18 aprilie 2016

“Cafenea pe întuneric” şi “Biblioteca vie”, atracţiile festivalului Miraje, al elevilor cu dizabilităţi, care începe la Cluj

By In Cooltura, Special

Ediția a IX-a a Festivalul Cultural Miraje are un număr record de participanți. Peste 200 de tineri de la școlile speciale din 7 orașe din țară și școli de masa din Cluj-Napoca vor urca pe scena Mirajelor pentru a cânta, dansa și juca teatru. Pe lângă spectacolele de teatru, dans și muzică, Festivalul Cultural Miraje cuprinde și două evenimente speciale: Cafeneaua pe întuneric și Biblioteca Vie BSD – Povești de viață ale persoanelor cu dizabilități.

Timp de 3 zile, 18-20 aprilie, Festivalul Cultural Miraje – ediția a IX-a va fi gazda unor evenimente  dedicate integrării  în  comunitate a tinerilor cu nevoi speciale.

Festivalul  debutează  pe data de 18 aprilie cu o Cafenea pe întuneric  ce va avea loc, desigur, intr-o cafenea din Cluj. Scopul  Cafenelei pe întuneric constă  în  conștientizarea  provocării la care sunt supuse persoanele nevăzătoare și încercarea de a activa celelalte simțuri ,pentru a beneficia de o experiență  inedită; o experiență  care  să  scoată  participanții din zona de confort și să  îi  determine să  se  descurce în bezna care la început pare că taie respirația, dar care după  câteva  clipe  poate  deveni  „obișnuință”.

În 2014, la prima ediție a Cafenelei pe întuneric, peste  120 de persoane au trecut pragul unui alt  local clujean, experimentând  ce  înseamnă  să  trăiești  în  întuneric.

“A fost o seară magică; îmi place să spun că a fost o seară care a închis ochii participanților pentru câteva momente, dar a deschis ochii minții pentru restul vieții. A fost interesant să analizez cum oamenii intrau în cafenea legați la ochi, speriați, dezorientați și nesiguri, cum se acomodau încet-încet cu spațiul și cum ieșeau cu zâmbetul pe buze, afirmând că a fost o experiență care i-a provocat să se descurce și care i-a determinat să privească cu alți ochi persoanele nevăzătoare și provocarea la care îi supune viața.”, îşi aminteşte Petruța Grijincu, coordonator eveniment “Cafeneaua pe întuneric”.

În  ziua  de 19 aprilie la Casa de Cultură a Studenților , participanți  cu  și  fără  dizabilități din Arad, Timișoara,  Tg.  Neamt , Cluj-Napoca, Pașcani,  Simeria, Tîrgu Frumos,  își  vor  etala  talentul  și  vor  deschide  mințile  si  sufletele  spre o nouă  viziune  asupra  persoanelor  cu  dizabilități. Pentru că  arta nu are  limite!

“Festivalul Cultural Miraje a însemnat un eveniment care a oferit tinerilor cu nevoi speciale şansa de a fi auziţi, înţeleşi, apreciaţi, dar şi şansa de a oferi o parte din sufletele lor minunate tuturor celor care vor să-i asculte şi mai mult decât atât să ne oferă nouă celor care nu avem o dizabilitate lecţii impresionante de viaţă.”, spune profesor Marian Moldovan, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Bistrița.

Seara  de  spectacole  se  va  încheia cu un concert  susținut de invitați speciali.  Interpretul de muzică populară  Grigore  Sâmboan  si  trupa  de muzica pop  ‘’Take Five’’ din Cluj,  vor  incheia  seara  intr-un  mod  deosebit.

Pentru  că  Miraje  este  un  festival  al  depășirii  limitelor, participanții din cadrul  Festivalului  sunt  așteptați  la  Atelierele Miraje  în  dimineața  zilei  de 18 aprilie, ora 11:30-13:00.

Workshopuri de improvizație în teatru, dans  și  muzică sunt pe agenda Atelierelor Miraje, găzduite de Liceul Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca.

În  ultima  zi de festival ,participanții sunt  provocați la o lectură de cărți vii.  Biblioteca Vie BSD – Povești de viață  ale  persoanelor  cu  dizabilități  este  un eveniment  la a doua editie  pentru  Miraje. Cateva cărți vii  vor încerca să  inspire prin poveștile lor publicul larg și tinerii cu dizabilități aflați la început de drum. Profesori, scriitori, doctoranzi, studenti cu nevoi  speciale vor  demonstra  că  dizabilitatea nu este o piedică în calea succesului.

copil

Bilbioteca Vie  se  va  întâmpla miercuri,  20 aprilie de la ora 16:00 la Galeria Casa Artelor (B-dul Eroilor, nr. 16).

Pentru  ca  mesajul   festivalului  să  ajungă  la un număr cât  mai  mare de persoane , intrarea este liberă la toate evenimentele.

Ediția  a IX-a  a Festivalului  Cultural  Miraje  este  organizată de  Liceul  Special pentru  Deficienți de Vedere  Cluj-Napoca  și  Clubul  Lions Genesis  Cluj-Napoca.

Festivalul  Cultural  Miraje a fost  fondat  în 2008 la inițiativa unor tineri de la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca  și a  unor  voluntari  ai  programului  YouthBank Cluj , fiind sustinut de Lions Club Genesis. Începând  cu  ediția a III-a,  festivalul  s-a extins  la  nivel  național.

De-a lungul  celor  șapte  ediții,  peste 2.250 de tineri au urcat pe scena  Mirajelor pentru a susține  peste 150 spectacole de teatru, dans  și  muzică  în  fața a peste 6.500 de spectatori.

Mai  multe detalii despre Festivalul  Miraje  găsiți pe www.miraje.ro  sau  pe   pagina  de  Facebook  a Festivalului.

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!