Barbu despre situl Roşia Montană: Nu poate fi înscris pe Lista Tentativă UNESCO

Special

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a apreciat, marţi, că dacă lucrările de cercetare şi punere în valoare a patrimoniului din Roşia Montană vor continua, peste 7-10 ani vor fi foarte mari şanse ca localitatea să fie înscrisă pe Lista Tentativă UNESCO, acesta opinând că aşa cum arată situl în prezent nu e nicio şansă.

„Convingerea mea este că dacă ceea ce am văzut astăzi (n.red.: în cadrul vizitei efectuate marţi la Roşia Montană) va continua şi vom avea cu adevărat circa 30 de kilometri de galerie romană, medievală şi tereziană conservaţi, cele 120 de clădiri care sunt destinate să fie conservate vor fi restaurate, situl va avea un aspect urbanistic împrospătat şi restituit, cred că peste circa 7-10 ani într-adevăr vom putea cu foarte mari şanse să facem un proiect de înscriere pe Lista Tentativă UNESCO. Aşa cum arată situl acum nu avem nicio şansă’, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Culturii.

Daniel Barbu a vizitat marţi, alături de membri ai Comisiei Comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru Relaţia cu UNESCO o parte din galeriile romane de la Roşia Montană şi a avut, de asemenea, discuţii cu reprezentanţi ai companiei Roşia Montană Gold Corporation, autorităţilor locale şi judeţene, precum şi cu ai unor organizaţii neguvernamentale care susţin proiectul minier din Munţii Apuseni, întâlniri la care presa nu a avut acces.
Reprezentanţii Alburnus Maior, asociaţie care se opune acestui proiect, au refuzat să participe la întâlnirea cu membrii comisiei şi cu ministrul Culturii deoarece aceasta urma să se desfăşoare într-o clădire restaurată de către RMGC, invitându-i pe parlamentari la sediul organizaţiei.
În aprilie, într-o scrisoare deschisă, Alburnus Maior i-a solicitat ministrului Culturii, Daniel Barbu, poziţionarea Roşiei Montane pe Lista Tentativă a României pentru includerea în Patrimoniul Universal UNESCO, membrii asociaţiei susţinând că acest lucru ‘este un demers care trebuie să fie prioritar pentru orice autoritate însărcinată cu protecţia patrimoniului şi cu atât mai mult pentru Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional’.
În ceea ce priveşte vizita de marţi, ministrul Daniel Barbu a spus că aceasta a avut drept scop ca fiecare dintre membrii comisiei, şi el la rândul său, să vadă la faţa locului despre ceea ce este vorba, ‘să se lămurească, să-şi formeze o opinie şi apoi (…) să ia o decizie’.
Daniel Barbu a opinat că, din punct de vedere al patrimoniului, s-au făcut ‘ lucruri cu totul extraordinare’, subliniind că ‘este pentru prima dată în istoria arheologiei româneşti când se face arheologie subterană’.
Ministrul a mai spus că ‘niciodată în istoria arheologiei româneşti, pentru un proiect, pentru un sit nu s-au investit atât de multe resurse financiare, pe de o parte, de pricepere şi expertiză academică, de cealaltă parte’.
Proiectul minier de la Roşia Montană are nu numai susţinători, ci şi opozanţi. Compania care doreşte să exploateze zăcământul auroargintifer de la Roşia Montană a investit până în prezent peste 450 milioane de dolari, în condiţiile în care exploatarea nu a demarat încă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *