19 noiembrie 2019

”Cardinalul”, un film obligatoriu de văzut de tineri despre drama preoților în comunism

By In A 7-a

Ultimul film al regizorului Nicolae Mărgineanu, „Cardinalul”, despre drama preoților greco-catolici, romano-catolici și ortodocși, centrată pe figura legendară a cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu, a avut premiera sâmbătă seara, la Cinema Victoria. A fost arhiplin, au participat regizorul, actorul principal, autorul coloanei sonore, academicianul Cornel Groza, și Ovidiu Crișan, actor la Teatrul Național Cluj și în film.

”Cardinalul” este turnat în alb și negru și e un film puternic, extrem de trist, care, pentru cei nefamiliarizați, arată drama di comunism, epoca stalinistă, când intelectualii, elita interbelică a României și preoții greco-catolici au fost prigoniți în pușcăriile comuniste de Stalin și acoliții lui care au pus mâna pe România, cu ajutorul cozilor de topor din Partidul Comunist.

Figura centrală a filmului este cardinalul Iuliu Hossu, cel care a citit actul Marii Uniri la 1 decembrie 1918 și care a făcut 15 ani de pușcărie comunistă, scăpând ca prin minunte de moarte. El a fost ridicat în rang de cardinal, i s-a propus sa plece din țară dar a rezistat.

E jucat extraordinar de un actor aflat la primul său rol principal.

Filmul are momente puternice, mai ales scenele din pușcărie, dar și confruntarea permanentă a lui Hossu cu anchetatorii săi. Hossu este inflexibil și neînduplecat. Este o minune că nu a murit în pușcărie.

Filmul s-a turnat în 20 de zile și acum are loc un turneu național de prezentare a acestuia, El rulează la Cinema Victoria si cinema Florin Piersic.

Program Cinema Florin Piersic:

Cardinalul  – pret 15 lei/redus 13 lei

24 noiembrie (duminica) – ora 16:30

25 noiembrie (luni) – ora  13:30

27 noiembrie (miercuri) – ora 14:00

În rolurile principale sunt Radu Botar, Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Cristi Iacob, Alexandru Repan, Maria Ploae, Remus Mărgineanu  şi Mircea Andreescu

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.