Cluj-Napoca a ajuns în topul naţional, european şi chiar pe CNN cu exemple destule care să îl descrie ca un oraş cultural, al festivalurilor, un oraş friendly cu străinii. Un oraş care trăieşte cultural, respiră cultură. Are două opere, două teatre, filarmonică, sector de teatru independent, alocări de bani publici pentru sector cultural, tot mai multe concerte de anvergură, spectacole, festival de muzică electronică premiat european, un alt festival de muzică electronică de mare succes, în judeţ, la Bonţida, alte zeci de festivaluri,  universitate de arte si design, academie de muzică, facultate de litere, de filosofie, istorie şi alte umanioare.

Candidează în pole-position pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, e pe lista scurtă, şi în octombrie sabia lui Damocles va cădea şi vom vedea dacă Clujul va deveni ceea ce multă lume doreşte.  Capitala europeană a culturii.

Ne asumăm de data asta să fim avocatul diavolului, care să arate şi lucruri care nu merg bine în domeniul cultural. Nu e totul doar lapte şi miere la Cluj-Napoca, nu e totul roz aşa cum mulţi acreditează că e.

targ carteBUN Foto Niculescu Andrei

 

Am identificat şapte lucruri care nu merg bine în cultura clujeană. Să le citim şi să medităm la ele.

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei stă închis de 7 ani

Este inadmisibil ca un  muzeul de talia aceasta, subordonat Ministerului Culturii, să fie practic închis de 7 ani şi să se “remarce” prin palide expoziţii, punctuale. Ar fi nevoie de o descentralizare autentică iar acest muzeu să se redeschidă, să se reinventeze. Ar trebuie să fie trecut la autorităţile locale pentru că acestea sunt mai atente, presiunea publică e directă. Altfel MNIT riscă să devină el însuşi istorie.

Problema retrocedărilor la Muzeul de Artă şi la Muzeul Farmaciei

Problema retrocedărilor sediilor instituţiilor de cultură e una spinoasă şi greu rezolvabilă. Cei care primesc retrocedarea în cele mai multe cazuri nu au bani să le menţină ca instituţii publice, vor să le vândă pe bani mulţi, statul nu are banii solicitaţi şi se intră astfel în blocaj. Iar instituţiile publice nu pot să investească în modernizare şi riscă deteriorarea, vezi în speţă interiorul Muzeului de Artă, terasa interioară.
Lipsa Centrului Cultural Transilvania, care să fie noul sediu al Filarmonicii

Filarmonica, instituţie importantă de cultură la Cluj-Napoca nu are un sediu modern. S-a făcut licitaţie la Primărie pentru celebrul de acum Centru Cultural Transilvania. Firma care a câştigat a intrat în insolvenţă. Centrul nu e gata nici acum, e departe de a fi dar primăria tot promite că va face şi drege. Deocamdată nu e.

Lipsa unor săli de spectacole moderne

Cluj-Napoca duce lipsă de  sali moderne de spectacole, de una de 500-1000 de locuri, pentru concerte şi  festivaluri de nişă indoor, sau de o sală de până în 5000 de locuri. Ceea ce e peste merge la Polivalentă, care e totuşi, destinată în special sportului chiar dacă se organizează mari evenimente artistice acolo. Putem lua în calcul Sala Sporturilor “Horia Demian” dar ea pare căzută acum în desuetudine.

UNTOLD Festival_05

Lipsa aerului condiţionat la Teatrul Naţional şi Opera Naţională

Anul trecut la concertul de jazz al marelui Al di Meola, dar şi acum, la premiera spectacolul de teatru Romeo şi Julieta publicul a fost ca în saună. Nu este aerul condiţionat în sala mare şi nu numai, în două din instituţiile majore de cultură ale Clujului. Punem aici şi Opera.

Lipsa unei renovări capitale la Teatrul Naţional şi Opera Naţională

Faptul că Ministerul Culturii nu începe odată, nu dă drumul la renovarea acestui important centru al culturii clujene. Directorul Operei, Florin Estefan, a cerut asta de mai multe ori, s-a tot discutat,  promis, deocamdată nimic. Clădirea e jumi juma, a Teatrului şi Operei, lucru care îngreunează şi mai mult “reforma”.

Cazul Conti

Situaţia fostului hotel Continental e cea pe care o ştim. Investitorul Ioan Bene a acoperit fostul hotel cu o prelată de protecţie să nu mai cadă în cap la oameni decoraţiuni exterioare. Dar să pui la punct o astfel de investiţie, în condiţiile în care patronul a fost condamnat penal cu executare, a făcut recurs, dar e posibil să piardă şi să facă puşcărie duce la un blocaj total. Investiţia în refacerea Conti e imensă. Primăria nu şi-a exercitat dreptul de preemţiune, deci situaţia rămâne încurcată.

Festivalul Electric Castle (7)

Finanţarea din bani publici a evenimentelor culturale

Aici dăm o bilă albă primăriei, care a ajutat sectorul cultural imens, cu sume tot mai mari an de an. De la TIFF la Jazz in the Park şi de la Zilele Culturale Maghiare la Cluj Blues Fest trecând prin sutele de alte proiecte culturale banii publici au dus la dinamizarea sectorului.

Dar totul a fost dinamitat de un control şi mai ales de o interpretare absolut rigidă şi aberantă în opinia noastră a Curţii de Conturi care a obligat organizatorii de evenimente finanţate din bani publici, care au avut bilete vândute să dea înapoi la primărie venituri obţinute din ele deşi acesta sunt o parte mică din bugetul unui eveniment cultural de anvergură. Sunt lovite foarte tare marile festivaluri clujene, TIFF, Jazz in the Park, Untold şi altele de pe lista Curţii de Conturi. Măsura e contestată oficial de primărie, dar încă nu ştim deznodământul.

Este o discuţie dacă la marile evenimente, festivaluri,  concerte şi spectacole,  Primăria să fie unul din finanţatori. Pentru că dacă nu, multe evenimente culturale vor muri efectiv. Economia privată clujeană nu poate susţine un concert de anvergură, de genul Coldplay, ACDC sau U2, decît în varianta parteneriatului public-privat. Acelaşi lucru şi la Consiliul Judeţean.

Probabil că mai sunt şi multe altele care nu funcţionează cum trebuie sau nu performează. Aşteptăm opiniile, comentariile dumneavoastră, criticile.

Redacţia clujulcultural.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.