in preambulul articolului, o tema cu o miza ceva mai mare decat “cultura de cafenea”, si anume “cultura de oras”. Au fost in 2013 o sumedenie de evenimente memorabile in urbea noastra, iar cei care le-au facut posibile -persoane fizice-, cu niste eforturi colosale, pe care putina lume le poate banui, merita recunostinta si incurajare publica: Florin Danciu, Mircea Buteanu, Decebal Cotoc (&Calin Zeres), Matei Miko si altii, nu multi. Pe ale mele le au.
  Doamne ajuta!

  Reply
  • Emil 13 ianuarie 2014

   Bine spus Darius. Dar Dl Janis ce are ?! Nu de unul s-a scos din ”competiție„. Iată votul meu.
   1. Insomnia
   2. Casa Tiff
   3. L’Atelier Caffe

   Reply
  • Rarița 13 ianuarie 2014

   Insomina are de trei ani un spațiu total separat de cafenea,dedicat artiștilor tineri așa numitu
   Galeria Șoimii Patriei, cu pereți albi, lumină adecvată, curator ca Dl. Profesor Bogdan Iacob, Critic de Artă, și profesor la UAB, și expoziții lunare ”avizate de cunoscători”, mai poftiți la vernisaje dl. Adrian Janis Munteanu.

   Reply
   • Adrian Munteanu 13 ianuarie 2014

    A, perfect atunci! Multumesc de informatie si felicitari! Doar ca dubiile si critica mea sunt legate nu de anexe albe, ci de spatiile propriu-zise destinate cafenelei/carciumii si de compatibilitatea acestora cu cultura, cu notabila exceptie a muzicii. O camera separata e o initiativa grozava, dar tine de acea cafenea doar formal, chiar daca se poate bea cafea acolo…

    Reply
    • Rarița 13 ianuarie 2014

     Ce problemă aveți?! Toate lumea știe de Terpsichore, Muza Muzicii şi a Dansului -, plus nimeni nu Vă comenteză negativ. Dvs aveți comentarii nefondate gen atac la persoană. (am recitit comentul dnei Markos și al dvs, nu văd legătura, este un atac la persoană astai cert).Altfel îmi place și la JAZZHAZ. Vă pup cu drag.
     Să nu uit de top
     1.Insomnia
     2.Latelier
     3.Tiff

     Reply
     • Rarița 13 ianuarie 2014

      A și încă ceva , cel mai mult mă amuză că angajații de la Insomnia au ascultat pe superba lor șefă și nu s-au dus după program la Janis. Măi să fie ce coectiv ascultător. Dar tot Vă pup.

  • Remus 13 ianuarie 2014

   Primul, reply ar trebuii sa fie de al lui Darius esti mortal omule.
   Top
   1.Insomnia
   2.L ‘Atelier
   3. Casa Tiff

   Reply
  • Mihai Popa 14 ianuarie 2014

   Emil, întrebi ce are Domnul Janis. Păi vezi Doamne, am niște idei. În primul rând Domnul Jenis a descoperit, așa, brusc, bucuria adevărat copilărească de a scrie. (Nu neg, s-ar putea să fi omis studiile, eseurile sale redutabile și definitorii în ceea ce privește teoria culturii, muzicii, retoricii și trollcomentării evlavioase, dar am și eu cusururile mele, mea maxima culpa). Se joacă cu cuvintele ca un bebeluș în nisip, radiind o seninătate nemaivăzută și eminamente inocentă. Hai să-i fac și io puțintică reclamă (nu că el n-ar face cu tona, chiar în comentariile sale fantastice de aici, dar încerc să fiu pc, haha): mai nou și-a creat și un blog unde ne amenință cu alte minuni scriitoricești. Are promisiunea mea solemnă că-i voi fi cititor, fan, ba chiar discipol infidel.
   Apoi, ce mai are Domnul Djenis. Aparent are în dotare – evident, în afara nenumăratelor nestemate adunate în nenumăratele sale lăcașuri de cult(ură) – și sabia adevărului. Ca un Jen(gh)is Han adevărat, taie în stânga și-n dreapta, crează paradigme, cezuri, deschide orizonturi culturale aci, le închide mai încolo, cu o eleganță și exactitate pe care l-am văzut numai la Kant sau Aristotel poate, dar și ei ar face bine să mai învețe câte ceva de la acest monstru sacru, acest … îmi cer scuze, nu Jenghis Han… Megas Alexandros al culturii clujene.
   Apoi, ce mai are Domnul Jennys. Ușoare remușcări. Pentru simplul fapt că s-a autoexclus din înșiruirea birturilor ”culturale” din Cluj. Așa că revine și-și prezintă autoapologia printr-o argumentație imbatabil de spumoasă. Bravos, Donmu Geni(u)s. Mai aveți puțin și veți dispărea în spuma autoapologetică (scuze pentru repetiție dar îmi place expresia) ca Dl. Mick Jagger în videoclipul It’s Only Rock’n’Roll But I Like It (sunt sigur că aveți clipul în trezoreria Dvs…)
   Evident, mai are și hibe Domnul ăsta. Da ce să facă, că-i făcut și el din carne și oase și țărână, no. Neadevărata ”epigramă anacreono-prozaică” la adresa colegei de breaslă, inclusă în veritabila perlă comentaristică a dânsului… nu-i frumos Domnule Ginsengis. Nu e bine scris. Ar trebui totuși să mai învățați câte ceva la valoarea Dvs de megaom de megacultură.
   No, io mă opresc aci. A, mai am un singur dor. Nu, două. Prima la mână: aș dori ca discuțiile astea să continue pe un făgaș mai puțin trollian (deși nu am iluzii în privința asta, văzând sabia culturii în mâna omului potrivit). A doua e mai mult o speranță: sper ca doamna respectivă să nu răspundă la perlele acestui Domn – Übermenschul ”culturii de cafenea” clujene – că sincer, nu merită.
   Vă doresc tuturor un an bun, mulți clienți și aveți grijă de hârtii, că stuful arde ușor.

   Reply
  • Redactia 15 ianuarie 2014

   Adrian: cand consideram ca se sare calul nu dam drumul la commenturi. Deocamdata nu ni s-a parut ca s-a exagerat! In polemici se mai nasc nervi.

   Reply
 9. Teiu 12 ianuarie 2014

  L’atelier Cafe

  Reply
  • Trifu 13 ianuarie 2014

   1. INSOMNIA
   2. CASA TIFF
   3.L~ATELIER CAFE
   Restu să mai muncească.

   Reply
 10. vali 10 ianuarie 2014

  top.
  1 – insomnia, detasat.
  2. casa tiff – vine puternic din urma.
  3. diesel si casa tauffer (sau cum se numeste acum) pentru implicarea in zona muzicala.

  Reply
  • adela 12 ianuarie 2014

   stiu ca majoritatea studentilor si elevilor merg la insomnia sa isi bea cafeaua, care dupa parerea mea nici macar nu e buna. nu as pune insomnia pe primul loc, in primul rand pentru cat de mizerabil este!!! daca vreti cafenea, ganditi-va unde se poate bea asa ceva, facuta de oameni cu concursuri de barista castigate. si sa stiti ca in cluj exista asa ceva!

   Reply
   • Gyopár 12 ianuarie 2014

    Nu cred, ca comentariul lui Adela se refera la esenta articolului, e irelevant ca cafeaua e facuta de un barist “profesional” sau nu (in ceea ce priveste “culturalitatea” unei cafenea). Nu stiu la ce se refera atributul “mizerabil”, e foarte ofensiv si nefondat.

    Reply
   • lavinia 12 ianuarie 2014

    Dragă Redacție, concesiunea ta mă depășește, acum să ne apucăm să scriiem mărșevii despre cafenele, chiar eram curioasă, dar numai sunt. E o porcărie apelul ăsta al vostru dacă permiteți comentarii de gen. Și de ciudă Locul I. Insomnia.
    Dacă nu e înșelătorie .

    Reply
    • Redactia 13 ianuarie 2014

     Lavinia: comentariile sunt moderate de un administrator, dar nu am considerat ca e un comment jignitor. Sa fii sigura ca daca se derapeaza ele nu trec! Clujulcultural.ro incurajează dezbaterile de idei si polemicile de calitate. Facem apel însă la cititori sa utilizeze cuvinte care sa nu jigneasca pe nimeni. Multumim că ne citiţi.

     Reply
   • IONUȚ 12 ianuarie 2014

    Neghioabă ce ești, și dacă dădeau concurs, Ceea mai bună cafea din Cluj, căștigase cafegi- bașa Insomnia. Fiind tu jalnică vezi tot mizerabil în jurul tău.

    Reply
 11. Andrei Mogoșan Nagy 10 ianuarie 2014

  Stimate Dl/Dna/Domnișoară sau Fabrica de Nimicuri
  Îți recomand cu căldură dacă dorești să afli căte ceva despre subiectul propus de Redacție cartea lui Michel Braudeau într-un cochet volum apărut la editura ART, şi anume “Cafea, Cafenele”. Lucrarea, structurată în jurul istoriilor celebre petrecute în principal, în şase cafenele celebre din Europa, se ocupă de istoria propriu-zisă a cafelei, dar şi de momente semnificative din viaţa unor personalităţi care au călcat pragul acestor cafenele.
  Ca să afli în primul rănd pe cine nu trebuie să citești (dacă citești tare m-aș mira zău)
  Căt despre votul -Care sunt cafenelele care sprijină cultura clujeană-, incontestabil pe primul loc INSOMNIA!
  Ei sunt obărșia fiecărui cafenele așa zise literare -artistice- de acum din Tărgușorul nostru drag. Era (și este) culcușul de unde s-au lansat atătea căntăreți, artiști,scriitori ajunși faimoși acum.
  Era tinerețea noastră, acolo am devenit adulți, și la prima crășmă cănd puteam s-o scot pe fiul meu acolo am dus.
  Proiecții de filme zici, era singurul loc, unde puteai să vezi toate filmele de la TIFF după festival (bine era la începutul istoriei).(dar pănă și astăzi sunt proiecții, filmoteca franceză bisăptămănal) Și chefurile …….
  Nici nu pot enumera tot ce sa întămplat acolo dar hai fă o socoteală șaișpe ani cu treisută de zile ( am trecut minimul să nu mă învinuii că trișez ) patrumiioptsute de evenimente de fel de fel, și totul cu INTRARE LIBERĂ. Na ce zici de Fabrica asta de Nimicuri. Numai că ei sunt modești ca toți cei care lucrează bine.
  Multicolori si multiculturali. Locul care te inspiră!

