Editura Humanitas a lansat pe piaţă volumul “Beau, deci exist. O călătorie filosofică în lumea vinurilor” de britanicul Roger Scruton, filosof şi traducător de filosofie.

Cartea e una de călătorii asezonată cu pagini interesante despre legătura dintre filosofie şi…vin.

Cartea costă 42 de lei.

beau-deci-exist-o-calatorie-filozofica-in-lumea-vinurilor_1_fullsize

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ieri, circa 30 de clujeni au asistat la lansarea de carte de la Librăria Humanitas a acestui elegant volum. Cartea a fost lansată de profesorul de filosofie Ion Copoeru, de la Universitatea “Babeş-Bolyai” şi Delia Banga, proprietarul magazinului de vinuri Crama Noastră, somelier recunoscut şi horticultor cu doctorat în domeniu.

Universitarul Ion Copoeru a prezentat nuanţat această carte deşi unele pasaje l-au nemulţumit profund, mai ales cele în care filosofia lui Edmund Husserl, unde Copoeru e specialist, este pasată în câteva rânduri ca nu foarte semnificativă în  istoria filosofiei.

“Sunt extrem de multe de discutat despre această carte, deschide drum spre reflecţie. Cu siguranţă Scruton e un alcoolic, şi recunoaşte asta în cartea lui. Autorul face o pledoarie pentru consumului de vin in singurătate. Eu sunt de părere că vinul trebuie consumat înconjurat de prieteni. Scuton se detaşează de băutul în stil barbar.  E un fel de parafrază la Descartes cu celebrul “Gândesc, deci exist”. Scruton se detaşează de băutul în mod barbar. E in fond o carte de călătorie şi de asocieri culturale, foarte bine de citit. Aş reproşa modul condescendent al autorului, faptul că el ştie mai bine ca noi care e vinul cel mai bun, ori nu e aşa. Cartea e un imbold de a reflecta la mai multe lucruri, de la vin la filosofie. E o carte spumoasă, efervescentă. Evident sunt pasaje întregi cu care nu sunt de acord dar vă recomand să citiţi cartea”, a spus Copoeru.

Somelierul Delia Banga a spus că e în curs de citit “Beau, deci exist” şi a trecut la o serie de chestiuni ce ţin de industria vinului. Ea conduce vinoteca Crama Noastră, a absolvit Horticultura şi vinde vinuri de 6 ani. A străbătut lumea şi şi-a luat un doctorat în materie de…vinuri.

“Vinul are o componentă socială, predispune la discuţii prieteneşti. Cel mai bun vin e cel care îţi place şi cel pe care ţi-l permiţi. După şase anj de vândut vin pot să vă spun că e un vin bun la noi costă de la 20 de lei în sus. Nu îl poate scoate producătorul mai ieftin. Multe vinuri din comerţ nu se pot numi vinuri…Eticheta cea mai importantă e cea din spate. Acolo vezi exact ce e produsul. V-aş mai recomanda să beţi apa  lângă vin şi nu în vin. De asemenea vinurile se împart în spumante, spumoase şi frizzante. Un pahar de vin trebuie să fie ciocnit! Vă recomand să îl ciocniţi! Vinurile au trepte de calitate. În alegerea unui vin 30 la sută e obiectivitate şi 70 la sută e subiectivitate. Vinul e un produs alimentar, se face exclusiv din fermentarea strugurilor. Ceea ce nu se obţine din struguri nu se poate numi vin. Vinul de coacăze sau de soc nu e propriu zis vin. Vă invit acum  la un vin uşor, tip frizzante. Şi promit să citesc şi cartea”, a încheiat aceasta

beau
Somelierul Delia Banga şi filosoful Ion Copoeru, ieri, la lansare

 

 

 

2 COMENTARII

  1. […] Editura Humanitas a lansat pe piaţă volumul “Beau, deci exist. O călătorie filosofică în lumea vinurilor” de britanicul Roger Scruton, filosof şi traducător de filosofie. Cartea e una de călătorii asezonată cu pagini interesante despre legătura dintre filosofie şi…vin.  Siteul partener Clujulcultural.ro a fost la lansare şi ne spune de ce este o carte pe care merită s-o ai în biblioteca. Citeşte aici relatarea.  […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.