14 octombrie 2013

Balerinii clujeni sunt umiliţi de stat! Lucrează pe salarii minime!

By In Esenţial

Umilinţă totală pentru balerinii clujeni de la Opera Maghiară şi de la Opera Română. Salariile acestora, în marea lor majoritate sunt minime pe economie. Explicaţia?

“Opera Naţională Română are 45 de angajaţi plătiţi la nivelul salariului minim pe economie. Majoritatea dintre aceştia sunt din corpul de balet. Contextul e dictat de faptul că aceştia au nivel de studii medii şi de ordonanţa de Guvern prin care s-au diminuat salariile bugetarilor cu 25 la sută şi totodată s-a anulat al 13 lea salariu. Această decizie a transformat corpul de balet al Operei Naţionale Române Cluj în cea mai defavorizată categoria bugetară din România , o categorie care spre deosebire de medici, profesori şi contabili, este lipsită de posibilitatea de a obţine venituri suplimentare din practicarea meseriei lor” scrie într-o informare prezentată astăzi presei de către oficialii Operei Române, care anunţă spectacolul de balet Anotimpurile, sponsorizat de persoane care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

“Există salarii groaznice şi în cazul Operei noastre. Ne este jenă să semnăm un contract cu salariul brut de 700-800 lei, dar artiştii acceptă netul de 610 lei.  Şi asta pentru că asta ştiu să facă şi asta le place” a declarat şi Aron Kosztan, directorul adjunct al Operei Maghiare de Stat Cluj,  prezent astăzi la conferinţa de presă de la Opera Română.

opera

Oficialii Operei au anunţat spectacolul “Anotimpurile”, finanţat privat

Clujulcultural.ro l-a întrebat pe acesta cum i se pare, în acest context, proiectul studioului de operă Viva Vox despre care am scris pe larg aici

“Este foarte bună ideea, o susţin, sper să fie o iniţiativă pe termen cât mai lung. Chiar apreciez ideea” a mai spus Aron.

Balerin clujean: Suntem la limită!

Clujulcultural.ro a stat de vorbă cu unul din cei mai vechi balerini din Corpul de balet al Operei Române.

“Nu îmi daţi numele la ziar ca am probleme! Stau de vorbă doar dacă nu  îmi daţi numele la ziar. Eu fac balet din pasiune. Sunt unul din cei mai bine plătiţi, faţă de majoritatea colegilor mei. Cunosc dramatismul unor situaţii din corpul nostru de balet. Cum să trăieşti la Cluj cu 600 de lei? Dumneavoastră aţi putea? Chestia asta cu banii durează de ani şi ani. Suntem bugetari, statul ne plăteşte foarte  prost. Nu avem unde merge! Şi aşa baletul nu prea atrage bani deşi noi ne străduim. Directorii de Operă se chinuie să atrag fonduri dar nu prea vin sponsorii. Eu apreciez enorm iniţiativa asta a acestor sponsori care ne dau acum al 13 salariu (circa 1000 lei per balerin n.r.) iar noi facem Anotimpurile (e vorba de spectacolul finanţat de sponsori anonimi din 18 octombrie, ora 18.30, Opera Română n.r). Situaţia e peste tot la fel de grea, iar decizia de atunci a guvernului Boc a fost o lovitură dură pentru noi. Măcar daca ni se dădea al 13-lea salar, era mare lucru în decembrie salarul ăla. Unii dintre noi se descurcă absolut la limită, ăsta e adevărul” ne-a spus acesta.

Aşa cum am informat, o serie de sponsori clujeni, anonimi, au strâns 50.000 de lei pentru corpul de balet, care va primi astfel al 13-lea salar. În contrapartidă, acesta pune în scenă Anotimpurile de Vivaldi, în 18 octombrie la Opera Română. Intrarea e liberă!