26 februarie 2016

Ambasadorul Emil Hurezeanu, la Cluj: România are experienţa unei federalizări implicite, de care Europa actuală fuge

By In Carte, Special

Pe trecerea timpului, noua carte, a treia, publicată la editura Curtea Veche de  Emil Hurezeanu, cunoscut jurnalist, analist şi acum ambasador al României în Germania a fost lansată astăzi în Aula Magna a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB).

Hurezeanu este, de altfel absolvent al UBB, al Facultăţii de Drept, şi membru al vechii mişcări Echinox, debutând cu un volum de poezie în ceea ce numim “Republica Artelor şi Literelor”.

Aula Magna a fost plină la conferinţa prilejuită de lansare, conferinţă intitulată “Linii de fractură în Europa de astăzi”.

DSC_0064

Rectorul UBB, Ioan Aurel-Pop şi istoricul Vasile Puşcaş au prezentat invitatul şi au vorbit despre cartea acestuia.

Oamenii de afaceri Horia Ciorcilă, Ovidiu Turcu, Ioan Rus, primarul Emil Boc, fostul preşedinte al Academiei, Ionel Haiduc, presedintele Universităţii de Arte şi Design (UAD), pictorul Ioan Sbârciu, foştii rectori ai Academiei “G. Dima”, Marc şi Adrian Pop, Marta Petreu, director editura Apostrof,  Elena Abrudan, şefa Departamentului de Jurnalism UBB, cadre didactice la departamentul de PR, Publicitate şi de la Catedra de Ştiinţe Politice, istorici, reporteri clujeni, au asistat astăzi la eveniment.

Hurezeanu Bun

Hurezeanu în Aula Magna a UBB-(c) clujulcultural.ro

Din păcate, Emil Hurezeanu şi-a ţinut conferinţa stând în picioare, destul de  departe de microfon, astfel că în partea din spate a sălii nu prea s-a auzit, mai deloc. Nu e prima oară când în Aula Magna se aude rău iar invitatul nu are la dispoziţie o instalaţie de sunet corespunzătoare, care să facă auzită în condiţii decente pentru public.

“Această carte este un produs al unei aspirații holistice, bieții jurnaliști aspiră să fie istorici iar istoricii vor, uneori, să fie jurnalişti… Este o obligație de a vorbi și comunica, de a spune și altora… Cartea aceasta are o obsesie legată de începuturile democrației, chiar dacă mă refer acum începând din 1996”, a spus Hurezeanu. El a mai publicat două volume de publicistică, dintre care una, “Între câine şi lup”, la editura Apostrof din Cluj.

Clujulcultural.ro vă oferă două filmări de la conferinţa susţinută de Emil Hurezeanu.

Acesta a conferenţiat cu stilul său intelectual binecunoscut, deşi conferinţa sa mi s-a părut a nu fi una articulată. Putem spune că a vorbit eseistul şi nu ambasadorul, pasionatul de istoria ideilor politice şi relaţii internaţionale decât un gânditor structurat.

Oricum am lua-o, Hurezeanu este unul din eseiştii fascinanţi proveniţi din presa română, un analist cultivat, bun cunoscător al realităţilor Europei dar şi a politicii naţionale şi internaţionale. Repet, păcat că s-a auzit prost. Nu e prima oară.

Emil Hurezeanu nu a lăsat neatinsă şi problema migranţilor, poziţionările geostrategice ale României, dar mai ales a marilor puteri, SUA, Rusia, Germania, a atins criza siriană dar principalele meditaţii ale sale s-au referit la istoria României şi, mai ales, la situaţia ei actuală şi evoluţia din viitor.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.