Cel mai important moment al celei de a treia ediții a festivalului de la Brezoi Open Air Blues Festival a fost recitalul renumitei Beth Hart, de la care am lipsit. Dar 9000 de oameni au fost prezenți în orașul vîlcean, cu corturi și rulote, într-un decor de vis străjuit de o stâncă care dă farmec si amplitudine locului.

Relatările de presă, puține, dar mai ales martorii oculari, apropiați reporterului Clujul Cultural, au scris/spus că a fost un recital extraordinar, de neuitat.

Beth Hart la Brezoi Open Air Festival/Foto pagina oficiala de facenook Brezoi Festival

Am fost prezent la Brezoi două zile și două nopți, pe care le consider excepționale. E un festival în zonă de deal/munte. Am fost la Gărâna Jazz Festival, am fost la Smida Jazz Festival dar senzațiile pe care le-am trăit la Brezoi Open Air Blues Festival au fost unice. Cu totul speciale. Poate pentru că iubesc bluesul mai mult ca jazzul.

Open Air Blues Festival Brezoi și-a deschis porțile în perioada 18 – 21 iulie în orașul Brezoi, jud. Vâlcea. Amplasat într-o zona superba de pe Valea Oltului, la doar 35km de Râmnicu Vâlcea, micuțul oraș Brezoi a avut parte de 4 zile și 4 nopti de concerte, workshopuri și dezbateri muzicale.

Festivalul s-a născut din ”nebunia” unui primar, sas, al comunei, un ”fanatic” al bluesului și patronul cunoscutului bar din Râmnicu Vîlcea, Aby Stage, Mihai Mugescu, mare promotor de rock, blues, jazz.

Sursele consultate de reporterul Clujul Cultural au dezvăluit că primarul a mers la patronului localului și i-a propus să facă festival la Brezoi. Și i-a oferit o locație superbă plus două campinguri. La ediția aceasta arhipline. Așa s-a născut acest Woodstock autohton al bluesului pentru că asta a fost atmosfera, sigur, păstrând proporțiile.

La festival la ora de după masă / Foto Clujul Cultural

Festivalul a început puternic, încă din prima zi, cu Amalia Gaiță Paardekoper, Transs-Expres, Erja Lyytinen precum și inegalabila Beth Hart, artista cu viaţă de film şi voce despre care se spune că “opreste timpul in loc”.

Beth Hart

Vineri o ploaie mocănească m-a așteptat după 4 ore de condus pe infernalele șosele românești. Autostrăzile sunt un must în România. Am pus cortul pe ploaie și am încercat să dorm un pic dar prietenii veniți cu rulota mai invitat la o bere. Nu a fost să fie somn.

Pe sîrbii de la The Cockblockers i-am pierdut, dar pe The Southern Cockroaches, Paul & The Blue Workers, Tomaselli All Stars, Khalif Wailin’ Walter, Diana Rein și vedeta Ana Popovic i-am prins.

–Mi-au plăcut mult următorii artiști: Paul & The Blue Workers, fosta trupă a regretatului Ioan Gyuri Pascu, un supergrup cu cunoscuții Teo Bobar, Vladi Cnejevici si Iulian Vrabete și Paul Negoiță la voce. Bun și Alex Tomaselli Band.

O surpriză plăcută, cu un recital puternic a fost Khalif Wailin’ Walter.

Khalif Wailin’ Walter live la Brezoi

Diana Rein, românca emigrată în SUA a încălzit și mai tare atmosfera cu, bluesul ei clasic.

Diana Rein

Ea a încheiat apoteotic, cu un cover după celebra All Along The Watchtower de Jimi Hendrix, o vedeți mai jos.

Închiderea i-a aparținut celebrei sârboaice Ana Popovic, stabilită și consacrată în patria bluesului SUA. Chitarist excepțional și solist vocal, ea se află în turneul de promovare al albumului…

Ana Popovic / Foto Clujul Cultural

A fost un show de excepție, deși Popovic e destul de rece și nu transmite emoție, ci multă virtuozitate. A dialogat mult cu publicul, dar cam fără empatie. Bluesul ei însă, cu accente rock și funk, este foarte bun, dar față de Beth Hart, care e emoție în stare pură, Ana Popovic propune un show profesionist, închegat, cu solouri de chitară interminabilă, de bass și de tobe și doi suflători de calitate care dau dinamism spectacolului propus de Ana.

Sărbătoarea a continuat sâmbăta, 20 iulie, cu JazzyBit, Loup-Garou, The Gamblers, Louis King & Band, Mike Godoroja & Blue Spirit, Leon Beal, Sax Gordon & Luca Giordano Band, și Jonathon Boogie Long

Revelațiile pentru mine au fost sârbii de la The Gamblers, cu un blues clasic de cea mai bună calitate.

Louis King & Band, cu chitaristul si vocalul australian Louis King lider a propus un boogie foarte bun.

Mike Godoroja & Blue Spirit a propus o revenire la bluesul de la începuturile lui, proiect intitulat Arheologic blues, primit cu mare succes de public.

Sax Gordon & Luca Giordano Band a dus bluesul la cote tot mai înalte, cu un show de un dinamism puternic.

Apoi, când s-a lăsat bine seara, și un pic de răcoare, dar nu frig ca la Gărâna sau Smida, și credeai că ai epuizat deja tot a venit peste noi concertul nemaipomenit al lui Jonathan Boogie Man, cu ale sale tempouri si solouri interminabile.

Am plecat dimineață de la Brezoi ca să îi văd pe titanii de la Bon Jovi. Dar bluesul a mers mai departe și duminică, 21 iulie, cu Othello Trio, Soul Serenade, Dan Helciug HeART, AG Weinberger, Eb Davis & The Superband și legenda „The White Blues King” Oscar Benton.

Petrecerile au continua în fiecare seară de festival după ora 1 noaptea la scena secundară, cu artisti precum Andrei Cerbu & The Crossroads sau James Brown Tribute, Belgrade, Zeppelin Project Mihai Godoroja și alte serii de jam sessions ce au ținut publicul în priză pana la primele ore ale dimineții.

O bere la pahar de 400 ml a fost 6 lei, un mic 2,5 lei plus 1 leu painea si mustarul, date separat, un pahar de vin alb, rosu, roze tot 6 lei. A fost cald, chiar caniculă și răcoare bună seara. Și a fost nemaipomenit în cele două campinguri de corturi și rulote, unde era curat și îngrijit, poate cu excepția unor wc care s-au înfundat datorită lipsei de civilizație a unor oameni.

Open Air Blues Festival Brezoi este inițiativa Asociației Mentor Rock și în parteneriat cu Primaria comunei Brezoi cu sprijin de la Consiliul Județean Vîlcea.

Early bird abonament pe 4 nopti a fost 150 lei. Pana la data de 1 iulie prețul abonamentelor au fost de 200 lei și prețul biletelor de o zi 75 lei. După 1 iulie prețul abonamentelor a fost de 250 lei.

Vă oferim o galerie foto:


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.