13 noiembrie 2017

Bogdan Vaida, pianistul care cântă în locuri neobișnuite

Artistul a susținut concerte în Transilvania

By In Actualitate, Muzica

Pasionat de pian încă de mic, Bogdan Vaida a ales să studieze muzica. Drumurile vieții l-au purtat până în Germania, iar notele muzicale acum răsună pe meleaguri nemțești. Însă din când în cand vine și în România, iar acum este într-un turneu în cadrul căruia interpretează la pian piese ale celor mai mari compozitori, în cele mai neobișnuite locuri.

Pianistul Bogdan Vaida. Foto Asociația Fapte

Într-un atelier auto, sunetele pianului se înalță impunătoare. Cele câteva zeci de persoane din public ascultă cu respirația tăiată. Nu ar vrea să rupă cumva vraja pe care a creat-o Bogdan Vaida cu degetele lui magice. El stă aplecat deasupra claviaturii, serios, concentrat. Pare o persoană prea serioasă. Îndată ce ultima notă a fost atinsă, se poate observa că de fapt, Bogdan Vaida, pianistul care cântă în locuri neobișnuite este o persoană veselă, jovială, povestitoare. În spatele ochilor albaștri arde cu flăcări mari pasiunea pentru pian pe care a avut-o încă din copilărie. Pianistul are 36 de ani și susține concerte atât în Germania cât și în România. S-a născut într-o familie de realiști, iar iubirea lui pentru artă a fost prea puțin înțeleasă, însă datorită perseverenței, nu a renunțat.

„Eu când eram mic am avut o obsesie cu pianul, mi-am dorit foarte mult să cânt la pian și am făcut asta chiar dacă ai mei nu au fost de acord și nu m-au încurajat neapărat în această direcție. De aceea m-am înscris târziu la Liceul de Muzică. Nici cei de acolo nu au vrut să mă ia la pian, ziceau că e prea târziu. Voiau să fac percuție sau violoncel, dar am refuzat categoric. Cred că încăpățânarea mea m-a ajutat”, a povestit Bogdan Vaida.

Pianistul s-a stabilit în Germania după ce a câștigat o bursă de studiu și a ales să continue să învețe arta interpretării la pian acolo. Dar, din când în când revine în țară pentru a ne încânta cu talentul său. În momentul de față face parte din proiectul „Classic Unlimited” organizat de Asociația Fapte, care dorește să promoveze muzica în cele mai neobișnuite locuri. Ideea proiectului a fost preluată din Germania, iar pianistul a cântat în clădiri neobișnuite: atelier de motociclete, cabinetul unui optician, o librărie.

„Din când în când vin la Cluj. Până acum nu am participat la niciun proiect care să aibă atâtea concerte în diferite locuri din România, am avut doar concerte izolate. Am venit mereu cu plăcere și acum parcă cu cât trece timpul, cu atât mai mare plăcere îmi face să vin acasă și mai ales acum în turneu cu băieții și fetele de la Fapte, este o direcție foarte faină. În Germania susțin concerte și mă implic în proiecte. Principalul proiect din Germania se numește Concerte în locuri neobișnuite și a pornit de aproape 2 ani cu un concert într-un atelier de motociclete. Am ajuns la peste 25 de concerte, iar anul viitor vor fi și mai multe. Când am fost în vară în Cluj le-am spus celor de la Fapte despre proiect și ei au vrut să îl aducă și în România. Așa s-a născut Classic Unlimited. Însă pentru mine nu sunt locuri neobișnuite. Mie mi se pare normal ca muzica să fie adusă acolo unde oamenii își trăiesc pasiunile. Însă unul dintre cele mai exotice locuri în care am cântat a fost o stație de epurare, într-un bazin care a fost golit, iar acustica a fost incredibilă”, a povestit Bogdan.

Bogdan Vaida reprezintă Clujul în Germania, însă își păstrează iubirea pentru țară în suflet. Spune că publicul este diferit de la un concert la altul, însă în România a observat că tinerii sunt cei care participă cel mai mult la evenimentele în care pianul este în centrul atenției. Bogdan încearcă să mențină o dinamică a muzicii pe care o interpretează, motiv pentru care încearcă liniile melodice ale unor compozitori cât mai diferiți.

„Încerc să fac un program cât mai variat mai ales pentru Classic Unlimited. Nu am un compozitor pe care mă axez în mod special. Și e mai interesant și pentru mine dacă interpretez piese cât mai diferite”, spune pianistul.

În Cluj-Napoca, Bogdan a susținut trei concerte în locații atipice: în atelierul de reparații auto-moto Autoworld Audi, în tipografia Daisler Print House și în biroul Asociației Fapte.

Pianistul Bogdan Vaida s-a născut la Cluj-Napoca în 8 septembrie 1981. A absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj, apoi a continuat studiile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” sub îndrumarea profesoarei Ninuca Oșanu Pop. În 2002 a plecat cu o bursă Erasmus în Freiburg, Germania, la „Musikhochschule”, unde a rămas până la absolvirea studiilor.

S-a stabilit în Germania, la Freiburg, și a a susținut numeroase concerte în mai multe țări din Europa. În prezent, Bogdan Vaida este solistul turneului Klassik Mittendrin, care a debutat în octombrie 2015 în Germania.

Classic Unlimited este un turneu organizat de Asociația Fapte, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și susținut de Staropramen.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.