Bune și rele la Untold 2016

Cooltura Special

Ediţia a 2-a a UNTOLD Festival a a fost cea mai mare de până acum. A beneficiat de un buget consistent, 6 milioane de euro,  așa cum declara Adrian Chereji, directorul de marketing si comunicare al festivalului, într-un interviu acordat ziarului central Adevărul.

Festivalul a beneficiat de parteneriate cu mari companii, sponsori serioşi, parteneri de cursă lungă.

El a fost organizat de firma SC Untold SRL și nu de Federația Share ca anul trecut. A fost un eveniment organizat din bani privați.

A fost un festival de amploare pe care echipa clujulcultural.ro, formată din 2 reporteri  a încercat să îl acopere pentru cititori. Ca site de cultură clujean nu puteam să ignorăm fenomenul Untold.

DSC_0006

Când zeci de mii de oameni stau pînă la ora 07.00 să îl asculte pe Armin van Buuren, nu ai cum ignora acest fenomen.

Dar asta nu înseamnă că nu avem spirit critic. Ba din contră. Aşa că astăzi scriem ce nu ne-a plăcut şi ce ne-a plăcut.

E opinia noastră după ce 4 zile am fost în miezul UNTOLD.

Așa am făcut și după TIFF.

Așa am făcut și după Electric Castle.

DSC_0023

Așadar, să vedem Relele:
– prestația lui Tiesto, lipsită de empatie, cam ca a lui Avicii în 2015.
– unii participanți s-au plâns de faptul că sistemul de sonorizare şi barul din centrul stadionului au îngrădit vederea spre scenă. Tot ei spun că ar fi fost utilă amplasarea unui panou, asemeni celor două din dreapta şi din stânga scenei.
 – disconfortul fonic creat celor care stau în apropiere a fost cert. Muzica a fost ucigător de tare, asta e incontestabil, bașii s-au auzit pînă în munții Săcelului, în Apuseni. Avem o confirmare în acest sens! 
 – au fost voci care au acuzat că în camping au fost prea puține dușuri.
– ecologiștii, activiștii civici clujeni gen Adrian Dohotaru, Dumitru Vîlcu dar și unii intelectuali, scriitorul Laszlo Alexandru de exemplu, au acuzat în termeni duri închiderea spațiilor din centru, pentru Napoca Music Event, din în cadrul Untold și mai ales Parcul Central. Și s-a perceput taxă de intrare pentru cei care nu puteau altcumva intra in parc. Plus sunetul prea tare. Tema a fost dezbătută  intens pe rețelele de socializare dar încă nu a ieșit în cadrul instituțional, deși se discută de apariția unui asociații anti Untold!
– prea mulți artiști de calitate au cântat pe scene mici, în special Akua Naru de exemplu. Merita o scenă cu audiență mai mare
– există o anume faună din zona interlopă care adoră acest tip de muzică și pe care Untold a scos-o cu succes la suprafață în zona Fratelli, bar bucureștean. Toți valutiștii de la Diesel erau la zona VIP.
– că nu se merge pe colaborarea cu un bar clujean ci cu importul Fratelli. Nu mai sunt baruri adevărate în Cluj care să deservească un festival ca Untold în zona Vip?
bocc4
– există un dezechilibru total față de Electric Castle, un festival de muzică electronică privat, prea puțin susținut de autorități. E primul festival care a pus Clujul pe hartă mondială la muzică electronică. La nivelul autorităților publice locale și județen,  aceastea , la comanda primăriei,  au pus la dispoziție resurse imense pentru Untold. Elicopetere MAI , fără precedent.  E un festival asumat total de primar, care a sprijinit dar nu a uitat să își facă și imagine, în mod populist, pe seama Untold, strategie care a prins perfect.
– ce ne facem dacă am muta festivalul în afara Clujului, ce ne facem cu Cluj Arena mai ales, care are probleme de finanțare? Deci la anul, unde va avea loc Untold, asta e întrebarea, pentru că pentru mulți clujeni a fost un infern.
Hodor 2
Așadar să vedem lucrurile bune:
– showurile lui Faithless, Scooter, van Buuren, Subcarpati, Machanache, Grasu XXL, Alexandrina, Lost Frequencies, Parov Stelar, Afrojack, Garrix, Tujamo, Sasha.
– aflux important de turiști străini, 8000 pe zi.
– participare numeroasă, 300.000 de fani.
– impact economic important, 23 de milioane de euro.
-designul (identitatea vizuala a festivalului) de anul acesta s-a apropiat de ceea ce vedem la festivalurile internationale.
– Untold a luat in serios partea de securitate. Un mare avantaj a fost faptul ca cei din MAI s-au ocupat intensiv de siguranta celor prezenti la festival. Pe lângă polițişti au fost prezente şi brigăzile antitero şi antidrog.
-Line-up-ul a fost incredibil. Pe langa headlineri şi celelalte scene au avut artişti faini la care lumea s-a distrat.
– existența unei scene în Piața Unirii, unde au susținut concerte unii dintre cei mai iubiți artişti români.
-existența colțului românesc unde participanții erau invitați să învețe cum să fie transilvăneni în doar câțiva paşi. Tot acolo au avut căpițe de fân, mancare specifică, tricouri cu imprimeuri naționale.
– o comunicare excelentă cu presa. Centru de Presă profesionist, presa a fost respectată. Cafeaua de la Captain Bean a fost delicioasă.
– scena a fost impresionantă, jocul de lumini a fost extraordinar.
– că e iubit de public, incontestabil.
– ca a existat o paletă largă de posibilități la preparate culinare și băutură iar standurile au arătat bine.
– parcul a fost foarte frumos amenajat.

2 thoughts on “Bune și rele la Untold 2016

  1. Faptul ca securitatea a fost luata in serios e o gluma proasta..jandarmeria si antiwhatever erau stateau pe laturi in timp ce controlul corporal era facut sa fie de o firma de security de 3 lei cu un staff slab pregatit si obisnuit sa supravegheze livezi..prietenii mei americani erau oripilati de cat de simplu puteai introduce arme in festival..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *