Bogdan Mirică, regizorul filmului Câini, alături de actorii Gheorghe Visu, Vlad Ivanov și Raluca Aprodu au fost prezenți la TIFF Lounge. Printre temele de discuție s-au numărat diferența dintre realitate și film în producția Câini distinsă la Cannes cu Premiul FIPRESCI, puterea scenariului și simbolistica personajelor.

De la stânga la dreapta: Gheorghe Visu, Bogdan Mirică, Vlad Ivanov, Raluca Aprodu și Mihnea Măruță.
De la stânga la dreapta: Gheorghe Visu, Bogdan Mirică, Vlad Ivanov, Raluca Aprodu și Mihnea Măruță.

Întrebat dacă filmul Câini ar putea fi numit o parabolă politică, regizorul Bogdan Mirică a dat categoric un răspuns negativ: ,,Am citit la un moment dat un fel de evaluare a scenariului. Cineva spunea ca e o parabolă după Biblie. (râde) Dar nu este nici măcar o parabolă a situației politice. În niciun caz nu am vrut să-mi dedic cinci ani de viață pentru a vorbi de politicieni.”

S-a dedicat însă, așa cum singur declară, unui film pe care l-a vrut un comentariu a ceea ce a înțeles el până acum despre viață și despre film. L-a interesat ideea de masculinitate ca relație între personaje, cum ele se autodistrug din cauza ego-ului.

,,Scenariul este fascinant pentru mine care încă n-am văzut filmul. Totul a fost foarte exact și destul de nou pentru mine cu toată experiența dinainte. Eram destul de obișnuit să improvizez. Aici lucrurile au mers foarte exact. El știa dinainte ce vrea, cum vor arăta lucrurile. M-am pliat după text, n-am pus nicio virgulă de la mine.”, a spus actorul Gheorghe Visu.

Vlad Ivanov a povestit că scenariul a participat la mai multe festivaluri. Cât privește personajul său spune că acesta ,,l-a locuit din prima clipă”. Personal i-au plăcut foarte mult producția și locurile de filmare care, potrivit lui, l-au ajutat să își adune starea necesară pentru a interpreta personajul.

,,La scena finală stăteam pe prispa casei când nu filmam și tot timpul parcă se întâmpla ceva cu mine. Nu voiam să pierd starea pe care o câștigasem la filmare.”, a mai adăugat el.

Vlad Ivanov
Vlad Ivanov

Tot despre scenariu a vorbit și Raluca Aprodu care a spus că a fost foarte interesată de povestea filmului și de echipa cu care a lucrat. De asemenea, despre personajul său a menționat faptul că cel mai mult s-a regăsit în partea în care femeia a găsit puterea să-și înfrunte bărbatul.

,,Asta facem noi la sat, ne mai batem, ne mai omorâm.”

Întrebat fiind dacă prin replica ,,Asta facem noi la sat, ne mai batem, ne mai omorâm” a vrut să ofere imaginea asupra mediului rural actual, care nu mai e idilic așa cum toată lumea spune, Bogdan Mirică a spus ușor ironic că intenția sa nu a fost niciodată să restituie realitatea:

,,Dacă voiam asta trebuia să pun niște termopane și niște boxe cu muzică populară. Nu sunt un mare etnograf ca să pretind că aș putea capsula într-o oră jumate ce e satul românesc.”

Gheorghe Visu a mai adăugat: ,,E un film despre bărbăție, putere, neputință și mi s-a părut diferit de orice altă imagine a satului pe care o vedem idilic în alte filme. Nu e un film despre sat, e un film despre un loc în care lucrurile se petrec așa cum se petrec până la un punct când și răul trebuie să înceteze.”

Gheorghe Visu
Gheorghe Visu

Despre structura non-liniară a filmului tot el spune că și-a dorit ca prin asta spectatorul să fie implicat, absorbit de film.

,,N-am făcut școală de film, vreau să fac filme care să fie oneste. Există regizori la care admir foarte mult demersul. Înainte am scris scenarii, mă certam cu regizorii care regizau și m-am decis să regizez eu. Ce fac mai încolo? Nu știu, vedem. Sunt destul de fatalist.”, a mai spus regizorul.

Culisele producției

Pentru a face acest rol Gheorghe Visu a slăbit 25 de kilograme. Bogdan Mirică recunoaște că și-a propus ca personajele sale să fie niște arhetipuri. Frumusețea pe care a căutat-o la actori nu trebuia să fie neapărat una modernă, ci trebuia să transmită foarte mult: ,,Există fete frumoase care au un soi de ostentație și sunt fete frumoase tăcând.”

Raluca Aprodu
Raluca Aprodu

De asemenea, el a mai spus că pentru acest film chiar și rolul de câine a beneficiat de audiții. Cum s-a decis?

,,Am văzut cum dresorul lui a spus un cuvânt, iar câinele a mușcat scoarța copacului. La următorul cuvânt însă, a stat cuminte. Cu asta m-a convins.”

Despre titlul filmului, Bogdan Mirică a mai adăugat la final faptul că i-a plăcut ideea de parte animalică din natura umană, dar și faptul că oamenii ar putea să creadă că e un film despre câini.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.