8 decembrie 2013

Cadou de Crăciun pentru Ada Solomon: producătorul anului în filmul european!

By In A 7-a, Actualitate

Producătorul de film Ada Solomon a reputat un mare succes. Ea a primit Premiul Academiei Europene de film pentru 2013, la Berlin.  Premiul a fost acordat pentru prima oară unui producător din Estul Europei şi este un mare succes al acestei ocupaţii mai puţin vizibile din realizarea unui film.

“Nu cred că e o recunoastere pentru filmul romanesc, ci pentru constructiile de retea. Eu il iau ca pe o recunoastere a eforturilor cineastilor romani care doresc sa fie prezenti in piata internationala, europeana cu preponderenta. Nu e atat pentru filmul romanesc, cat pentru strategia de penetrare pe piata europeana” a declarat Ada Solomon pentru siteul Hotnews.ro în legătură cu primirea acestui premiu.

Ada Solomon (1968) lucrează de peste 20 de ani în domeniul cinematografiei, și este unul dintre cei mai activi cineaști din Noul Cinema Românesc, atât ca producător, cât și ca distribuitor de film și manager de cinema. Înainte de a înființa HiFilm Productions în 2004, a colaborat cu parteneri internaționali, la proiecte precum Callas Forever (Franco Zeffirelli)sau Offset (Didi Danquart). La HiFilm, Ada a produs o serie de scurtmetraje, câștigătoare a numeroase premii internaționale: Marilena de la P7 (Cristian Nemescu), Lampa cu căciulă (Radu Jude) și Renovare (Paul Negoescu); lungmetraje de debut: Cea mai fericită fată din lume (Radu Jude), Felicia înainte de toate (Melissa de Raaf, Răzvan Rădulescu), O lună în Thailanda (Paul Negoescu) sau documentarele lui Alexandru Solomon – Cold Waves – Război pe calea undelor, Kapitalism – rețeta noastră secretă.

În prezent, dezvoltă debutul în lungmetraj al lui Daniel Sandu (Un pas înaintea serafimilor), precum și cel de-al treilea lungmetraj al lui Radu Jude – Aferim – imediat după Toată lumea din familia noastră (2012) care a avut premiera la Berlinale și a câștigat Marele Premiu al Festivalului de Film de la Sarajevo.

Ada Solomon este fondatorul și directorul Festivalului de Film NexT înființat în memoria lui Cristian Nemescu și Andrei Toncu.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.