Arhiepiscopia Ortodoxă a Clujului a remis redacției bilanţul activităţilor din anul 2020.

Ieri s-au desfăşurat lucrările Adunării eparhiale și a fost prezentat bilanţul activităţilor Arhiepiscopiei Clujului din anul 2020 sub aspect spiritual, administrativ, economic, cultural şi misionar-social. Şedinţa Adunării a fost precedată de slujba de Te-Deum săvârșită în paraclisul Facultății de către Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.

 

 

Potrivit reprezentanților Arhiepiscopiei Clujului, evenimentele anului au fost:

  • Alegerea, hirotonia şi instalarea, la 23 februarie 2020, a Episcopului-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului: Preasfinţitul Părinte Benedict Bistriţeanul.
  • Împlinirea a 30 de ani de arhierie ai Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, pe data de 25 februarie 2020, eveniment sărbătorit în Catedrala Mitropolitană. Cu acest prilej, în ajunul sărbătorii, a fost lansată cartea „Crăciunul şi Paştile aduc bucuriile”, în cadrul serilor culturale organizate la Muzeul Mitropoliei Clujului.
  • Împlinirea a 80 de ani de la punerea în aplicare a Dictatului de la Viena, eveniment marcat printr-o seară culturală, intitulată „Biserica Ortodoxă din Transilvania, în furtuna anilor 1940-1944”, organizată la Muzeul Mitropoliei Clujului, în data de 20 februarie, dar şi prin pomenirea, la 30 august 2020, în toate bisericile eparhiei, a celor ce au murit sau au suferit în urma acestui act dramatic.
  • Manifestările religioase și culturale ce au marcat „Anul omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor” şi „Anul comemorativ al filantropilor ortodocşi români”.

Misiunea în rândul tinerilor

„Anul trecut au fost organizate la Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi, dar şi la Mărişel, 10 tabere pentru copii şi tineri cu scop recreativ, dar şi o tabără dedicată pregătirii voluntarilor, întruniri la care prezenţa ierarhilor noştri a fost o constantă, toate desfăşurate în conformitate cu normele igienico-sanitare aflate în vigoare.

La Centrul de Tineret din Câmpeneşti, pe lângă lucrările de finisare şi utilare a corpului principal, s-a mai demarat un proiect care constă în construirea unui foişor pentru tineri.

În urma campaniei „Dăruieşte o tabletă pentru o şansă la educaţie”, 54 de tablete electronice au fost donate Inspectoratelor Şcolare din judeţele Cluj şi Bistriţa-Năsăud, pentru a fi oferite, prin şcoli, elevilor din mediile defavorizate. În sprijinul tinerilor studioşi, dar fără posibilităţi financiare Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” a oferit 34 de burse în valoare totală de 103.200 de lei.

Misiunea în societate

Arhiepiscopia Clujului are în prezent în derulare 55 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. Au fost derulate două campanii de donare de sânge inițiate de Protopopiatul Cluj I și ASCOR Cluj.

În anul 2020 a fost deschis Serviciul de ambulanţă „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca; s-a făcut recepția celui de-al treilea proiect social al Parohiei „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca, în care va funcționa un program after-school destinat copiilor din familiile defavorizate; s-a pus piatra de temelie pentru Biserica Aşezământului social pentru copii „Sf. Siluan Athonitul” ce va fi construit la Dorolea, județul Bistrița-Năsăud; de asemenea, s-a implementat proiectul privind colectarea, recondiționarea și reciclarea ecologică de textile uzate, prin amplasarea a 65 de containere securizate în proximitatea bisericilor din Cluj-Napoca, Dej și Câmpia Turzii.

Anul trecut au fost acordate ajutoare financiare și materiale în valoare de 1.528.281 lei: 109.490 lei din Fondul „Filantropia”; 166.746 lei din proiectul „Cutia Milei pentru săraci”; 300.045 lei din colecta organizată în Postul Crăciunului, restul de 952.000 lei reprezentând valoarea sprijinului acordat în perioada crizei provocate de coronavirus.

La acestea se adaugă şi sumele din Fondul Central Misionar şi Fondul de întrajutorare pastorală, în valoare de 516.800 lei, din care au fost ajutaţi preoţii și parohiile lipsite de posibilităţi materiale.

Pentru a sprijini criza din sistemul medical, Arhiepiscopia Clujului a donat Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca suma de 181.145 lei, pentru achiziţionarea de materiale sanitare de primă necesitate, și un monitor pentru funcţiile vitale Biocare iM 12 E, cu accesorii, în valoare aproximativă de 7.000 lei, Prin cele 4 cantine sociale, la care se adaugă Cantina Facultăţii de Teologie din Cluj-Napoca, Arhiepiscopia Clujului a oferit zilnic hrană şi asistenţă la domiciliu pentru 450 de familii sau persoane singure, iar ajutoarele au fost în valoare de 45.000 lei. La nivelul tuturor protopopiatelor din eparhie au existat astfel de acţiuni filantropice şi de voluntariat.

În anul 2020, la nivelul Eparhiei Clujului, a fost cheltuită suma totală de 15.945.730 lei în scop filantropic, de care au beneficiat anul trecut aproape 16.000 de persoane.

În Arhiepiscopia Clujului erau anul trecut în construcţie 66 de biserici, mănăstiri şi edificii bisericeşti, în diferite stadii, de la fundaţie până la pictură şi au fost sfinţite sau resfinţite 36 de biserici.

Printre proiectele Arhiepiscopiei, pentru anul 2021 se numără: continuarea lucrărilor la mozaicul din Catedrala Mitropolitană, continuarea lucrărilor la Centrul Misionar Social „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj-Napoca, finalizarea lucrărilor la Centrul de tineret din Câmpeneşti, amenajarea Căminelor de bătrâni din Baciu și Făget, deschiderea unui Centru de îngrijiri paliative la Bistrița, începerea cursurilor din cadrul Școlii primare ortodoxe „Sf. Stelian” din Bistrița și sfințirea Bisericii monument istoric din Săliștea Veche, județul Cluj.

De asemenea, amintim seria de manifestări religios-culturale şi editoriale propuse pentru a marca: Centenarul Eparhiei Clujului (1921-2021), un secol de la nașterea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania și un deceniu de la alegerea și întronizarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei ca Arhiepiscop și Mitropolit.

Dialogul dintre cler şi mireni în Biserica Ortodoxă

Conform Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, Adunarea eparhială este organismul deliberativ pentru toate chestiunile administrative, economice, culturale, social-caritative şi misionare ale Eparhiei. Aceasta se compune din reprezentanţi ai clerului şi credincioşilor, în proporţie de o treime clerici şi două treimi mireni, aleşi pe termen de 4 ani, numărul total al membrilor fiind de 30.

Implicarea mirenilor în actul de organizare a vieţii bisericeşti reprezintă o componentă esenţială a Ortodoxiei româneşti, care pune accent pe conlucrarea celor două dimensiuni ale Bisericii: poporul şi clerul”, a transmis Biroul de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.