9 ianuarie 2020

Anul Beethoven la Filarmonică. Șapte concerte în proiectul Rogvaiv

By In Muzica, Spectacol

 În Anul 2020 – Anul Beethoven, Filarmonica de Stat Transilvania propun un proiect unic la nivel internațional, coordonat și dirijat de Gabriel Bebeșelea – seria de 7 concerte ”Beethoven în Rogvaiv”, o combinație inedită între muzică și culoare. 

Primul concert al seriei are loc vineri, 10 ianuarie, de la ora 19.00, la Auditorium Maximum.

Concert vocal-simfonic dirijat de Gabriel Bebeșelea, susținut de Corul şi Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Se va interpreta Ludwig van Beethoven, Simfonia nr. 1 în Do major, op. 21
, Simfonia nr. 2 în Re major, op. 36, Fantezia pentru pian, solişti, cor şi orchestră, op. 80

În 2020 se împlinesc 250 de ani de la naşterea lui Ludwig van Beethoven, ocazie cu care instituţii muzicale din întreaga lume organizează evenimente dedicate marelui compozitorului german. Filarmonica de Stat „Transilvania” iniţiază, la rândul ei, un proiect unic la nivel mondial, coordonat și dirijat de chiar de dirijorul principal Gabriel Bebeşelea şi intitulat „Beethoven în ROGVAIV”. Şapte concerte pe parcursul cărora melomanii vor putea asculta toate cele nouă simfonii de Beethoven, alături de lucrări ale unor compozitori care au avut, declarat sau nu, abilități sinestezice – capacitatea de a asocia sunete cu culori. Sau, altfel spus, când copmuneau muzică, o vedeau în culori. Acești compozitori sunt: Franz Liszt, Jean Sibelius, György Ligeti, Olivier Messiaen şi Aleksandr Skriabin. Asocierea inedită dintre muzică și culoare a pornit de la faptul că ”Beethoven vorbea adesea despre culoarea muzicii”, după cum declară Gabriel Bebeșelea.

Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2017-05-05 05:45:18Z | http://piczard.com | http://codecarvings.com

Este o ocazie excelentă de a alătura celebrelor simfonii beethoveniene lucrări mai puţin auzite în spaţiul românesc, ca Recviemul de Ligeti sau Prometeu: Poemul focului de Skriabin. Fiecărui concert îi va fi atribuită câte o culoare a curcubeului, iar sala de concert va fi luminată în culoarea aferentă concertului respectiv. În concertul de final, cel din 6 noiembrie, publicul va avea ocazia să trăiască o experienţă senzorială deosebită, fiind reconstituită chiar o orgă de lumini, după indicațiile lui Skriabin de la începutul partiturii pentru lucrarea Prometeu: Poemul focului.

Fiecare concert din serie are o poveste a lui, iar publicul vor putea afla mai multe la discuțiile de după concerte, fiecare dintre ele stând sub semnul „Think Outside the Music Box”, adică va presupune interacțiunea directă dintre artiști și public.

Seria „Beethoven în ROGVAIV” începe pe 10 ianuarie şi continuă, pe tot parcursul anului, până pe data de 6 noiembrie, ultimul concert al seriei fiind, de fapt, concertul de închidere a „Toamnei Muzicale Clujene”.

Tocmai pentru a încuraja publicul să ia parte la întreaga experiență ”Beethoven în Rogvaiv”, Filarmonica de Stat ”Transilvania” a inițiat o acțiune de fidelizare pentru cei care achiziționează bilete (abonații nu sunt incluși, ei benefiociind deja de prețuri preferențiale pentru fiecare concert din abonament). La primul concert, vor primi la intrare câte un pliant și primul sticker din serie, aferent concertului. Cu fiecare concert, spectatorii vor mai primi câte un sticker. Stickerele se lipesc pe pliant în locurile marcate, astfel încât, la sfârșit, se va forma imaginea seriei ”Beethoven în Rogvaiv”. Cu pliantul completat cu stickere, orice  spectator se poate prezenta la agenția de bilete a Filarmonicii de Stat ”Transilvania”, din incinta Casei de Cultură a Studenților, și va putea să își aleagă un concert gratis, de după data de 6 noiembrie 2020, din cadrul stagiunii 2020/2021.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.