14 noiembrie 2015

Biserica Reformată Centrală s-a transformat în catwalk. Colecţia Irinei Voinea a atras toate privirile

By In Cooltura, Special

Neobişnuitul show de modă ce a avut loc vineri seara la Biserica Reformată Centrală de pe strada Kogălniceanu, în cadrul ZAIN – Design Expressions, a scos la iveală pentru publicul clujean iubitor al frumosului, doi designeri, Irina Voinea şi Ovidiu Pop, şi ale lor colecţii fresh, cuminţi, în ton cu neaşteptata locaţie.

foto Cosmin Ignat

foto Cosmin Ignat

Modelele au defilat pe culoarele bisericii, pe acordurile înălţătoare ale sopranei Simona Baltog, acompaniată la pian de Adela Bihari, reuşind să creeze un uşor contrast intrigant, dar în acelaşi timp făcând ca totul să se îmbine perfect. În colecţia Irinei Voinea am descoperit o combinaţie captivantă de stofe de lână cu mătase folosite la pantaloni, bumbacuri pentru cămăşi, dar şi brocarduri lucioase, toate în tonuri naturale.
Dacă de obicei designerii vin cu un concept gândit, după care se alege locaţia care trebuie să fie în conformitate cu hainele create, de această dată locaţia, Biserica Reformată Calvină, a determinat direcţia spre care designerii să o ia.

“Conceptul de la care a pornit tot a fost însăşi locaţia şi având în vedere că ne-am ales cu o locaţie atât de spectaculoasă, ne-am inspirat din cromatică, din mood-ul pe care îl transmite o locaţie de acest gen, grandioasă şi în acelaşi timp tradiţională, şi am vrut să aducem în acelaşi timp şi ceva în contrast, să fie uşor non-conformist, ceva la care să nu se aştepte lumea”, a spus Irina Voinea.

Tânăra creatoare a venit cu o colecţie bărbătească casual-elegantă, stilul care o defineşte. IVY by Irina Voinea este prima ei colecţie sub acest nume, dar a mai creat inclusiv pentru clienţi particulari, unul dintre ei fiind chiar cunoscutul artist, Smiley, care de aproape doi ani poate fi văzut purtând creaţiile Irinei la evenimente şi spectacole.
Pentru ea contează ca hainele ei să mergă de pe podium, direct în stradă, deoarece, spune ea, hainele prind viaţă pe om şi hainele în sine se îmbină perfect cu atitudinea omului care le poartă.

de la stanga: Adela Bihari, Ovidiu Pop, Irina Voinea, Simona Baltog

de la stanga: Adela Bihari, Ovidiu Pop, Irina Voinea, Simona Baltog

foto Sergiu Negrean

foto Sergiu Negrean

“Chiar dacă hainele bărbăteşti pe care le fac, au şi o tentă uşor feminină, pentru că în orice există şi feminin şi masculin, o haina bărbătească trebuie să emane masculinitate. Nu-s neapărat de acord cu hainele bărbăteşti care sunt mult prea conceptuale, prea duse într-o zonă artisitică, deşi până la urmă artistul e liber să facă ce vrea”, spune tânăra.

În general, face haine made to measure, cu design unicat, gândite pentru fiecare client în parte. Încearcă să cunoască omul din faţa ei şi să-i creeze un stil. Nu crede în trenduri ci în faptul că fiecare om este unic în felul lui şi are puterea de a se autodescoperi şi autodezvolta.

“De ce să urmezi un standard, când tu poţi să scoţi din tine exact ce te reprezintă pe tine 100%, pentru că hainele sunt cumva doar o extensie a personalităţii fiecăruia şi dacă tu te simţi bine îmbrăcat în ceva, emani lucrul ăla”.

Fiind pasionată de meşteşuguri şi tehnici vechi, tradiţionale de creare a hainei, îşi doreşte ca pe viitor să cocheteze şi cu zona de haute couture, pentru a crea piese deosebite, care să reziste în timp, la fel ca o rochie Dior, sau o jachetă Chanel.
Şi prin fashion show-ul de vineri, Zain – Design Expressions (desfăşurat între 12-15 noiembrie) a continuat iniţierea unui dialog în jurul fenomenului de design românesc la Cluj. Dialogul se poartă între comunitatea designerilor şi publicul larg, cel care îndrăgeşte designul şi vrea să-l înţeleagă şi să-l consume deopotrivă.

foto Cosmin Ignat

foto Cosmin Ignat

sergiu negrean1

foto Sergiu Negrean

foto Sergiu Negrean

foto Sergiu Negrean

foto Cosmin Ignat

foto Cosmin Ignat

1 Comment
  1. […] Biserica Reformată transformată în catwalk […]

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.