13 octombrie 2017

„Atârnând de o sfoară”, cea mai de succes producție a Companiei “Di Filippo Marionette” din Italia vine la Festivalul Internațional „Puck”

By In Esenţial, Teatru

Sala Operei Naționale Române din Cluj-Napoca va găzdui luni, 16 octombrie, la ora 9,30, deschiderea celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional al Teatrelor de Păpuși și Marionete „Puck”.

Între premierele pe care manifestarea le aduce la Cluj se află și spectacolul „Atârnând de o sfoară”, cea mai de succes producție a Companiei “Di Filippo Marionette” din Italia, care a cucerit publicul din întreaga lume cu expresivitatea extraordinară a marionetelor lucrate manual.

 Ediția din acest an a festivalului organizat de Teatrul de Păpuși „Puck” se va desfășura între 16 și 20 octombrie. Vor avea loc 21 de spectacole și un atelier de mânuire a păpușilor condus de Stephen Mottram (Oxford), intitulat „Logica Mișcării”.

Juriul competiției este format din Roxana Croitoru – teatrolog, Katona József – regizor, Ovidiu Pecican – dramaturg și Epaminonda Tiotiu – scenograf, iar președinte va fi Slobodan Marković – director al Festivalului Internațional de Teatru pentru Copii din Subotica, Serbia.

Reprezentațiile vor avea loc pe scenele unor instituții precum Opera Națională Română din Cluj-Napoca, Casa de Cultură a Studenților, Opera Maghiară de Stat, Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, teatral independent ZUG.Zone sau Teatrul de Păpuși „Puck”. Vor participa artiști din Italia, Ungaria, Republica Moldova, Marea Britanie și România. Printre invitații speciali ai ediției se numără britanicul Stephen Mottram, dar și Compania „Di Filippo” din Italia, Teatrul „Vojtina” din Debrecen sau Teatrul „Guguță” din Chișinău. Dintre spectacolele care se vor juca în fața micilor spectatori clujeni amintim: „Scufița Roșie”, „Motanul Încălțat”, „Mica sirenă”, „Peter Pan”, „Alice în țara minunilor”, „O poveste cu elfi” sau „The Parachute”. Festivitatea de decernare a premiilor celei de-a 16-a ediții va avea loc vineri, 20 octombrie, la ora 18.30, pe scena Teatrului „Puck”.

Biletele la evenimentele din program se achiziționează la intrare, cu excepția spectacolului „Motanul Încălțat”, pentru care biletele se achiziționează de la Agenția Teatrală din Piața Ștefan cel Mare, nr. 14.

Compania “Di Filippo Marionette” își prezintă cel mai apreciat spectacol la  Festivalul „Puck” miercuri, 18 octombrie, de la ora 17, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, în cadrul celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional al Teatrelor de Păpuși și Marionete „Puck”.

„Atârnând de o sfoară” a avut premiera în 12 decembrie 2012 la Terasa Teatrului Pamies din Barcelona și de atunci se pare că este de neoprit. Mulțumită acestui spectacol, compania a reușit să călătorească și să joace în cele mai bune teatre din 13 de țări.

„Un spectacol fără cuvinte, în care veți întâlni multe personaje diferite, fiecare cu povestea lui, relatată prin gesturi. Spectacolul explorează răsuflarea și detaliile mișcării marionetelor lucrate manual și investighează felul în care artiștii interacționează cu aceste păpuși. Câteodată profund, câteodată jucăuș, fermecător, magic sau poetic, fiind ideal pentru copilul din noi toți”, apreciază reprezentanții companiei teatrale italiene.

Remo Di Filippo este autorul spectacolului, cel care semnează și regia artistică, alături de Rhoda Lopez și Putxa Nimyo. Interpretează Remo Di Filippo și Rhoda Lopez. Este un spectacol noverbal, creat pentru întreaga familie, care se desfășoară pe o durată de 45 de minute.

Despre Teatrul de Păpuşi „Puck”

Teatrul de Păpuşi „Puck” a fost înfiinţat 1950 și se află în subordinea Consiliului Județean Cluj. Palmaresul instituției cuprinde 300 de premiere, atât la secţia română, cât şi la cea maghiară, precum și importante premii şi nominalizări. Repertoriul actual al Teatrului de Păpuşi „Puck” este alcătuit din aproximativ 25 de titluri de spectacole pentru copii. De asemenea, din 2006 a fost lansat programul Nocturne cu spectacole adresate adulţilor. Începând cu anul 2002, instituţia clujeană este gazda Festivalului Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete „Puck”, unul din evenimentele importante ale Clujului, iar din septembrie 2017 a inițiat Festivalul Stradal „WonderPuck”, un eveniment dedicat întregii familii.

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL AL TEATRELOR DE PĂPUŞI ŞI MARIONETE „PUCK” – EDIŢIA  A 16-a

16 – 20 octombrie 2017

 

LUNI 16 OCTOMBRIE

Ora 9.30, 11 – SCUFIȚA ROȘIE – Teatrul „Ţăndărică” București – la OPERA ROMÂNĂ

Ora 9.30, 11  – POVESTEA CARE A FOST PĂTRATĂ – Teatrul „Arlechino” Brașov – la TEATRUL  DE PĂPUŞI „PUCK”

Ora 19  – EU SUNT PINOCCHIO – Teatrul de Păpuşi „Puck” – la TEATRUL  DE PĂPUŞI „PUCK” – spectacol în limba maghiară

 

MARŢI 17 OCTOMBRIE

Ora  9.30, 11 – CRĂIȚA FLORILOR – Teatrul Municipal de Păpuşi „Guguţă” Chişinău, Republica Moldova – la TEATRUL  DE PĂPUŞI „PUCK”

Ora 9.30, 11 –  CAPRA CU TREI IEZI –  Teatrul „Prichindel” Alba Iulia – la CASA DE CULTURĂ  A  STUDENŢILOR

Ora 10, 13 – CASTRONUL ȘI LINGURA – Trupa „Harag György” Satu Mare – la ZUG ZONE – spectacol în limba maghiară

Ora 17, 19 – JÁNOS CEL NOROCOS – Teatrul „Vojtina” Debrecen, Ungaria – spectacol în limba maghiară

 

MIERCURI 18 OCTOMBRIE

Ora 9.30, 11 – MICA SIRENĂ – Teatrul „Ariel” Tg. Mureş – la CASA DE CULTURĂ  A  STUDENŢILOR – spectacol în limba maghiară

Ora 10, 13 – CRĂIASA ZĂPEZII – Teatrul „Merlin” Timișoara – la TEATRUL  DE PĂPUŞI „PUCK”

Ora 11 – MICA VRĂJITOARE – Teatrul de Păpuşi „Prichindel” Alba Iulia – la OPERA MAGHIARĂ

Ora 15 – 18 – Logica mișcării – atelier de mânuire condus de Stephen Mottram, Oxford – la TEATRUL  DE PĂPUŞI „PUCK” în limba engleză

Ora 17 – ATÂRNÂND DE O SFOARĂ – Compania Di Filippo, Italia – la la ACADEMIA DE MUZICĂ „GHEORGHE DIMA” – spectacol nonverbal

Ora 18.30 – MOTANUL ÎNCĂLȚAT – Opera Română Cluj – la OPERA ROMÂNĂ

 

JOI 19 OCTOMBRIE

Ora 9.30, 11 –  CRĂIASA ZĂPEZILOR – Trupa de Marionete Arad – la TEATRUL DE PĂPUŞI „PUCK”

Ora 9.30, 11 – PETER PAN – Teatrul „Ciufulici” Ploiești – la CASA DE CULTURĂ  A  STUDENŢILOR

Ora 10, 13 – O POVESTE CU ELFI – Trupa „Lilliput” Oradea – la ZUG ZONE – spectacol în limba maghiară

Ora 17 – CENUȘĂREASA – Trupa „Arcadia” Oradea – la ACADEMIA DE MUZICĂ „GHEORGHE DIMA”

Ora 19 – THE PARASHUTE – Stephen Mottram, Oxford – la TEATRUL DE PĂPUŞI „PUCK” – spectacol nonverbal

 

 

VINERI 20 OCTOMBRIE

Ora 9.30, 11 – DESPRE BĂIATUL CEL LENEȘ – Teatrul „Cimborák” Sf. Gheorghe la TEATRUL „PUCK” – spectacol în limba maghiară

Ora 9.30, 11 – ALICE ÎN ȚARA MINUNILOR Teatrul pentru Copii şi Tineret „Ariel” Tg. Mureş – la ACADEMIA DE MUZICĂ „GHEORGHE DIMA”

Ora 17 – STRADA CU ÎNGERI – Teatrul de Păpuşi „Puck” – la TEATRUL  DE PĂPUŞI „PUCK”

Ora 18.30 – Decernarea premiilor – la TEATRUL  DE PĂPUŞI „PUCK”

 

*Spectacole în concurs

*Spectacole invitate

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.