9 iunie 2014

Andreea Esca, la Cluj: “Eu vorbesc mult aşa că mi-am zis să arăt şi ce făceam când tăceam”

By In Carte

Cunoscuta prezentatoare de ştiri, Andreea Esca şi-a lansat ieri, cartea “Ce făceam atunci când tăceam”. Evenimentul a avut loc la Libraria Humanitas, unde zeci de persoane au venit să o cunoască.

Structurată în 159 de pagini, cartea prezintă momente din viaţa Andreei Esca, iar aceasta a fost lansată în cadrul unui turneu de promovare in Bistriţa, Sibiu şi Cluj.

 “De ce această carte? Pur şi simplu pentru că în luna mai a acestui an s-au împlinit 10 ani de la apariţia revistei The One şi m-am gândit că ar fi foarte interesant să adun toate poveştile pe care le-am spus acolo sub forma unor editoriale şi nu numai, într-o carte pentru că sunt multe poveşti foarte apropiate sufletului meu pe care îmi doresc foarte mult să le împărtăşesc cu cât mai multă lume. Ce cuprinde această carte? Multe poveşti din viaţa mea. Nu sunt deloc bună la ficţiune, poate şi pentru că am o viaţă aşa de frumoasă că nu înţeleg de ce ar trebui să apelez la ficţiune. Am început cu Braşovul pentru că multe dintre poveştile de acolo se leagă de Braşov, acesta fiind oraşul vacanţelor mele de iarnă. Bunicii mei din partea tatălui stăteau în Braşov şi foarte multe lucruri frumoase s-au întâmplat acolo. Apoi am fost la Sibiu pentru că vacanţele de vară mi le petreceam într-un sat de lângă Sibiu, bunicul meu cel care a trăit apoi la Braşov este născut într-un sat de la poalele Făgăraşului foarte frumos, iar acele vacanţe de vară la ţară nu se pot compara cu nimic pe lume. Şi am ajuns la Cluj pentru că o să vedeţi că multe dintre poveşti sunt legate de verii mei primari, ei fiind din Cluj şi noi ne petreceam vacanţele de iarnă aşa cum spuneam, împreună la Braşov. Ei sunt acum medici, iar vacanţele petrecute împreună cred că mi-au modelat personalitatea pentru tot restul vieţii”.

Esca BUN

Amintiri de neuitat în familie. “Verii mei au fost fraţii pe care aş fi vrut să-i am”

 

“Ani de zile mergeam de Revelion la bunici la Braşov, eu cu părinţii mei şi verii mei cu părinţii lor şi nicăieri pe lumea asta unde am mai fost nu are să fie mai frumos ca acele Revelioane pe care le petreceam acolo unde nu aveam suficient loc în casă. Îmi amintesc că eu pentru că eram fată eram avantajată şi puteam dormi pe fotoliu-pat care era cel mai frumos. Lângă mine stătea vărul meu Dan  care era mai mare şi stătea pe un pat pliant şi care mă ţinea de mână până adormeam. Restul dormeau pe jos lângă patul bunicii unde avea norocul să doarmă şi vărul meu mai mic, Horaţiu care era cred eu, şi preferatul bunicii. Acest cadru mă face să mă gândesc la o atmosferă absolut suberbă de Revelion. Aceste momente ne-au legat până la urmă, faptul că de exemplu bunica noastră la fiecare sfârşit de săptămână ne lua şi ne băga pe toţi în vană şi ne spăla ca pe rufe pe rând, poate că într-un fel au fost fraţii pe aş fi vrut să-i am şi nu i-am avut şi cred că acestea sunt momentele care te fac să ai amintiri frumoase. Care te hrănesc tot restul vieţii. Când am alcătuit această carte am vrut chiar să pun şi nişte fotografii cu noi când eram mici. Şi cu bunicii şi cu ei. Dar până la urmă am ajuns la concluzia că nu este aşa o carte în care să îşi aibă loc aceste fotografii. Ce gaşcă frumoasă eram noi acolo”, a povestit Andreea Esca.

 

O carte cu un titlu sugestiv. “Vorbeam singură pe stradă, iar în lift vorbeam în franceză”

 

“Titlu cărţii mi-a fost sugerat de colegul meu Lucian Mândruţă. Mi-a zis că toată lumea mă ştie vorbind întruna şi că ar trebui să se numească “Ce-am făcut când am tăcut” ca să mai ştie şi ce fac când tac, ceea ce desigur se întâmplă foarte rar. În prioada şcolii era un drum destul de lung pe care îl străbăteam de acasă până la şcoală şi invers şi vorbeam singură pe stradă şi aveam diverse teme, nu vorbeam aiurea, aveam nişte subiecte şi discutam şi mă întrebam şi răspundeam şi când apărea cineva pe stradă nu mai vorbeam, adică nu eram chiar dusă complet, realizam că nu e bine să vorbeşti singur dar asta nu mă oprea şi vorbeam chiar şi în lift pentru că stăteam la etajul 7 şi în lift vorbeam în franceză şi acum mă gândesc că uite, m-am întâlnit cu soţul meu şi acum am ajuns să vorbesc cu adevărat în franceză”, a marturisit autorul cărţii.

Esca 2

Andreea Esca: “Presa este importantă, dar oamenii ştiu să facă diferenţa dintre lucrurile adevărate şi neadevărate”

 

“Sigur că presa are un rol foarte important. Dacă vorbim de televiziune, eu am învăţat că cel mai aprig duşman al oamenilor de la televizor este telecomanda. Dacă nu-ţi place, pac,  ai schimbat şi te uţi la altcineva. Înainte să apară telecomanda omul trebuia să se ridice din pat să schimbe postul şi de multe ori îi plăcea sau nu, se uita la tine. Aşa că oamenii au libertatea de a alege unde să se uite şi există şi libertatea jurnaliştilor de a scrie tot felul de lucruri. Dar eu cred că oamenii nu trebuie subestimaţi ei ştiu să facă diferenţa între lucrurile adevărate şi neadevărate”.

Întrebată de planurile de viitor, Andreea Esca le-a spus celor prezenţi că ea nu îşi planifică nimic, este chiar dezordonată, însă a dezvăluit următorul proiect în care se va implica.

 “Din 15 iunie vom demara o nouă campanie, vom duce o luptă penru salvarea şi  restaurarea caselor din Transilvania mai ales. Am făcut recent un interviu ce va fi difuzat  în 15 iunie cu prinţul Charles şi am descoperit un om absolut extraordinar. Cred că  asemenea oameni pot fi modele. Sincer vorbind nu există niciun interes să fii viitorul moştenitor al coroanei regale britanice şi să-ţi pese de casele care stau să se dărâme din Transilvania.

 

Andreea Esca a ţinut să amintească celor prezenţi de importanţa Depozitului de filme (campanie e TIFF n.r.) şi le-a cerut să readea viaţă acestui loc.“Am putea face cu toţii ceva şi dacă ne implicăm putem să salvăm marele ecran aşa cum îi spune şi campaniei pe care o conduce Tudor Giurgiu”.

1 Comment
  1. […] Clujucultural.ro a relatat despre lansare AICI […]

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.