10 aprilie 2016

Alexandra Câmpianu, elevă la Arte Plastice: “Artist” e un cuvânt măreț pe care multă lume și-l însușește deși nu-l merită!

By In Special, Vizual

Liceul de Arte Plastice „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca transmite mai departe arta vizualului prin noua generație de artiști, puternic ancorați în era digitalului.

„Indiferent de vremurile istorice traversate, începând din 1949, acest liceu a știut să păstreze vie credința în valoarea eternă a frumosului, ca o posibilă salvare a lumii și a eului creator.”, se autodescrie liceul pe propriul  site.

Pasiunea pentru artă și talentul indiscutabil a tinerilor artiști primesc sprijinul cadrelor didactice, care îi îndrumă spre o carieră în  domeniu. Elevii invaţă de la primele ore ale dimineții, după-amiaza muncesc ateliere iar în weekend își finalizează lucrările.

Alexandra Câmpianu din Târgu Mureș, are 16 ani și este elevă în clasa a X-a B, la secția pictură de șevalet a Liceului de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca. Îi place pictura de mică, de la 5-6 ani. Fiind mai  retrasă față de ceilalți copii, se refugia în lumea ei și a creioanelor colorate. Trăia intens, punând pe hârtie visele și dorințele pe care voia să și le îndeplinească când va crește mare.

„Talentul l-am dezvoltat cu ajutorul invidiei, cred că a fost singurul factor care m-a făcut să perseverez. Frații mei, care și ei au acest talent, făceau schițe și i le arătau mamei iar ea mereu îi lăuda. Și îi lăuda pe dreptate. Știu că eram invidioasă pe ei și  încercam să copiez munca fraților mei, să îi imit, doar pentru a auzi din gura mamei că lucrările mele erau cele mai bune. Voiam să fiu prima și de obicei totul eșua. Atunci nu eram conștientă că pot persevera sau că frații mei sunt mai mari și au mai multă îndemânare. Gândeam ca un copil, mă supăram că eram marginalizată, mergeam în balcon, începeam să plâng și să îmi rup desenele. Cu timpul m-am schimbat și  am decis să exersez, să lucrez în continuare și poate voi da roade. Părinții nefiind  lângă mine foarte mult timp , nu au prea știut că am talent la pictură, ei știau că îmi place pianul  și am ureche muzicală. În ochii mamei eu trebuia să urmez un liceu bun pentru a persevera într-o meserie bănoasă, ăsta era idealul în care mă vedea mama. Ei bine, eu, fără  ca să știe mama, am mers la exam enele de desen și pictură, și spre uimirea tuturor am intrat la liceul de arte!”, povesteşte Alexandra.

alex BUN

Deși are doar 16 ani, Alexandra are o viziune complexă asupra artei pe care o consideră  un adevăr subtil și puternic, o lume cu neîmpliniri și înfrângeri făcută doar pentru unii oameni. Aceasta vorbește despre nevoia umană din vechile  timpuri de a crea ceea ce numim artă, de a-și satisface  utilitățile și a trăi conform datinilor și obiceiurilor, pe când arta contemporană vine cu noi concepții iar orice abatere de la tradiție e un puls care provoacă un curent nou.  O inspiră tot ce o înconjoară,  și recunoaște că nu este încă pregătită să abordeze o temă majoră fiindcă este în stadiul de învățăcel. Pictează cu predilecţie peisaje din natură, nuduri și de altfel, lucruri spontane. Consideră că pentru a deveni bun în ceea ce faci îți ia timp și , poate, nici atunci nu e suficient.

„‹‹ Artist›› e un cuvânt măreț pe care multă lume și-l însușește deși nu-l merită!”,susţine Alexandra.

În data de 29 martie 2016, în incinta Liceului de Arte Plastice „Romulus Letea” a avut loc expoziția „În grădină”. Protagoniștii au fost colegii Alexandrei, îndrumați de profesoara de specialitate care le  este și dirigintă, Adela Gocan. Aceasta a participat la expoziție cu trei lucrări. „Am fost provocați să vedem  peste subiect și să interpretăm ideea de grădină, să sugerăm ideea grădinii prin culori, tușe sau compoziție. Am încercat fiecare să gândim peste acest simplu cuvânt ‹‹grădină›› și cu ajutorul doamnei Gocan am reușit fiecare să vorbim prin ceea ce am lucrat și reflectându-ne în același timp și  personalitatea, puterea de gândire și toate aptitudinile. Prin această expoziție vrem să vă demonstrăm că putem să vedem mai departe și să sfidăm o simplă temă.”

IMG_2084

Pe viitor, Alexandra se gândește să aplice la o facultate de profil în străinătate, deși ia în considerare și Clujul, până atunci se împarte între școală și pasiunea sa.

„Vreau să continui cu pictura, pentru asta am mult de învațat, sper să îmi ajungă timpul, în orice caz drumul artei vreau sa-l iau! Sper să nu mă pierd pe drum, să mă gândesc mereu la noi idei prin care să le arăt oameniilor adevărul prin artă care strigă și nimeni nu prea o aude sau o înțelege. De aceea am nevoie de mult studiu, iar dacă nu voi reuși acest lucru voi  avea și eu gândirea dură și neîncrezătoare a lui Cézanne”, spune Alexandra.

Tinerii liceeni sunt încrezători în forțele proprii iar acest fapt nu poate să fie decât de admirat. Să sperăm, deci, că  arta contemporană clujeană va avea urmași de seamă.

text şi foto Marcela Ţuţuianu, anul 1, jurnalism, UBB

 

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!