O fotografie veche cu fosta cafenea a Tineretului, supranumită de universitarul clujean Virgil ”Bil” Stanciu Arizona, a stârnit mari aminiri pe rețelele de socializare.

La sfârşitul anilor ’50, scriitorul Virgil Stanciu, elev pe atunci, nefiindu-i permis să intre în cofetăria de pe strada Universităţii, a scris un text prin care a botezat-o, involuntar, „Arizona”.

Fosta cafenea-cofetărie a Tineretului, poreclită ”Arizona” a fost implicit o instituție alternativă la regimul comunist. Era frecventată de tot mediu cultural clujean dar și cel boem, dar și de informatori ai Securității care  raportau la ”Secu” tot ce mișcă. Acest fapt a reieșit la final de 2020 când a fost publicat un raport despre cum supraveghea Securitatea mediul universitar clujean, care frecventa Arizona.

Tot legat de Arizona dar și de restaurantul de alături, Pescarul, a ieșit actorul Călin Nemeș cu amicii săi și au declanșat revoluția română anticomunistă din 21 decembrie 1989.

După 1989 cafeneaua s-a zbătut în negura tranziției capitaliste și a rezistat până în anul 2011. Editura Eikon, Uniunea Scriitorilor și editura Școala Ardeleană au făcut lansări de carte de răsunet acolo până aproape de închiderea localului, în 2011.

Proprietarul spatiului, Alexandru Crisan, a declarat atunci pentru siteul generalist StirideCluj.ro ca unul dintre motivele pentru care a închis cafeneaua este acela ca imobilul situat pe strada Universitatii nr. 3 a fost retrocedat. In plus, acesta a mai precizat ca veniturile aduse de local erau tot mai reduse. Reprezentantii Primariei Cluj-Napoca au spus că întregul imobil a fost retrocedat moștenitorilor familiei Sebestyen, cei care au recuperat în intanță ceea ce se cheamă Palatul Sebestyben, interbelic,  imobil de mari proporții, unde este și cineme ARTA.

 

Acum, în locul Arizonei, activează un fast food.

Reacțiile internauților la fotografia postată de Sebastian Balta:

”Daaaa ar fi grozav sa readucem la viata locurile emblamatice ale Clujului: Conti, Arizona, Croco, Urania etc etc. Dl Primar Emil Boc, nu se poate???”

”Ce desert era din marginile prăjiturilor în spatele cofetariei, pentru barițiști…”

”Era un fum de-l tăiai cu cuțitul.  Mese mici, abia stăteai cu o bucă pe scaunele din fier ”

“De la Conti, peste drum, Arizona scoate fum”
 
”da, și eu mai făceam fum la Arizona când mă întâlneam cu căministele din Observator”
 
Gabriela Rentz: ”Doamne cite amintiri am din Arizona. Dinspre Arizona veneam cand l-am vazut pentru ultima oara pe Lucian Matis in 1989. Era impreuna cu Calin in ziua accea nefasta. O luasem inainte, eram la 40 de metri distanta cind i-am vazut “gunned down” chiar sub privirile noastre. Mixed feelings dulce si amar..”
 
”Ce faine vremuri! Chiuleam si fugeam la o cafea cu gasca la Arizona!”
 
”Acolo am făcut liceul, hahaah”
 
”Unde sunteti..mircea galateanu,dorin sîrghea,horia ciovărnache,ion muresan,brett,doru ardeleanu,gigi lunganu,sandu groparu,mircea orza,gabi oana,tibi paven,sergiu cordos,marcel cadar,lucian taloi,dan saplacan,c-tin saplacan,augustin pop,marta sturza,marta weis,sorin cosma,piciu hossu,alexandru vlad,vasile bedreaga,vasile gogea,vasile sav,….si multi,multi alti camarazi.Cine are urechi de auzit,sa auda!”
 
 

Citește istoria cafenelei AICI

 

“Blestemul” Arizonei lovește din nou. Clubul Broadway s-a închis după doar 5 luni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.