Bilanț bun în 2019 al inițiativei teatrale „Texte bune în locuri nebune”

Teatru

Inițiativa teatrală independentă „Texte bune în locuri nebune”, inițiat de actorul Ionuț Caras a prins avânt în ultimii ani, venind cu texte din ce în ce mai bune, în locuri cât mai ”nebune”.

„Pentru noi 2019 a fost un an plin și solicitant. Am reușit (cu foarte mult ajutor și susținere din partea prietenilor și colaboratorilor Texte bune) să construim spectacole mai complexe care ating subiecte sensibile”, au spus reprezentanții „Texte bune în locuri nebune”.

Astfel, pentru Ionuț Caras și colaboratorii săi, 2019 a însemnat un an în care spectacolele au fost jucate în locuri cât mai inedite: podul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, Memorialul Închisoarea Pitești, Casa Tranzit.

Patru spectacole-lectură sau perfomance-uri au fost puse în scenă: Basme vechi și basne noi, Pe ei!, Discursuri politice care n/au schimbat lumea, și Oaia Neagră de la Cluj.

Prin spectacolul „Basme vechi și basne noi”, actorii au ajutat publicul clujean să intre în legătură cu basme vechi, povestite printre bătrâni, dar și mai noi, care au ilustrat problemele societății contemporane.

„Mari discursuri care N/au schimbat lumea”, a cuprins o colecţie de fragmente din discursuri ale unor personalităţi politice celebre, care au avut răsunet şi au atras după sine consecinţe.

Imagine din spectacolului „Pe ei!

Pornind de la „Fenomentul Pitești”, experimentul comunist de reeducare ce consta în distrugerea psihică a individului, a apărut ideea spectacolului „Pe ei!”, care a fost conceput special pentru a se juca la Memorialul Închisoarea Pitești.

Spectacolul „Oaia Neagră de la Cluj” a fost unul tip reconstituire, care a adus o viziune artistică asupra istoriei recente și, mai ales, asupra figurii controversate a celui care a fost supranumit de către generalul Victor Stănculescu ca ”monstrul de la Cluj” sau ”oaia neagră de la Cluj”, actorul și revoluționarul Călin Nemeș.

Spectacolul „Oaia Neagră de la Cluj” in memoriam Călin Nemeș

Anul 2019 a fost și anul cu două premiere pentru „Texte bune în locuri nebune” și anume, un spectacol construit înafara Clujului (Pe ei! a fost gândit special pentru a fi jucat la fosta închisoare din Pitești), care de asemenea a fost jucat de mai multe ori. Până acum, fiecare spectacol a fost jucat o singură dată.

„Le mulțumim sponsorilor și susținătorilor noștri, designerilor, fotografilor, artiștilor media, personalului tehnic al Teatrului Național din Cluj care ne-a sprijinit de fiecare dată cu aparatura necesară, studenților Facultății de Teatru și Televiziune”, au adăugat reprezentanții inițiativei.

Următorul spectacol va avea loc în 20 ianuarie, la Casa Tranzit cu spectacolul „Pe ei!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *