14 aprilie 2016

Candidează Clujul la titlul de Capitală mondială a cărţii?

By In Carte, Esenţial

Ministerul Culturii invită orașele din România să candideze pentru titlul de „Capitala mondială a cărții” din anul 2018, în cadrul competiției UNESCO, World Book Capital.

Acest demers are în vedere recunoașterea de către UNESCO a eforturilor depuse de orașe pentru promovarea cărților și a cititului, iar orașul câștigător va avea titlul amintit pentru un an începând cu  Ziua Internațională a cărții și drepturilor de autor 2018 și aceeași zi din anul următor (23 aprilie).

Comitetul de Selecție care va funcționa sub auspiciile UNESCO va fi compus dintr-un reprezentant al International Publishers Association, unul al European and International Booksellers’ Federation, unul al International Federation of Library Associations and Institutions, doi experți independenți și organizații non-guvernamentale și/sau instituții independente desemnate de UNESCO prin rotație. Responsabil pentru respecarea procedurii alegerii orașului câștigător este directorul general UNESCO.

targ carteBUN Foto Niculescu Andrei

Anul acesta capitala mondială a cărții este orașul Wrocław din Polonia, iar anul viitor titlul va fi oferit orașului Conakry din Guineea. Prima ediție a competiției a fost lansată în 1996, iar orașul Madrid a fost desemnat prima capitală mondială a cărții în 2001.

Dosarele de aplicare trebuie depuse până la data de 31 mai 2016 în engleză saufranceză. Evaluarea va avea loc pe 30 iunie, iar rezultatele vor fi anunțate pe 15 iulie. Criteriile de evaluare și obligațiile în cazul numirii orașului sunt prezentate pe larg AICI sau AICI

1 Comment
  1. Rusu Monica Ioana 14 aprilie 2016

    Clujul este capitala mondiala a cartii !!

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.