  Reply
  • Redactia 15 ianuarie 2014

   Andrei Mogoșan Nagy: multumim mult pentru recomandarea editoriala. Intre timp am fost si am cumparat cartea, este excelenta!

   Reply
  • fabricadenimicuri 15 ianuarie 2014

   Domnule Andrei Mogosan si Nagy, nu imi permit sa va judec fara sa va cunosc si de aceea m-as bucura sa primesc si din partea dvs. acelasi tratament. Daca se poate. (caci nu pricep de ce ati introdus chestia cu ‘Ca să afli în primul rănd pe cine nu trebuie să citești (dacă citești tare m-aș mira zău)’ daca nu pentru altceva decat pentru a ma jigni). Pot intelege ca nu sunteti de acord cu mine, dar ca un om citit ce va pretindeti, ma gandeam ca aveti alte metode de a mi-o comunica.

   Revenind, ca nu am citit volumul de care imi vorbiti, se prea poate si imi asum asta, dar pemiteti-mi sa fi aflat si eu (de prin carti sau de aiurea) cam care erau motivele pentru care diversi artisti (eu ii stiu mai bine pe francezi, ce sa-i faci) frecventau crasmele (cafenele, bistrouri si altele asemenea): cautarea (si gasirea uneori a) inspiratiei, discutia despre arta si concepte, afirmarea si ‘perierea’ orgoliului. Arta in sine nu se producea acolo si nu-mi aduc aminte ca ‘Les Deux Magots’ sa se fi laudat vreodata cu altceva decat cu statutul de loc adunare al elitei intelectuale pariziene, nu cu cel de promotor al culturii si de organizator de evenimente mai mult sau mai putin culturale. Atmosfera locului era favorizanta, nu evenimentele care se intamplau in locanta mentionata(pentru ca organizate erau destul de putine). Marea majoritate a ‘intamplarilor’ artistice de acolo erau spontane si asta era deosebit, reunirea sub acelasi acoperis a unor personalitati deosebite care se puteau manifesta liber (nicidecum organizat). Atat. Cateva informatii nu foarte specifice si nici ascunse despre vietile unora ca Toulouse-Lautrec, Picasso, Modigliani, de exemplu, ar putea sa va duca si la ideea pe care am expus-o eu, chiar daca nu o agreati.

   Ori articolul pe marginea caruia ne dam cu parerea cu totii pe aici spune ca ‘în aceste localuri se produce cultură’ si pentru asta, am inteles eu, ar merita premiate, lucru cu care eu nu sunt de acord. Sau poate nu inteleg eu ce vrea sa ne spuna ‘produsul’ asta si atunci asta ar fi bine sa-mi explicati. Nu neaparat sa ma muscati de posterior, cu sau fara rost. Ar putea fi premiate pentru ca sunt cele mai active in organizarea de evenimente de gen, pentru ca au cel mai bun fler cu organizarea evenimentelor, pentru ca au cele mai reusite evenimente, dar nu ca producatori de cultura.

   In alta ordine de idei, chestia cu intrarea libera e, poate, ok pentru public, un anumit gen de public, dar nu este ok pentru artist. Din nou, parerea mea. Si o sustin cu urmatorul argument: artistul are nevoie de admiratie, categoric. Asta il poate determina sa continue sa creeze o vreme, pentru ca intelege ca exista oameni care il doresc in forma in care se exprima. Dar are nevoie si de bani. Cu admiratie nu prea poti supravietui. Fiind implicata in organizarea catorva evenimente de gen, pot sa afirm ca o parte din artistii care se produc in diverse locuri unde intrarea e gratis, se produc pe gratis sau pe foarte putin. Au o oarecare satisfactie ca a venit lume sa ii vada, dar asta nu-i ajuta sa faca mai mult de atat in materie de arta si sa traiasca. SI pana la urma, ce fel de admiratie e aia in care nu esti dispus sa dai o minima suma pentru a fi partas la actul artistic? Da, suntem idealisti, dar cat rezistam?

   Reply
   • Adrian Munteanu 15 ianuarie 2014

    Sunt de acord cu dvs, cam acelasi lucru incerc sa zic si eu, nu atat de concis si de persuasiv ca dvs. Aveti dreptate si cu intrarea libera, partial. Interesul general, al artistilor, publicului si al casei, este ca manifestarea sa existe. Atata timp cat “fee”-ul e rezonabil si poate fi suportat de catre casa, este indicat sa fie intrare libera. Din pacate, traim vremuri mai paupere decat isi pot multi imagina, iar “bugetul pentru cultura” nu este primul afectat doar la nivelul comunitatii, ci si al portofelelor…cu 10 lei, de pilda, cat ar fi un bilet (minimum) pt un concert, se pot lua 2 beri, sa zicem. Din nefericire, marea majoritate a publicului opteaza azi pt varianta dionisiaca…lucrurile s-au stricat an de an, v-o spun in calitate de organizator a sute de concerte. De fapt, nimeni nu a organizat in Cluj in ultimii 6 ani mai multe decat mine, dar e tot mai greu… Iar decat sa pui un pret derizoriu, de 5 lei, de pilda (care ar fi, in opinia mea, mai jignitor pt artist..), mai bine subventionezi intrarea…fara sa-ti pui problema cata lume va intelege si aprecia acest lucru, nu conteaza…

    Reply
   • Andrei Mogoșan Nagy 15 ianuarie 2014

    Stimate Dl. Fabricadenimicuri , dacă numai în Franța sunteși încercat, permiteți să fac o scurtă plimbare istorică în locațiile noastre autohtone (fără pretenția abslută în ttalitate)
    în perioada cea mai strălucită ce este secolul al XVIII-lea, dar mai ales secolul al XIX-lea. Viaţa artistică şi literară se defăşura în aceste secole mai mult în cafenele unde se dezbăteau chestiunile cele mai importante din care porneau apoi curente şi se stabileau reputaţiile.
    Vestită şi importantă a fost în Bucureşti, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, cafeneaua Fialkowski pe strada Câmpineanu, condusă de un polonez românizat. În acest local se întâlneau cele mai reprezentative figuri ale societăţii: actori, diplomaţi, profesori, scriitori, jurnalişti, poeţi. Acest local era considerat o cafenea a “literaţilor”. Printre musafirii cafenelei se numărau poetul Alexandru Odobescu, academicienii George Sion, Alexandru D. Xenopol, Theodor Miller, I. L. Caragiale, Nicolae Filimon. Aici şi-a scris, în tinereţea lui, poeziile poetul Alexandru Macedonski. Renumită era printre poeţi şi scriitori cafeneaua de pe Calea Victoriei numită iniţial Terasa, dar cunoscută printre bucureşteni ca Terasa Otetelişanu. Prima sală a acestui local a fost consacrată poeţilor, scriitorilor, actorilor, pictorilor, ziariştilor. Cafeneaua a fost frecventată de Ion Minulescu, Tudor Arghezi, George Coşbuc, de pictorul Iser, de compozitorul Alfons Castaldi. Aici organizeau , cenacle , expoziții etc. Cafeneaua Capşa a fost ultima cafenea literară de faimă din perioada interbelică a cărei celebritate nu avea egal. Cofetăria şi cafeneaua au devenit foarte curând vestite nu numai în Bucureşti, ci chiar în Europa de Apus făcând concurenţă marilor cafenele austriece şi franceze. Aici se vorbea numai franţuzeşte. Lumea discuta cu pasiune probleme de filosofie, artă, literatură, politică. Pe lângă faptul că era cea mai renumită, cea mai importantă cafenea din ţară, Capşa, era considerată şi un adevărat centru al literaţilor, artiştilor, politicienilor, intelectualilor capitalei. şi-au făcut simţită prezenţa, aproape zilnic, redactorii presei, fiindcă aici se discutau actualităţile din politică. Printre ei se numărau: Nicu Filipescu – director al ziarului Epoca, Nicu Valentineanu de la ziarul Reforma, Victor Ionescu – director al ziarului Acţiunea, George Panu, Constantin Mille, Grigore Ventura, Alecu Balş. Dintre membri cercului literar făceau parte Ion Minulescu, Ion Barbu, Liviu Rebreanu, Ioan Slavici, Octavian Goga, Ilarie Chendi, Şt. O. Iosif, Emil Isac, Dimitrie Anghel, Victor Eftimiu, Aurel Baranga, Mihail Sorbul, Vasile Alecsandri, Ion Ghica, Vasile Conta. Un capsist fanatic a fost poetul şi matematicianul Ion Barbu mare amator de cafea la filtru concentrată. Se spunea, că nu era zi să nu petreacă câteva ore la cafenea. Dimineaţa, aici îşi pregătea cursurile pentru ziua respectivă fiind profesor la Facultatea de Matematică. În viaţa lui Capşa era considerată, de el, un cabinet de lucru, iar masa lui de la cafenea era atelierul său de creaţie. Însă boemul care s-a impus cel mai tare în “activităţile” cafenelei era poetul Ion Minulescu. El era actorul principal al teatrului literar din Capşa. Capşa oferea un mediu prielnic duelului epigramic, înfăţisând prin acest gen literar simpatia sau antipatia faţă de o persoană, iar alţii se remarcau spunând o glumă bună sau recitând poezii sau creând poezii pe un joc de rime. Virgil Carianopol, poet care frecventa şi el cafeneaua Capşa, afirma: “Ca să devii scriitor, cel puţin în apartenenţă, trebuia să primeşti mai întâi botezul Capşei, care, fără nici o firmă literară, era totuşi redacţia redacţiilor, nodul gardian al trecerii spre nemurie.” “Capşa ştie tot, vede tot, hotărăşte tot. Capşa nu este o simplă cafenea, unde se bea şvarţul cel mai bun şi se mănâncă cele mai bune prăjituri. Este un birou de informaţii politice, literare, artistice şi mondene. Este o istorie, o cronică şi o pasiune.” Tudor Arghezi
    Știu că nu atăt poza , despre Insomnia la enervat pe dl Janis , maidecăt stimabilii lustrabili – din reprezentanții culturei clujene,
    o fi vrut el să căștige cumpărănd cărți cu tone.
    Dacă în Insomnia n-ar fi făcut altceva, decăt numai cenaclurile,lansăriile pe care noi toți preabine le știm , ar fii fost deajuns pentru titlu onorabil cafenea culturală clujeană (Ioan Mureșan, Ștefan Mănasia, Francois Breda, Prof.Musca……. nu încep cu numărotarea că n-o să termin nici pănă măine)

    Reply
 12. Gyopár 9 ianuarie 2014

  INSOMNIA, e evident!

  Reply
 13. fabricadenimicuri 9 ianuarie 2014

  Nu comentez doar ca sa fiu cam de aceeasi parere cu Adrian “Janis” si ca sa ma aflu in treaba, ci si ca spun ca, dupa mine, cultura nu ti-o faci in cafenele, iar daca totusi doar de acolo o ai, se cheama ca ceva e putred. In cafenea vii ca sa o impartasesti si sa o dezbati. Poate uneori chiar s-o savurezi intr-o atmosfera care sa-ti aduca aminte de ceva. A spune ca diverse cafenele sprijina cultura clujeana din perspectiva pe care o invoca autorul articolului, mi se pare cam mult pentru ca eu, dIn pacate sau poate din fericire, nu cred in cei ce isi lanseaza cartile in carciumi si isi spun scriitori, nu cred ca la asemenea lansari carciumile dau vreun ban, cel mult pun la dispozitie un spatiu pe care, hai sa fim seriosi, daca ‘scriitorul’ in cauza s-ar eforta putin l-ar obtine si de la o librarie, doar ca la librarie nu va primi un pahar de ceva gratis.

  Mai sunt si locatiile in care se proiecteaza filme. Dar cate sunt ele? Doua? Sau nu le stiu eu pe toate?

  Vernisaje? Hmmm, cine are caderea sau calitatea de a spune ca lucrarile expuse la un asemenea eveniment tin de cultura sau subcultura? Subiectivismul personal? Pai atunci sa multumim si primariei si proprietarului nu stiu carei case pe ai caror pereti (ai primariei si ai casei) s-au facut niste graffiti. Ca doar sprijina cultura, nu?

  Sa nu uitam ca o initiativa foarte faina asa cuma fost ‘Incubator’-ul care avea si o ‘sectiune’ culturala nu mai functioneaza. Cel putin deocamdata.

  Nu zic ca nu sunt si locuri cu potential. Ba sunt, doar ca, din punctul meu de vedere, un ochi avizat ar fi mai mult decat necesar si in acele locuri.

  Btw, eu as vota cu Doamna T si Casa Tiff.

  Reply
  • Redactia 9 ianuarie 2014

   fabricadenimicuri: evident nu putem fi de acord cu dvs, dar multumim ca ne cititi.

   Reply
   • fabricadenimicuri 15 ianuarie 2014

    nici nu e nevoie sa fim de acord. asa se nasc discutiile interesante. oricum, faina tema de conversatie.

    Reply
 14. Markos Tunde 9 ianuarie 2014

  Dragă Ioana, mulțumim că aperi “curățenia ” Insommniei. Căt despre noțiunea de “cafenea culturală”definițe de care multe cafenele se “măndresc” în Clujul de azi, s-ar putea deschide dezbateri infinite, istoria acestei noțiuni fiind definite cu mult timp în urmă datănd aproape cu apariția primelor cafenele din Europa.Neavănd loc nu intru în detalii istorice pe această temă, (oricum se găstește pe nett) numai legat de Insomnia doresc să precizez căteva detalii. Poate unii nu știu dar Insomnia s-a deschis ca o Galerie de Artă, fiind al doilea Galerie de Artă particulară în țară din vremurile aceea.(ne renunțănd la ideea inițială am redeschis acum trei ani mica Galerie Șoimii Patriei, dedicat debutanțiilor din domeniul artelor plastice. )
  Cum și cănd s-a transformat în cafenea e o lungă poveste.Poveste ce nu are ce căuta într-un comentariu.
  Noi Insomniacii pretindem de a fii omeni de cultură, deci era firesc să slujim cultura cu propriile noastre forțe, fără a lupta pentru definiții în ceea ce priveșe locul unde se desfășoare acestea. Sprijinirea activitățiilor culturale nu aduc cii deopotrivă duc banii dintr-o afacere. Noi toți din propriile noastre convingerei am făcut tot ce am realizat în acești ani lăsănd în latitudinea vizitatoriilor să definească spațiul sau evenimentele.(Artistul cănd pictează nu găndește la vernisaj numai după, etc.) Am constatat cu mare bucurie (da cu mare bucurie) că indiferent de motivație încep să fie căt mai multe locații pe această temă.
  În cultură nu exsită concurență, cultura trebuie răspăndită,și este un adevăr că e mai plăcut să savurezi cultura într-un loc neconvențional decăt în instituții . O generație fără educație este una pierdută. La Mulți Ani . Márkos Tünde , una dintre Insomniaci

  Reply
  • Redactia 9 ianuarie 2014

   Multumim de interventie, e de substanta si foarte la obiect!

   Reply
 15. Adrian ("Janis") Munteanu 9 ianuarie 2014

  In virtutea faptului ca doua din localurile noastre au fost evocate in articol -enumerate, mai bine zis-, imi exprim cu voia dumneavastra cateva puncte de vedere fata de aceasta initiativa.
  Cred ca mai intai ar trebui precizat ce se intelege prin “cultura”, in general, si prin cea “de cafenea”, in special. Vocatia culturalizatoare a carciumilor este discutabila si nu cred ca asta e neaparat menirea lor. De cele mai multe ori, “cultura” facuta in localuri e doar un pretext pentru atragerea clientelei si nu o finalitate a respectivei intreprinderi. Carciuma, fie ca-i spune pretentios “cafenea”, fie bar sau pub sau n-are importanta cum, are -cred eu- rolul de a crea cadrul potrivit socializarii si petrecerii timpului liber – si nu musai “cultural”!- in grup sau solitar (mult mai rar).
  Actul cultural autentic si profund care se intampla adesea intr-un astfel de spatiu este tocmai interactiunea comesenilor, polemicile si toate discutiile private ale acestora, atunci cand, desigur, cei implicati au a-si impartasi informatii si emotii capabile sa-i imbogateasca spiritual pe ceilalti. Pentru altii -majoritari-, carciuma e un -natural- loc de simplu taifas, si nu un lacas de cultura. Daca localul in cauza nu este gandit ca unul alternativ celor culturale clasice, ceea ce l-ar transforma, de la origini, in salon literar sau teatru neconventional, biblioteca sau galerie unde sunt servite si bauturi etc, eficienta actului de cultura promovat acolo este indoielnica, iar confuzia intre “local boem” si “lacas de cultura”, inevitabila.
  Fara asumarea deschisa si limpede a acestei destinatii, un local public este pervertit, isi pierde scopul originar si devine un spatiu haotic, unde o parte dintre cei prezenti vor sa asculte piesa de teatru sau poezia, iar altii vor sa-si asculte doar iubita sau prietenii. Faptul ca evenimentul cu pricina este anuntat, presupunand ca toata clientela potentiala este informata, nu rezolva apriori chestiunea, intrucat nu ma fereste pe mine, clientul “abonat” la carciuma mea preferata, de neplacerea de nu putea sa-mi savurez in tihna cafeaua, berea si/sau discutia mea privata.
  Nu poti face teatru adevarat sau orice activitate culturala care necesita atentie, liniste, concentrare, daca nu toti cei care sunt in local stiu sau doresc acest lucru. Stand-up comedy-ul este ce vreti dumneavoastra, numai cultura nu, vernisajele cer un spatiu special gandit pentru asa ceva (deci o asumare initiala), iar despre lansarile de carte nu am nimic special de adaugat. Mai adaug insa doar ca, vorbind despre teatru, e nedrept sa nu fie mentionat clubul Diesel, unde saptamanal se joaca o piesa de teatru adevarat, unul din putinele acte culturale autentice din localurile clujene (e irelevant ca asta se intampla intr-o seara “moarta” si e important ca nu sunt obligati – volens, nolens – clientii veniti pentru club sa asiste…).
  Muzica ramane -aparent- singura forma de cultura majora compatibila cu o carciuma, doar ca, oricat de “grea” ar fi muzica, eu nu consider ca apartine in realitate unei astfel de actiuni nobile de inaltare a spiritului uman, in definitiv scopul fundamental al culturalizarii. Faptul ca asculti o anumita muzica nu te face necesarmente mai bun, te poate cel mult clasifica ca apartinand unei certe categorii a populatiei (“Spune-mi ce muzica asculti, ca sa-ti spun cine esti!”).
  Cea mai “aleasa” muzica ce poate fi ascultata intr-un local e jazz-ul ( ma indoiesc sincer ca, in afara de situatii pur intamplatoare, se asculta undeva muzica clasica, simfonica sau din aceasta familie). Prezenta cuiva, in mod regulat si voluntar, altfel decat purtat de hazard, intr-un anumit loc unde se asculta o anumita muzica spune enorm despre calitatea culturala -si implicit umana- a respectivului individ, si ii va provoca avestuia o stare personala de bine, fara sa-l faca insa un om superior siesi, gratie doar prezentei lui acolo.
  Noi -“Janis”- nu consideram ca scopul nostru este unul culturalizator (am facut-o destul de mult timp, mai la inceputuri, cu naivitate), iar atat timp cat nu exista o astfel de asumare, nu cred ca e firesc sa fim inclusi intr-o competitie fata de care ne simtim straini. Sunt destule localuri cu veleitati sau cu reale calitati culturale in urbe, e pacat asadar sa confuzam lumea si sa diluam lista onorabila a acestor localuri, doar asa, de amorul artei…
  Pe de alta parte, admitand ca n-avem de ales, trebuie remarcat (critic) ca localurile mentionate nu sunt prezenatate, nici macar sumar, si nu ni se spune in ce consta activitatea lor “culturala”, ceea ce ar duce la prezumtia -gresita, evident- ca toata lumea stie toate localurile. De fapt, lumea stie putine localuri, in sensul ca putini sunt aceia care alearga dupa cultura prin pestritele cafenele clujene, sa fim seriosi! Fara o astfel de informare, in opinia mea demersul isi pierde substanta si devine o ocazie de pura propaganda pentru cei “pe faza”, dornici sa mai bifeze inca o…activitate culturala.
  In cazul Casei Tauffer, spre exemplu, aceasta se numeste de mai bine de un an si jumatate CASA JAZZ HÁZ, iar acolo s-au desfasurat in 2013 un pic peste 100 de concerte de jazz, cvasimajoritatea lor oferite cu intrare libera (acest lucru se poate lesne verifica pe pagina de fb : https://www.facebook.com/CasaJazzHaza?ref=hl ) Doar atatea, caci numai din a doua jumatate a anului sunt organizate regulat, de trei ori pe saptamana, joi-sambata, concerte de jazz, cu diverse formule de trupe. Daca dorinta noastra si a clientelei noastre de a asculta jazz “live” se va mentine, si nu vad de ce nu, in 2014 vor fi peste 150.
  Cu toate acestea, nu credem ca facem sau promovam cultura, ci doar incercam sa cream un mediu propice statului la taclale clientilor nostri dragi (si multi), taclale ce pot -e drept- musti de cultura, date fiind trasaturile publicului atras indeobste de jazz.
  Chiar daca are o biblioteca impresionanta, nu doar ca piesa de mobilier, ci si prin multele sutele de carti bune si foarte bune, Janis Cafe nu se mai numeste demult si “cultural”, tocmai pentru ca nu este si nu mai vrea sa fie asa ceva. Ca si Casa Jazz/Tauffer, vrea sa fie lasata sa fie doar o cafenea boema, cu muzica buna, live acolo unde si cand se poate.
  Mult succes celor care fac in Cluj si-n Romania carciumarit, cultura, sau ambele deodata! La Multi Ani!

  Reply
  • Redactia 9 ianuarie 2014

   Dragi cititori, la cererea publicului şi a majorităţii proprietarilor de cafenele care organizează evenimente culturale, am decis să prelungim până miercuri posibilitatea de a vota. Asa ca va asteptam cu commenturi si vot la unul din cele mai citite articole din site.
   Multumim tuturor pentru punctele de vedere. II rugam pe aceasta cale, pe proprietarerii de cafenele sa ne trimita o descriere a evenimentelor din localurile lor pentru a la prezenta in cadrul acestui demers jurnalisticpe adresa redactia@clujulcultural.ro
   Multumim

   Reply
   • Norbert 9 ianuarie 2014

    Draga redactie, esti penibila!

    Dupa ce faceti un poll extrem de superficial, care din aceasta cauza este si irelevant, lipsind foarte multe cafenele cu intensa viata culturala (uitati-va peste commenturi), in momentul in care primiti o critica foarte pertinenta, va repliati una-doua si cereti ca proprietarii de baruri sa trimita EI!!! descrierea evenimentelor din local. Si faceti asta dupa ce a inceput deja votul…PENIBIL!!! si mai aveti curajul sa numiti acest lucru un demers jurnalistic.

    Reply
    • Redactia 9 ianuarie 2014

     Aveti dreptate partial, includerea poll-ului a fost una cam grabită, dar vom remedia situatia. Multumim pentru critica. E ok.
     2. In opinia noastra, ei isi cunosc cel mai bine localul si programul de evenimente derulate sau care va fi derulat, in aceasta lumina trebuie sa intelegeti cererea noastra.

     Reply
 16. Marius 9 ianuarie 2014

  Corso si La Cizmarie sunt demne de luat in seama si lista poate sa creasca. Nu inteleg ce cauta grupul Jegnis in aceasta lista.

  Reply
  • Anonim 9 ianuarie 2014

   Gand la gand, cu bucurie! Nici eu nu stiu ce cauta, tocmai ziceam si eu ca cele 104 concerte de jazz din 2013 de la Casa Jazz/Tauffer nu sunt cultura. ..Intrebarea este insa ce cauta un comentariu mizerabil ca al tau pe un site cultural serios si moderat…

   Reply
 17. Gigi 9 ianuarie 2014

  Terasa Caminului Zero 🙂

  Reply
 18. dex 9 ianuarie 2014

  La Cizmarie! George aduce spectacole din cele mai bune. Plus, un mare plus, e o cafenea DOG FRIENDLY 😀 , iar bengosul de BEss te intampina mereu si iti reincarca bateriile

  Reply
 19. Sabin 8 ianuarie 2014

  nici Papillon Cafe sau Le General nu sunt de neglijat, chiar daca nu sustin in mod direct activitatile culturale. In plus ar mai fi si ceainaria Flowers

  Reply
 20. […] Clujulcultural.ro îşi propune în acest început de an o serie de demersuri jurnalistice de amploare care să releve sprijinul acordat culturii clujene de evenimentele derulate în spaţii neconvenţionale, aportul unor localuri care nu apar ca operatori culturali dar care, prin tot ceea ce întreprind, contribuie decisiv  la  dinamismul cultural al oraşului. Citește articolul aici. […]

  Reply
 21. anonim 8 ianuarie 2014

  Eu votez pentru Ragaz Cafe, deoarece, cred ca ei sprijina cultura nu atat de mult prin evenimente ca si Insomni(desi la Ragaz sunt piese de teatru sau ateliere de scriere creativa) cat prin punerea la dispozitie a nenumarate carti, care se pot si imprumuta, sau citi in locatie. Stiu ca au avut si campania aceea cu o cafea pe o carte(donai o carte si primeai o cafea gratis).

  Reply
 22. Irina Antonescu 8 ianuarie 2014

  Cunosc toate cafenelele prezentate mai sus si pot afirma cu usurinta ca L’Atelier Cafe este cea care promoveaza cel mai asiduu cultura clujeana (si nu numai). De la expozitii, concerte, seri de teatru, magie, jocuri, targuri.. Ca’i weekend sau in timpul saptamanii, aproape in fiecare zi gasim ceva interesant acolo!

  Reply
  • Redactia 8 ianuarie 2014

   da, e fain acolo!

   Reply
 23. Fratila Stefam 8 ianuarie 2014

  Old School Coffe House ar trebui sa fie luat in considerare 🙂 https://www.facebook.com/OldSchoolCoffeeHouse

  Reply
  • Christine-Marie Turcu 8 ianuarie 2014

   corect ! si eu sunt pentru ei !;)

   Reply
  • virgil13 8 ianuarie 2014

   subscriu:)
   si daca nu sunt chiar asa multe evenimentea acolo( sau poate nu am prins foarte multe) ar trebui pusa in lista:D

   Reply
   • Redactia 8 ianuarie 2014

    Din motive tehnice nu am putut face un poll mai mare de vot. Dar toate propunerile vor fi luate in considerate si calculate la ierarhizarea finala. Pastram pana maine seara votul deschis. Vineri desemnam top 5 cafenele culturale in urma votul exclusiv al vostru, al cititorilor! Multumim tuturor pentru mesaje si mai asteptam commenturi si voturi.

    Reply
 24. ovidiu blag 8 ianuarie 2014

  Mie mi-a plăcut în Ceainăria la Port, am fost acolo la un concert interesant.
  http://www.ovidiublag.ro/2010/12/teodora-iacobeufonia-quartet-in-forma-maxima-la-port/

  Reply
  • Redactia 8 ianuarie 2014

   multumim, Ovidiu Blag.

   Reply
 25. Iulian Kaiel 8 ianuarie 2014

  1.Insomnia Cafe
  Nu este cel mai curat bar dar de departe este o institutie de cultura in sine:
  gazduieste vernisaje
  gazduieste cel mai important cenaclu de poezie din Ardeal
  gazduieste un program de teatru extrem de inovativ
  2. Casa TIFF
  ar putea deveni cea mai importanta cafenea culturala
  Gazduieste proiectii de filme, ateliere de creatie, lansari de carte
  3 Bulgakov cafe
  e mai importanta pentru minoritatea maghiara, face cam tot ce face Insomnia, are mai mult spatiu si e ceva mai curat.

  Reply
  • Redactia 8 ianuarie 2014

   bune observatii

   Reply
  • Ioana Grozav 9 ianuarie 2014

   Insomnia ne e curata, in ce sens? E cea mai veche cafenea care a introdus iarași după anii 90 noțiunea de ^cafenea culturală^ în Cluj. (anul asta împlinește 17 ani de existența) nu exista nimic care n-a fost facut deja în Insomnia de ce se lauda restul epigoniilor Insomnia este însuși istoria culturala a Clujului in ultimii 16 ani.

   Reply
   • Iulian Kaiel 16 ianuarie 2014

    Dupa cum observi, am pus Insomnia pe primul loc. Am incercat sa mai gasesc si altele pentru asta cautand nod in papura Insomniei.

    Reply
 26. filip ion sandu 7 ianuarie 2014

  Maimuta Plangatoare a inceput recent sa organizeze concerte de muzica clasica

  Reply
  • Redactia 8 ianuarie 2014

   Domnule Filip, “Maimuta plangatare” este restaurant de fite, numai este cafenea sau bistro.

   Reply
 27. […] Vă invităm sa nominalizaţi primele trei astfel de cafenele care au găzduit şi astfel au încurajat evenimente culturale în 2013, aici. […]

  Reply
 28. Redactia 7 ianuarie 2014

  Piano Cazola nu mai este.

  Reply
 29. Redactia 7 ianuarie 2014

  de acord. Mulţumim de comment!

  Reply
 30. Flaviu 7 ianuarie 2014

  “La Cizmarie” merita luat in considerare. Desi recent deschis, beneficiaza de un program cultural destul de intens. Piano Cazzola cred ca s-a stins intre timp. Eu votez pentru Cizmarie.

  Reply
  • Darius 13 ianuarie 2014

   Scene
   1.Insomnia evident
   Ion Luca Caragiale ,Să nu te miri că se potrivesc cuvintele înţeleptului de acu o sută treizeci de ani cu starea de azi a artei la noi… Miră-te mai bine că şi peste alţi o sută treizeci de ani, vor fi mulţi, foarte mulţi “epitropi şi ctitori ai intelectualităţii române” cărora vor trebui spuse aceleaşi adevăruri şi… tot degeaba spuse.
   2.Casa Tiff normal
   Slender: Cât oi trăi nu mă mai îmbăt vreodată, numaidecât în tovărăşia unor oameni de treabă, cu bun-simţ şi evlavioşi. De-o fi să fie iar, măcar să mă îmbăt cu unii ce au frică de Dumnezeu, nu cu nişte tâlhari şi beţivi.
   3.Bulgakov Cafe de ce nu dacă vorbim de cultură, Fefeleaga: Ho, mă Bator, ho, mă sărace! Stai să mai hodinim, că doar nu dau tătarii.
   4.L*Atelier Cafe desigur
   Hamlet: Odinioară nu preţuiam, cum se cuvine, scrisul frumos; ca orice vrednic suveran, ziceam că-i ruşinos şi mult m-am ostenit să-l uit, dar iat-acum, domnule, că azi profit din plin de el.
   5.Celâlalți sunt cafenele zdravăne, probăluiesc sîși găsească drumul
   Caţavencu: Chestie de tarabă, onorabile! Daraveri de clopotniţă, stimabile!…
   6.REDACȚIA.
   Brânzovenescu: Nu pricepi, neică Zahario, vorba noastră? Adică “noi”, partidul nostru, pentru cine votăm noi, pentru cine lucrăm noi? Noi încă nu ştim…

   Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.