Caravaggio Terminal, o nouă premieră la Teatrul Maghiar

Actualitate Teatru

Caravaggio Terminal, o piesă de teatru foarte bine primită pe scena din Budapesta ajunge la Cluj. Cu aveastă ocazie, proiectul semnat de Andras Visky şi Robert Woodruff a fost prezentat  în cadrul unei conferinţe de presă de la care au lipsit însă, actorii.

 

“Ne pare foarte rău să anunţăm că astăzi nu vor fi alături de noi şi actorii, voi fi doar eu, Robert Woodruff şi scenografa Carmencita Brojboiu şi asta pentru că echipa a ajuns la Cluj abia aseară după ce au fost într-un turneu cu spectacolul. Am decis că ar fi mai bine să îi lăsăm să se odihnească pentru că adevărul este că suntem în criză de timp şi dacă va fi necesar vom sta la repetiţii şi 14 ore pe zi. Pot să vă spun că spectacolul a fost primit cu entuziasm pentru că am şi primit deja scrisori din partea publicului”, a spus Andras Visky, director artistic al Teatrului Maghiar de Stat Cluj.

caravaggio_proba_bi-1837

O piesă despre Caravaggio, nu o biografie

 

Conform celor spuse de Andras Visky această piesă nu se doreşte a fi o biografie, ea încearcă de fapt să analizeze chestiuni inexplicabile privind modul în care Caravaggio a ajuns să descopere sporita teatralitate pe care o reprezintă cu cea mai mare acurateţe în picturile sale.

 

“Povestea biblică devine în cazul lui Caravaggio un eveniment singular, ceea ce înseamnă că poate fi mărturisit, dar nu poate fi demonstrat. Tabloul convertirea Sfântului Pavel (1601) arată cu prisosinţă că vocea venită din cer şi care îl transformă pe apostol nu are nici un martor, de n-am socoti ca având acest rol chiar calul care, electrizat de proximitatea divină stă, cu vorbele lui Caravaggio “în lumina lui Dumnezeu”. Certificarea îi revine însă cu totul, după Caravaggio, celui care priveşte tabloul, evenimentul reprezentat poate avea, aşadar, valoare de adevăr doar dacă îl transformă pe privitorul tabloului în participant, dacă însuşi receptorul devenit actor al întâmplării evocate, o confirmă”, a mai spus Andras Visky.

caravaggio_proba_bi-1811

 

Biserica şi picturile lui Caravaggio nu au loc în acest spectacol

 

Pregătirea acestui spectacol s-a întins pe o perioadă de doi ani de zile, fiind inspirat din întâmplări reale şi având la bază documente istorice. Spectacolul are 31 de scene de sine stătătoare după cum au spus cei care l-au gândit astfel încât, cu excepţia rolului lui Caravaggio, există secvenţe de dialoguri ce pot fi atribuite altor actori.

 

“Deşi este unul foarte actual, conflictul cu Biserica nu apare în piesă. Unii spun că el a fost un necredincios foarte deştept, dar alţii spun că a fost credincios pentru că el a rămas în Biserica Catolică şi a încercat să-i apropie şi pe ceilalţi.  Nu vom vedea în acest spectacol picturi ale lui Caravaggio, spectacolul este clădit de actori care joacă trei sau patru personaje” spune Andras Visky.

 

La rândul său, Carmencita Brojboiu a adăugat: “Cu câteva luni înainte să vină la Cluj am tot făcut schimb de idei prin mail despre acest proiect, despre care nu ştiam prea multe. Este un spaţiu minimalist cu costume minimaliste şi am pus la dispoziţie nişte instrumente cu care să poată lucra”.

 

Robert Woodruff: “Suntem artişti ce trăim şi gândim în actualitate nu înţeleg ideea unei drame istorice”

 

“Ne-am dorit să reconstruim povestea după cum o vedem noi, nu să reconstruim povestea aşa cum a fost ea. Pentru ca să fie un spectacol actual am invitat alţi doi artişti care nu au avut legtură cu teatrul tradiţional. Unul este un VJ ce a participat la festivaluri de muzică si o tânără actriţă”, a spus Robert Woodruff.

caravaggio_proba_bi-1816

 

Numit după oraşul său natal Caravaggio (Michelangelo Merisi da Caravaggio) a fost un pictor Italian considerat precursor al stilului baroc şi a trăit în perioada 29 septembrie 1571- 18 iulie 1610. În urma unei epidemii din secolul al XVI-a Caravaggio pierde persoane importante din viaţa sa iar pe parcursul vieţii este implicat în diferite scandaluri şi este aspru criticat atunci când foloseşte, pentru a o reprezenta pe Fecioara Maria în  una din picturile sale, drept model o prostituată.

 

Clujenii pot vedea această piesă în premieră, marţi 24 iunie de la ora 20,00 la Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *