ARTmania: Rock pe soare și pe ploaie

Special

Sâmbătă noaptea s-a încheiat cea de-a opta ediţie a festivalului ARTmania Sibiu (5-11 august). Peste 10 formaţii au urcat pe scena din Piaţa Mică şi din Piaţa Mare: Amaranthe, Haggard, Within Temptation, Xandria, Orphaned Land, Lacrimosa, OCS, Mono Jacks, Coma, Lights Out!, Aeon Blank. Alternosfera au fost nevoiți să anuleze concertul din cauza sănătății solistului trupei, Marcel Bostan.

Multe evenimente artistice adiacente

Pe perioada festivalului ARTmania, care nu înseamnă doar concerte, au avut loc mai multe evenimente artistice adiacente: expoziţii permanente la Muzeul Civilizaţiei Populare, la Muzeul Brukenthal, petreceri, proiecţii de filme: Poziţia Copilului, Rocker, Killing Time, Principii de viaţă, Avalon şi scurtmetraje Timishort, FAMU Shorts, Austrian Shorts.

Joi a avut loc unul dintre evenimentele speciale la Palatul Brukenthal: Deine Lakaien, un duo german electronic care a susținut un concert acustic la muzeu.  Vineri a fost prima zi de concerte în Piaţa Mare şi prima formaţie pe scenă au fost Amaranthe.

Artmania 2013 2BUN
Fanii au înfruntat ploaia în Piaţa Mare din Sibiu – foto: Teodora Neagu

Haggard: The final Victory!

Haggard, una dintre formaţiile importante de la acest festival practică  un stil metal clasic, medieval, orchestral şi simfonic, stilul care i-a consacrat pe scena muzicală internaţională şi a smuls aplauzele fanilor din faţa scenei.

Ei au interpretat melodiile de pe albumele care i-au făcut celebri: Awaking the Centuries, Eppur Si Muove şi de pe ultimul lor material discografic, Thales of Ithiria.

Atmosfera concertului Haggard s-a potrivit perfect cu peisajul sibian, iar muzica lor combinată cu instrumentele clasice precum violoncel, vioara, fluier şi altele se îmbinau perfect cu vocea gravă a solistului Asis Nasseri, cu tobele, riff-urile de chitară şi cu vocile clasice.

Within Temptation: din nou la ARTmania

Formaţia olandeză Within Temptation demonstrează că are mulți fani în România deoarece au avut mai multe concerte de-a lungul timpului în România: ARTmania (2007; 2013), Peninsula (2011), Rock The City (2012). Genul abordat este metal gothic-simfonic, iar vocea solistei Sharon del Adel este cea care i-a consacrat pe „piața rock internațională”.

Concertul a fost introdus de scurtmetrajul produs de Within Temptation „Faster & Mother Maiden”.  Acest film este realizat pentru a ne da mai multe informații despre conceptul noului album „The Unforgiving”.

Melodia care a deschis recitalul a fost „Shot in the dark” de pe noul album, iar atmosfera concertului a fost pe placul fanilor: în față era mare înghesuiala și căldura, dar Sharon del Adel s-a mișcat foarte bine  și a fost energică. În fața scenei  fanii cântau deodată cu Sharon del Adel fiecare melodie mai cunoscută de pe albumele lor.

Xandria a deschis seara a doua

A doua seară de concerte în Piața Mare din Sibiu a început cu recitalul formației Xandria, formație de simfonic-metal, pentru prima oară în România. Xandria a dat startul ultimei zile de concerte.

Artmania 2013 Orphaned Land 4BUN
Orphaned Land, o trupă specială

Orphaned Land: Oriental metal

Orphaned Land au fost o surpriză pentru unii rockeri prezenți la festival, dar alții au așteptat recitalul lor din cauza faptul că se diferențiază foarte mult de lumea rockului heavy, progresiv sau metal. Genul abordat de muzicienii israelieni și palestinieni este Oriental Metal, îmbinând muzica orientală tradițională cu metal progresiv și heavy metal.

Cel mai important element a fost muzica lor, dar și mesajul pe care încearcă să îl transmită: muzica ne unește, indiferent de religie sau de naționalitate.

După câteva minute de la terminarea recitalului Orphaned Land, ploaia a început și toată lumea a încercat să se adăpostească la terase sau sub umbrele.

Lacrimosa, dramatism, tunete și fulgere

Nimeni nu o să uite atmosfera concertului din Piața Mare, cu ploaie, cu tunetele și fulgerele care i-au alungat pe câțiva rockeri, dar care nu au reușit sub nici o formă să îi ia din fața scenei pe cei care îi așteptau pe cei de la Lacrimosa.

Trupa are influențe muzicale gothice, de simfonic metal combinate cu vioară, trompeta, clape, dar predomină elementul goth, dramatismul și versurile emoționale. Atmosfera creată de formație este unică, iar fanii care stau în fața scenei nu uită curând experiența concertului.

Lacrimosa au mai cântat la ARTmania în anul 2008, dar nu în Piața Mare, ci într-un cort amplasat în centru. Ploaia a oferit concertului o notă de dramatism în plus față de spectacolul formațiilor precedente.

Artmania 2013 Lacrimosa 3BUN
Lacrimosa au oferit un show captivant

–        un festival de muzică rock poate să fie atent la cererile publicului

–        un jeton a fost 5 lei

–        servirea bună a voluntarilor

–        bilete gratuite copiilor sub 14 ani

–        intrare gratuită pentru personanele cu dizabilități

–        zonă pentru copii

–        bilete cu prețuri speciale pentru liceenii din Sibiu.

Corespondenţă de la Sibiu, text şi foto,  de la Teodora Neagu, colaborator clujulcultural.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *