Atlasul frumuseţii, cea mai mediatiază expoziţie, vernisată la Cluj

Esenţial Vizual

Photo Romania va găzdui astăzi vernisajul expoziției Atlasul frumuseții a Mihaelei Noroc, cel mai mediatizat proiect românesc de artă fotografică. Evenimentul va avea loc la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, începând cu ora 18:00. Tot atunci va fi vernisată și expoziția Midnight Milk a artistei norvegience Marie Sjøvold.

Mihaela Noroc a călătorit în 37 de țări și a captat diversitatea planetei prin intermediul chipurilor feminine pe care le-a fotografiat. Atlasul frumuseții e un proiect românesc independent, susținut de oameni din întreaga lume. Povestea din spatele lui a fost tratată de posturi de televiziune ca CNN sau publicații ca „The Telegraph”, „Forbes” sau „The Independent”.

Mihaela Noroc - Atlasul frumusetii

Proiectul Midnight Milk se concentrează asupra schimbărilor pe care le produce maternitatea în identitatea femeii. Marie Sjøvold e unul dintre cei mai apreciați fotografi norvegieni ai momentului. A expus în galerii din Italia, China, Germania, Franța, Norvegia sau Danemarca. În 2013, lucrările ei au fost expuse la Centrul Nobel pentru Pace din Oslo. În 2011, a fost distinsă cu European Photo Exhibition Award. Marie Sjøvold a fost inclusă într-un top 10 al celor mai importanți fotografi norvegieni contemporani de theculturetrip.com. Lucrările ei au apărut în albume de artă fotografică și reviste specializate din toată lumea.

Conferință despre fotografia maghiară a secolului XX cu Colin Ford și Korniss Péter

Joi, 21 mai, începând cu ora 18:00, Casa Photo Romania din Piața Ștefan cel Mare, numărul 18, va găzdui conferința Eyewitness, o prezentare despre cei mai mari fotografi maghiari ai secolului trecut, la care vor vorbi Colin Ford, fostul director al Muzeului de Fotografie, Film și Televiziune din Marea Britanie și Korniss Péter, câștigător al premiului Pulitzer în 2004 și director al Muzeului Național de Fotografie din Budapesta. Colin Ford e unul dintre cei mai cunoscuți conferențiari din lume în domeniul istoriei și teoriei fotografiei. Din 1992, este director al Muzeului Național din Țara Galilor. Royal Photographic Society din Marea Britanie a fondat, în 2003, un premiu pentru contribuțiile în domeniul curatoriatului care îi poartă numele. Korniss Péter s-a născut la Cluj-Napoca, în 1937, și s-a mutat la Budapesta în 1949, împreună cu familia sa. Este unul dintre cei mai apreciați fotografi maghiari ai ultimelor decenii.

În aceeași zi, începând cu ora 20:00, la Casa Photo Romania va fi proiectat filmul documentar INSIGHT: An Eye on Bucharest’s Galleries, realizat de fotograful Miluță Flueraș. De la 20:30 va avea loc vernisajul expoziției Anuda Plus a artistului clujean Dorel Găină. Evenimentul se va desfășura la Reactor de Creație și Experiment.

Sylvia Plachy, unul dintre cei mai apreciați fotografi ai lumii, expune la Cluj

Artista americană de origine maghiară Sylvia Plachy expune în România pentru prima dată, în cadrul Photo Romania Festival. Expoziția ei, Waiting Patiently, e găzduită de Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, iar vernisajul seriei fotografice va avea loc vineri, 22 mai, începând cu ora 17:00. Sylvia Plachy este unul dintre cei mai importanți invitați ai Photo Romania Festival 2015. S-a născut la Budapesta și trăiește în New York. Este artist fotograf din 1965. A muncit timp de 30 de ani ca fotojurnalist la „Village Voice”, iar fotografiile ei apărute în cadrul publicației (o fotografie fără legendă foto, o dată pe săptămână) au fost incluse în prima ei carte – Unguided Tour (1990), care i-a adus premiul ICP Infinity. Sylvia a colaborat, ca freelancer, cu publicații precum „Art Forum”, „Vogue”, „Fortune” și „New York Times”. Cartea ei, Self Portrait with Cows Going Home, o istorie a Europei de Est din  perspectivă personală, a fost distinsă cu Golden Light Award în 2004. Artista are expoziții personale în galerii și muzee din întreaga lume: The Minneapolis Institute of Art, The Queens Musem, galerii din Manchester, Madrid, Paris, Beijing, Los Angeles, New York. Fotografiile ei fac parte din colecțiile unor muzee prestigioase precum Museum of Modern Art (MoMa) – New York, The Houston Museum, The High Museum, The Minneapolis Museum of Art, The San Francisco Museum of Art. După vernisaj, de la ora 18:30, Sylvia Plachy va susține o conferință la Casa Photo Romania.

În aceeași seară vor avea loc și vernisajele expozițiilor realizate de artiștii maghiari Pettendi Szabó Péter și Ádám Gyula, Background. Have you ever been to Budapest, respectiv Poetica portretului. Evenimentele se vor desfășura la Casa Photo Romania, începând cu ora 19:30, respectiv 20:30. Expozițiile sunt incluse în secțiunea “Fotografi maghiari la Photo Romania Festival”.

Photo Romania Festival aduce la Cluj 10 zile de expoziții, conferințe, ateliere și concursuri de fotografie. Festivalul este cel mai mare eveniment de profil din Europa de SE, iar ediția din acest an include 70 de expoziții ale unor fotografi români și străini de renume internațional, peste 20 de workshopuri susținute de specialiști, de la fotografia de nud la cea de arhitectură, conferințe, concerte și alte evenimente speciale.

Creat în 2010, sub titulatura FIAF, Festivalul Photo Romania a adus fotografia în prim-planul vieţii culturale româneşti şi a reuşit să înscrie Clujul în reţeaua mondială a festivalurilor de fotografie de înaltă ţinută. De altfel, prestigioasa publicaţie britanică „The Telegraph” a inclus Photo Romania în lista celor mai importante festivaluri de profil din lume.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *