Din anul 2000, o stradă din Constanţa poartă numele Mareşalului Ion Antonescu, de numele căruia sunt legate mai multe crime de război, ceea ce contravine Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.

După ce primarul Vergil Chiţac a declarat că sunt controverse privind rolul jucat de mareşal în istoria României, Institutul Elie Wiesel și Ambasada Israelului l-au acuzat de atitudine sfidătoare. Ulterior, edilul a spus că susţine demersul de redenumire a străzii, după analiza implicaţiilor administrative, scrie Adevărul

 
La Cluj-Napoca, după intrarea în vigoare a ordonanței, un bulevard din cartierul Mănăștur care purta numele mareșalului, și-a schimbat numele deși primarul de atunci, Gheorghe Funar, s-a împotrivit.
Mareșalul Ion Antonescu iscă dezbateri puternice la peste 70 de ani de la moartea sa
 
Ambasadorul Israelului,  David Saranga a reacționat cu privire la declarațiile Primarului Constanței despre rolul mareșalului Ion Antonescu în istorie:
“Am aflat cu stupoare și dezamăgire despre afirmațiile recente ale Primarului Constanței, domnul Vergil Chițac, referitoare la ”rolul jucat de mareşalul Ion Antonescu în istoria României”. Doresc să subliniez că din partea comunității științifice nu există nicio incertitudine cu privire la responsabilitatea lui Ion Antonescu în uciderea evreilor din România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În 1946, Ion Antonescu a fost anchetat și găsit vinovat pentru crime de război de către Tribunalul Poporului. Din păcate, astfel de declarații minimalizează suferința victimelor Pogromului de la Iași, ale celor din ”trenurile morții” și a ale celor deportate din Bucovina și Basarabia în Transnistria. Tot acestea pun la îndoială o realitate crudă și nedreaptă.
În acest context, îl invit pe domnul Vergil Chițac să viziteze Yad Vashem, Muzeul Victimelor Holocaustului de la Ierusalim, pentru o cunoaștere aprofundată a atrocităților comise la ordinul lui Ion Antonescu împotriva evreilor din România.
Criminalii Holocaustului, dar și cei care sunt simpatizanți ai mareșalului Ion Antonescu, ai Mișcării Legionare, ori cei care instigă la ură nu trebuie tolerați de societate.”
 
Antonescu a fost un militar de carieră, devenit general și mareșal. A condus România ca dictator, marginalizându-l pe Regele Mihai. A fost un anticomunist fervent. A fost nevoit să conducă patru luni împreună cu Mișcarea Legionară (septembrie 1940-ianuarie 1941). A luptat contra sovieticilor aliat fiind cu naziștii în speranța recuperării Basarabiei și Transilvaniei de Nord. A fost arestat de regele Mihai în 23 august 1944, dat pe mâna comuniștilo, judecat într-un simulacru de proces și împușcat împreună cu membrii ai cabinetului său în 1946. 
Rămâne un personaj istoric controversat, care naște mari pasiuni și în prezent.

1 COMENTARIU

  1. Cum sa lasam un mesaj daca n-avem voie sa spunem ce gandim?
    ……. …………. ……………. ………. ……… ……………. ………………….. ……….. …………… …………………. ………………….. ….. ….. ……….. ….. ………………….. …………… …………………….. ……………. …. ……….. ……………. …… ………………. ……..
    …… ……. ……….. ……………….. …………. ……………… ……. ………… ……. …….. …….. …………….. ……. ………….. ……….. ………………. ………… ….. ……….. ……. ……………. ….. ……………… ….. ……. ….. …………… ……. ….. …….. …… ……. si punct.
    Asa e bine?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.